Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2016,
16.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

prazniki prazniki lučke Ljubljana

Petek, 25. 11. 2016, 16.50

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani so zagorele praznične lučke #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Prižiganje prazničnih lučk Ljubljana | Foto Bobo

Foto: Bobo

S prižigom praznične okrasitve se je začelo praznično dogajanje v Ljubljani. Okrasitev prestolnice je znova zasnoval umetnik Zmago Modic, tokrat na temo spoštovanja življenja.

Umetnik Modic je okrasitev nadgradil z novimi kombinacijami modrih in belih luči po obrobju starega mestnega jedra ter menjavo lokacij, za izhodišče pa je vzel kristal silicij.

Po mestu je nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland. Osvetlitev se širi tudi pred Narodno galerijo do prenovljene Eipprove ulice in v četrtne skupnosti. Sredstva za okrasitev so enaka lanskim, 220 tisoč evrov.

Praznično razsvetljen je od danes tudi Maribor
Praznične luči so danes ob 17. uri prižgali tudi v drugem največjem slovenskem mestu, mariborske ulice in trge krasi 45 tisoč lučk, 175 okraskov, tako snežinke, smreke, šopki, padajoče zvezde, pravokotni, kot sestavljeni okraski.  

Nad Ljubljanico bo enigma nastajajoče kocke

Čopova ulica je okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve sv. Florijana, kjer so ustvarili učinek dnevne sobe, pa so obešene zvezde. Nad Ljubljanico je enigma nastajajoče kocke, dva fotoja pri Šuštarskem mostu in pri brvi čez Ljubljanico usmerjata pozornost, na Mestni hiši je voščilo, Ciril-Metodov trg pa simbolizira neko dogmo, je zapisano na spletnih straneh Turizma Ljubljana.

Matematične formule krasijo Vegovo ulico, simbolika Kongresni trg, različne oblike pa Krekov trg. Modic si je Trubarjevo ulico zamislil kot navihano, del Miklošičeve je spojil s Prešernovim trgom, Wolfova ulica je v zvezdah, Jurčičev in Novi trg ter Pod Trančo pa krasi več kroglastih oblik. Prav tako so okrašeni Petkovškovo in Gallusovo nabrežje ter Krakovski nasip. Pri vhodu na spodnjo postajo vzpenjače je motiv poroke.

Še nekaj utrinkov s Prešernovega trga:

Fotogalerija
1 / 12

Z letošnjo okrasitvijo Modic želi, "da bi v določeno obdobje življenja posameznika prinesla čim več pozitivne energije, veselja do drugih in samega sebe ter posledično ljubezni v času in prostoru", so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu so okrašene smreke še pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri Mestni hiši, v notranjosti Mestne hiše, Pod Trančo in na Ljubljanskem gradu, pred Narodno galerijo pa je okrašeno drevo. Smreka na Prešernovem trgu je visoka približno 20 metrov in okrašena s približno 10 kilometri luči, prihaja pa iz Medvod.

Prižig prazničnih luči je sledil kratkemu kulturnemu programu in nagovoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Hkrati so odprli tudi praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju.

V prazničnem decembru se bodo v Ljubljani po tradiciji odvili še Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, nastopi lajnarjev, božični koncert, sprevodi Dedka Mraza, glasbeni program, program za otroke z ustvarjalnimi delavnicami v Čarobnem gozdu v parku Zvezda, pred Mestno hišo bo Dobra vila izpolnjevala želje, silvestrovanje na prostem bo osvetlil ognjemet z gradu. Praznovali bodo tudi 10-letnico delovanja tirne vzpenjače.
Ne spreglejte