Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar

Sreda, 11. 3. 2015, 16.03

8 let

Premierja Cerarja presenetil pogrom nad ministrom Mramorjem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premier Miro Cerar je dejal, da ga je presenetil pogrom nad ministrom Dušanom Mramorjem. Kot je dejal premier, je šlo v tem primeru za manipuliranje in lažno prikazovanje podatkov javnosti.

Zaradi prejetih honorarjev ob redni plači se je najprej pod drobnogledom znašla ministrica za šolstvo v odstopu Stanislava Setnikar Cankar, Cerarju je nemudoma podala odstopno izjavo. Ta jo je tudi sprejel. Za njo pa se je pod drobnogledom znašel tudi finančni minister Dušan Mramor. Ta je v 12 letih iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb zaslužil dobrih 82 tisoč evrov.

Za zdaj ne vidi razloga, da Mramorju ne bi zaupal Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci, na kateri je govoril o aktualnih zadevah, pojasnil, da mu z Mramorjem še ni uspelo govoriti, a za zdaj ne vidi razloga, da mu ne bi zaupal. Kot je dejal, je Mramor "natančno obrazložil svoje preteklo delovanje, natančno objavil podatke o svojih zaslužkih". Kot je dejal Cerar, je Mramor pojasnil, da je med letoma 2003 in 2015 zaslužil 82.270,59 evra, pisalo pa se je o "bistveno drugačnih zneskih, očitno tendenciozno in manipulativno".

O odstopu Setnikar Cankarjeve je dejal, da mu je sama ponudila odstop, ker je ocenila, da bi jo glede na to, koliko je zaslužila in kako je bilo predstavljeno, to oviralo pri njenem političnem delovanju. Odstop je ponudila iz "političnega razloga, da razbremeni vlado tega pritiska" je pojasnil Cerar in dodal, da je iz tega razloga sprejel njen odstop. Ko se je z njo pogovarjal, namreč ni bilo razloga za sum oziroma dokaza, da je delovala nezakonito.

Pojasnil je tudi, da je že opravil nekaj pogovorov z morebitnimi kandidatkami oziroma kandidati za novega ministra za izobraževanje. Kot je dejal, novega kandidata išče zelo intenzivno.

"Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti" "Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti," je še dejal premier ter pojasnil, da imamo v zadnjih mesecih zelo veliko uspešnih kazalnikov. "Imamo zelo visoko gospodarsko rast in dobre napovedi za naprej, zmanjšuje se brezposelnost, vse tri glavne bonitetne hiše so nam povišale ocene, na evropski ravni smo bili prepoznavni kot edina država v Evropski uniji, ki je napredovala in so nas izvzeli iz skupine, kjer smo imeli presežno makroekonomsko neravnovesje. Tega makroekonomskega neravnovesja ni več," je pojasnil Cerar. Dodal je, da so tudi drugi pokazatelji dobri, kar pa po Cerarjevem mnenju nekoga zelo moti.

O pritiskih na vlado Premier je pojasnil tudi, da zaznavajo pritiske na vlado, ti pa prihajajo z različnih strani. Pravi, da so pritiski zelo očitni. Kot dokaz za to pa je podal ponavljanje podatkov, ki so lažni ali manipulativno predstavljeni.

Na začetku je premier pojasnil, da je lastnik hiše, garaže ter avtomobila znamke tuareg. Dejal je, ima 80 tisoč evrov prihrankov, nima posojil, ni lastnik ali solastnik deležev v podjetnih, prav tako ni lastnik vrednostnih papirjev, niti nima odprtega računa v tujini.

"Dramatičnost ni bila potrebna" Nad današnjo hišno preiskavo, povezano z nekdanjo premierko Alenko Bratušek, v vladnih prostorih je bil neprijetno presenečen. Po njegovem mnenju današnja "dramatičnost" ni bila potrebna, zadostovalo bi tudi zaprosilo preiskovalnih organov, naj jim posredujejo gradivo. Kriminalisti so na vlado po Cerarjevih podatkih prišli, ko njega še ni bilo v službi, okoli 6.30. Dejal je, da bi se spodobilo, da bi sporočili, da bodo opravljali preiskavo.

Kriminalisti so danes opravljali hišne preiskave, povezane z Bratuškovo. Hišne preiskave so opravljali na petih naslovih, med drugim tudi v prostorih vlade. Bratuškovo preiskujejo zaradi suma zlorabe položaja. Po besedah njenega zagovornika se preiskava nanaša na samokandidaturo za evropsko komisarko.

Ne spreglejte