Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

štipendije

Sreda, 20. 2. 2013, 11.45

8 let

Predstavniki mladih in ministrstva upajo na konsenz glede zakona o štipendiranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na javni predstavitvi mnenj v DZ so razpravljavci podali poglede na zakon o štipendiranju, ki ga je v DZ vložilo 5.000 volivcev oz. Študentska organizacija Slovenije.

Predstavniki mladih in ministrstva za delo se strinjajo glede nekaterih pomanjkljivosti trenutne ureditve, zato upajo na konsenz in skupni predlog, ki bo boljši ter sprejemljiv za vse.

Predstavniki mladih so v razpravi na pobudo odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je trajala slabe tri ure, izrazili podporo predlogu zakona. Ta namreč po mnenju večine popravlja sedanjo nesistematično ureditev sistema štipendiranja in v štipendijsko politiko vnaša več ugodnosti za šolajočo se mladino.

"Štipendija mora biti vir sredstev za izobraževanje, študij pa enako dostopen vsem" Kot so poudarili, je ključno predvsem to, da predlog vrača državne štipendije mladoletnim dijakom, ki so jim bile odvzete s sprejetjem zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Hkrati predlog pri Zoisovih štipendijah določa primernejše kriterije, saj daje prednost nadarjenosti pred ocenami, uvaja deficitarne štipendije ter bolje ureja področje kadrovskih štipendij. Predlog predvideva tudi zagotovitev ustreznega sistema štipendiranja za študente na tretji bolonjski stopnji. Večina se je strinjala, da mora biti štipendija vir sredstev za izobraževanje, študij pa enako dostopen vsem.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Patricia Čular je pojasnila, da na ministrstvu spoštujejo izraženo voljo več kot 5.000 volivcev, kar izkazujejo tudi z dogovarjanji glede skupnega zakona. Ob tem verjame, da so tudi skozi razpravo vsi prepoznali strinjanje glede velikega števila rešitev, ki jih v svojem predlogu navaja Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

Čularjeva: Nihče ne želi pljuniti v to skledo" Kot pravi, pa si na ministrstvu želijo povzeti dobre rešitve tako predloga ŠOS kot predloga ministrstva, ki bodo finančno vzdržne ter za dobro šolajoče se mladine doma in v tujini. "Nihče ne želi pljuniti v to skledo. Vsi se zavedamo, da ste mladi tista prihodnost, ne samo za vaše dobro, ampak tudi za naše," je dodala.

Ob tem je še pojasnila, da je zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev mladoletne osebe res izločil iz prejemanja državne štipendije oziroma to korigiral z otroškim dodatkom, a bi z vračanjem državnih štipendij mladoletnim v okviru novega zakona o štipendiranju porušili sistem samega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Poudarila je, da bodo na ministrstvu o morebitni odpravi anomalij razmislili po izvedeni analizi, a znotraj samega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Predstavnica ŠOS Anja Krebs je ob zaključku predstavitve mnenj v imenu organizacije izrazila veselje, da so s pripravo zakona naredili korak naprej glede urejanja sistema štipendiranja. Sodelujemo z ministrstvom pri njihovem predlogu, potekajo usklajevanja in upamo, da bomo na koncu prišli do točke, da bo zakon sprejemljiv za vse strani.

Bassanese: Mladi nismo strošek, ampak investicija v prihodnost Tudi namestnik predsednika ŠOS Jaka Bassanese je prepričan, da bodo v sodelovanju z ministrstvom prišli do boljših rešitev za ureditev trenutnega stanja, ki je po njegovih besedah alarmantno. "Mladi nismo strošek, ampak investicija v prihodnost," je še poudaril.

Ne spreglejte