Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
9.00

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

Natisni članek

vlada Ministrstvo za zdravje digitalizacija Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik

Sreda, 5. 7. 2023, 9.00

10 mesecev

Slaba novica za Bešiča Loredana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66
Danijel Bešič Loredan | Bešič Loredan je že večkrat poudaril, da zdravstvene reforme ne more biti brez zakona o digitalizaciji.  | Foto Bojan Puhek

Bešič Loredan je že večkrat poudaril, da zdravstvene reforme ne more biti brez zakona o digitalizaciji.

Foto: Bojan Puhek

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je že večkrat poudaril, da zdravstvene reforme ne morejo izpeljati brez zakona o digitalizaciji, na katerega se je pred dnevi odzvala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, piše portal N1. Resno jo skrbi, da zakon ne bo skladen z ustavo. 

Pred nekaj dnevi je Prelesnikova opozorila na resne skrbi. Če zakon ne bo bistveno dopolnjen, ne bo skladen z ustavo, je zapisala. 

Že za prejšnje različice je Prelesnikova menila, da vsebuje neustavne in nesprejemljive določbe, kar so v njenem uradu objavili meseca maja.

Ko je vlada mesec dni pozneje sprejela zakon, je minister Bešič Loredan posebej izpostavil komunikacijo z informacijsko pooblaščenko in ministrstvom za pravosodje. "Zelo veliko časa smo porabili za usklajevanje tega zakona in gre za posebej občutljive, pomembne osebne podatke," je izpostavil.

Prelesnikova: Novi predlogi, nove skrbi

Pomislekov Mojce Prelesnik niso upoštevali. V zadnjem mnenju je zapisala, da predlog ni skladen z ustavo in zakonom o varstvu osebnih podatkov, da prinaša preveč tveganj za posameznike ter da je v številnih bistvenih delih pomanjkljiv in nejasen, še piše N1.

Tveganj in pomanjkljivosti, na katere je njen urad opozarjal maja, ministrstvo v zadnji različici predloga ni ustrezno naslovilo, je pojasnila. "Z novimi predlogi rešitev se pojavljajo tudi nove skrbi in tveganja," je dodala.

Med drugim je opozorila na pomanjkljivo oceno učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Kljub tej pomanjkljivosti ocena vsebuje konkretne in utemeljene načine, kako bi bilo možno zakonski predlog popraviti, priznava informacijska pooblaščenka. Vendar potem zakonski predlog teh načinov ne upošteva, je opozorila.

Zakon o digitalizaciji zdravstva bo po ministrovih napovedih končal zmedo, ki trenutno nastaja zaradi ločenih baz podatkov, vendar je informacijska pooblaščenka v zvezi s spremembami pri zbirkah podatkov in centralnim zdravstvenim informacijskim sistemom našla več nejasnosti. Te se nanašajo predvsem na pristojnosti različnih organizacij in posameznikov ter na namene, ki naj bi jih s spremembami zasledovali.

Posebej je opozorila tudi na predlagano ustanovitev podjetja, ki bo postalo izvajalec centralne digitalizacije. Po neuradnih informacijah portala ima največ možnosti za prevzem direktorskega mesta v tem podjetju Alenka Kolar, ki je direktorica direktorata za informatiko v zdravstvu na ministrstvu za zdravje in tudi glavna avtorica zakonskega predloga, še pišejo med drugim. 

Državni zbor
Novice Poslanci predlog zakona o digitalizaciji zdravstva poslali v nadaljnjo obravnavo
Marko Jug
Mnenja Prvi mož UKC Ljubljana: Ali bomo stvari rešili skupaj ali pa vse skupaj zavozili #video
Jakob Počivavšek
Novice Počivavšek: Pomisleki o zakonu o digitalizaciji zdravstva ostajajo
Ne spreglejte