Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
5. 11. 2015,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 5. 11. 2015, 10.54

8 let

Predsednik Pahor o begunski krizi: Na mejah je treba vzpostaviti red

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija kot suverena država ima dolžnost in pravico, da vzpostavi običajni red na mejah države, je v stališču, ki ga je poslal v parlament, zapisal predsednik republike Borut Pahor.

"Skupaj z vami se zavedam posebnosti in razsežnost nastalih razmer. V celoti razumem našo skupno odgovornost. Ocenjujem, da je slovenska politika poklicana k oblikovanju skupnega dogovora o ukrepanju," je v uvodu stališča, ki ga je danes zjutraj poslal v državni zbor, zapisal predsednik republike Borut Pahor.

Načrt za prehodno ukrepanje Po Pahorjevem prepričanju je osrednji cilj načrta za prehodno ukrepanje ponovna vzpostavitev običajnega reda na mejah države. "To je dolžnosti in pravica Slovenije kot suverene države. Ta red naj pristojni državni organi v razumnem času in na sorazmeren način znova vzpostavijo," je med drugim zapisal Pahor.

Pahor je ob tem prepričan, da mora Slovenija ugotoviti okvirno zgornjo mejo števila prebežnikov, ki jih lahko trajneje in primerno oskrbi, saj je to nujno za sprejemanje stopnjevalnih ukrepov glede nadzora meje.

V svojem stališču je hkrati posvaril, da bi lahko v Sloveniji ob spremenjeni nemški in avstrijski politiki sprejemanja migrantov obstalo preveliko število beguncev in migrantov. "V takem primeru bi bile sposobnosti humanega ravnanja naših oblasti, povečana verjetnost nezadovoljstva beguncev in migrantov ter zaskrbljenost našega prebivalstva verjetno prevelike za normalno obvladovanje razmer. To bi značaj krize iz pretežno humanitarne spremenilo v varnostno. Naložena nam je odgovornost, da se to ne zgodi," opozarja predsednik Pahor.

Povečanje sredstev za vojsko in policijo Predsednik v stališču poudarja, da je treba nujno povečati denarna sredstva za policijo vojsko in civilno zaščito. Prav tako poziva k aktivni vlogi slovenske politike in diplomacije pri oblikovanju skupne evropske politike do migrantskega vprašanja.

Težava sovražnega govora Pahor med drugim opozarja na vse bolj pereč problem sovražnega govora. Po predsednikovem trdnem prepričanju je treba o aktualni težavi begunske in migracijske krize kritično in demokratično razpravljati. "Občutljivost teme ne more biti razlog, da bi drugemu jemali pravico do drugačnega mnenja. Vsi moramo zelo paziti, da se izognemo stališčem, ki bi jih lahko kdorkoli razumel kot nestrpna in žaljiva. Nihče ni imun proti sovražnemu govoru, zato se mora vsak od nas potruditi, da se mu izogiba," je v svojem stališču zapisal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor je točno ob 14.uri svoje poglede predstavil poslancem. Na izredni seji v parlamentu so njegovemu govoru prisluhnili tudi člani vlade, na čelu z predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Ne spreglejte