SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednika Slovenije in Cipra za spoštovanje mednarodnega prava

0,19

termometer

Predsednik republike Borut Pahor in ciprski predsednik Nikos Anastasiades, ki je danes na uradnem obisku v Sloveniji, sta se zavzela za poglobitev odnosov med državama ter odločno podprla spoštovanje mednarodnega prava in odločitve mednarodnih sodišč. Obisk Anastasiadesa, ki se je srečal tudi s premierjem Marjanom Šarcem, je sicer prvi obisk katerega od ciprskih predsednikov pri nas v zadnjih 12 letih.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades se je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem sestal tudi s premierjem Marjanom Šarcem. Šarec in Anastasiades sta govorila predvsem o prihodnosti EU in aktualnih izzivih, kot so vprašanje izstopa Velike Britanije iz EU, migracije ter evropske volitve, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da sta bila sogovornika enotnega mnenja, da potrebujemo močno, enotno in učinkovitejšo EU, ki spoštuje vrednote ter načela, na katerih je nastala.

Kaj sta v času uradnega obiska počeli obe prvi dami? Tanja Pečar in ciprska Andri Anastasiadessta obiskali Izolo in Portorož. V Izoli so ju pričakali otroci z Osnovne šole Livade, ki so ju pozdravili s pesmijo. V čast visokega obiska iz Cipra sta dami odkrili tudi posebno klopco kot simbol prijateljstva in sodelovanja med državama.

Koledniki 2019 Novice Koledniki obiskali predsednika republike Pahorja in predsednika DZ Židana

Šarec in Anastasiades tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu

Glede vprašanja migracij sta se strinjala, da gre za skupni problem, ki se ga je treba lotiti enotno in na sistematičen ter trajen način s sodelovanjem vseh držav članic. Slovenija v tem primeru med drugim poudarja, da sta nujni krepitev sodelovanja s tretjimi državami z namenom odpravljanja vzrokov množičnih migracij ter krepitev nadzora na zunanjih mejah EU.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Ciprski predsednik Nikos Anastasiades in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: STA

Glede brexita sta se sogovornika strinjala, da je bil z Združenim kraljestvom dosežen najboljši možen izstopni dogovor, ob tem pa izrazila skrb v primeru, da bi Združeno kraljestvo iz EU izstopilo brez dogovora. Prav tako sta izrazila zaskrbljenost ob širjenju populizma v Evropi. Prihajajoče evropske volitve bodo zato še toliko večjega pomena, sta bila enotna sogovornika.

Šarec in Anastasiades sta se v pogovoru dotaknila tudi razmer na Zahodnem Balkanu, kjer Slovenija zagovarja stališče, da je evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana pomembna spodbuda za varnost in napredek posameznih držav v tem delu Evrope.

Borut Pahor Novice Kaj Slovencem v novem letu želi predsednik republike Borut Pahor

Podpisan memorandum o političnih konzultacijah 

Anastasiadesa na obisku v Sloveniji med drugim spremljata njegova soproga Andri Anastasiades in ciprski zunanji minister Nikos Hristodulides. Slednji je z ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem danes v Ljubljani ob prisotnosti obeh predsednikov podpisal memorandum o političnih konzultacijah med državama.

Blagovna menjava med Slovenijo in Ciprom je skromna in je leta 2017 znašala 39 milijonov evrov, kar je 18 odstotkov manj kot leto prej. Slovenski izvoz se je sicer povečal na 33,7 milijona evrov, kar predstavlja 43-odstotno zvišanje, uvoz pa zmanjšal na 5,3 milijona evrov, kar je 78 odstotkov manj. Povečal se je obseg storitvene menjave, pozitiven je trend v turizmu.

pahor Novice Pahor bo v predsedniški palači postavil jaslice #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin