Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

recikliranje papirnate vrečke DOBRE VREČKE SPAR Spar plastika vrečke biorazgradljivo Trajnost PR članek

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Preizkusite 4 preproste navade za čistejše okolje, dobro počutje in prihranek denarja

Oglasno sporočilo

Kako pa kaj novoletne zaobljube? Vzrok, da te pogosto ostajajo neizpolnjene, so običajno previsoki cilji in pričakovanja. Začnite raje z majhnimi, a pomembnimi koraki, ki vas bodo zanesljivo vodili do cilja. Predstavljamo 4 preproste navade, s katerimi boste pripomogli k čistejšemu okolju, boljši kakovosti življenja ter obenem še prihranili denar.

Bombažne torbe z žepkom. | Foto: Spar Bombažne torbe z žepkom. Foto: Spar

1. Manjkrat meso na jedilniku

Z zmanjšanjem porabe mesa boste poskrbeli tako za svoje dobro počutje kot tudi za dobrobit našega planeta. Če bi se več ljudi odločilo, da bodo uživali manj mesa, bi to na globalni ravni namreč pomenilo nižjo porabo vode in fosilnih goriv, obenem pa bi na ta način poskrbeli tudi za manj izpustov toplogrednih plinov. Vendar ni potrebno, da se popolnoma odrečete mesu.

Veliko spremembo boste naredili že, če boste vsaj en dan v tednu namesto mesa uživali vegetarijanske ali veganske jedi. Jedilnik za ves teden vam lahko sestavi kar umetna inteligenca na Jedel bi po svoje.

Veliko spremembo boste naredili že, če vsaj en dan v tednu ne boste jedli mesa. | Foto: Spar Veliko spremembo boste naredili že, če vsaj en dan v tednu ne boste jedli mesa. Foto: Spar

2. Več hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza

Na kolo za zdravo telo, čistejši planet in prihranek denarja! Novoletna zaobljuba, ki jo boste zagotovo lahko izpolnili in vam bo sčasoma prešla v navado, je torej več kolesarjenja in hoje ter manj voženj z avtomobilom. Kadar se slednjemu ne morete izogniti, pa raje izberite javni prevoz. 

3. Kompostiranje

Kompostiranje ni le rešitev, kam z organskimi odpadki, temveč tudi velika pridobitev za vaš vrt in zelenico. Kompost namreč lahko služi kot odlično naravno gnojilo. Tako boste spodbudili rast rastlin brez umetnih gnojil, izboljšali strukturo tal ter na naraven način zatrli bolezni rastlin. Planet pa vam bo hvaležen, ker boste znižali količine ogljikovega dioksida ter zmanjšali svoj ogljični odtis.

4. Manj plastičnih vrečk

Pomislite na to, koliko denarja ste že zapravili za nakup plastičnih vrečk, ki jih potem niste nikoli več uporabili. Če jih shranjujete doma, vam zavzamejo veliko prostora. Če jih zavržete, pa lahko končajo v naravi, kjer se razkrajajo na tisoče let ter ogrožajo vsa živa bitja.

Alternativa plastičnim vrečkam so mrežaste vrečke za sadje in zelenjavo, ki jih lahko uporabite tudi za pranje sadja in zelenjave, shranjevanje kruha, pranje perila v pralnem stroju ter celo za pakiranje oblačil in obutve. Za nakupovanje ostalih živil pa je v torbici ali avtu pametno imeti nakupovalno torbo za večkratno uporabo. Na ta način boste tudi prihranili denar. 

Dobre vrecke | Foto: Spar Foto: Spar

V Sparu vas čakajo DOBRE VREČKE!

V Sparu so se v sklopu projekta Skupaj za manj plastike zavezali, da bodo zmanjševali količino plastike, uporabljali okolju prijazne materiale in spodbujali k trajnosti. S tem namenom je Spar kot prvi trgovec z novim letom umaknil plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave. Namesto njih so zdaj tu DOBRE VREČKE - SPAR mrežaste vrečke za večkratno uporabo ter plačljive biorazgradljive vrečke, ki so na voljo na oddelku sadja in zelenjave. Prednosti DOBRIH VREČK sta med drugimi, da so biorazgradljive tudi na domačem kompostu ter da jih lahko ponovno uporabite, na primer za biološke odpadke. V Sparu so naredili izračun, da bodo tako skupaj prihranili kar 105 ton plastike na leto.   

V Sparu imajo več DOBRIH VREČK: papirnate vrečke, biorazgradljive vrečke iz koruznega škroba, biorazgradljive nakupovalne torbe, trajne nakupovalne torbe iz reciklatov in SPAR Online vračljive papirnate vrečke.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR. 

Ne spreglejte