Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
17.46

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

Natisni članek

Matjaž Han Socialni demokrati SD Jani Prednik

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 17.46

1 mesec

Prednik ponudil odstop s čela poslanske skupine SD, a uživa podporo poslancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75
Jani Prednik | Jani Prednik je po sobotnem volilnem kongresu kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine.  | Foto Ana Kovač

Jani Prednik je po sobotnem volilnem kongresu kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine.

Foto: Ana Kovač

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je poslancem stranke ponudil umik s čela poslanske skupine, je Prednik navedel za STA. Ob tem so mu podporo po njegovih navedbah izrekli vsi poslanci z izjemo poslanke Bojane Muršič, ki se glede tega ni izrekla. O tem je tudi že obvestil novega predsednika SD Matjaža Hana. Slednji je za STA navedel, da Prednik uživa njegovo podporo.

Matjaž Han je v odzivu za STA dejal, da je Janiju Predniku tudi sam izrekel absolutno podporo na mestu vodje poslanske skupine. Sam ne vidi potrebe po takšni potezi, kar je tudi sporočil šefu poslancev. Po njegovih besedah je nujno, da se med seboj pogovarjajo o prihodnosti stranke. Prav pogovor s poslanci Han tudi načrtuje na torkovem rednem sestanku poslanske skupine, ki pa se je Prednik zaradi dopusta naj ne bi udeležil.

Poteza Prednika sicer sledi sobotnemu volilnemu kongresu SD, na katerem mu ni uspelo s kandidaturo za predsednika stranke. Uspel mu ni niti preboj v drugi krog glasovanja, je pa v tem podprl Hanovega protikandidata Milana Brgleza, ker je s tem podprl kandidata, ki pomeni spremembo dozdajšnjih praks.

Klemen Žibert
Novice Dolg stranke SD naj bi v zadnjem letu narasel za skoraj milijon evrov

Prednik je tako kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine. Na kongresu so namreč tudi nanj letele kritike, da je imel tako kot vodja poslanske skupine kot tudi dozdajšnji podpredsednik SD stranki možnost povrniti barvo, vonj in okus – izgubo česar je v preteklem letu očital tedanjemu vodstvu stranke.

Koalicijski partnerji Hanu zaželeli uspešno vodenje SD

Koalicijski partnerici, Gibanje Svoboda in Levica, novemu predsedniku SD ob izvolitvi na čelo stranke čestitata in mu želita uspešno delo. V Levici se ob tem nadejajo nadaljnjega tvornega sodelovanja v vladi in koaliciji. Premier Robert Golob se bo s Hanom sestal v torek.

V kabinetu predsednika vlade so sicer danes skopi z odzivi na novo vodstvo koalicijske partnerice SD, prav tako niso odgovorili na vprašanja STA o morebitnih spremembah na podpredsedniških mestih v vladi. Ob nastopu mandata Golobove vlade sta namreč oba tedanja prvaka SD in Levice, Tanja Fajon in Luka Mesec zasedla mesti podpredsednikov. Minister za delo Mesec je tudi po umiku s čela Levice ostal na tej funkciji, ali bo tako tudi v primeru zunanje ministrice Fajon bi utegnilo bolj jasno postati v torek. Takrat se bo premier namreč sestal z novim prvakom SD Hanom, so potrdili v Golobovem kabinetu.

Koordinatorica najmanjše koalicijske partnerice Levice Asta Vrečko je medtem že v današnji izjavi Hanu zaželela uspešno vodenje SD. Kot je dejala, z njim tvorno sodelujejo že v ministrski ekipi kot tudi sicer v koaliciji. "Verjamem, da bo SD tudi pod vodstvom Matjaža Hana še naprej podpirala naše predloge za blaginjo ljudi, bolj dostojno življenje, stanovanjsko politiko in druge ukrepe, ki smo si jih zadali," je dodala.

Matjaž Han
Novice Kaj pravi Han na zaplet s preštevanjem glasov? #video

O pomislekih, ali lahko Hanove besede, da je njegova odlika neizključevanje in pogovor z vsemi, govorijo v prid koalicije s kakšno drugačno barvo, torej tudi s strankami z desnega političnega pola, pa je Vrečko poudarila, da sama lahko odgovarja v imenu Levice, ki ostaja na stališču, da desna koalicija zanje ne pride v poštev. "Smo leva programska stranka, sodelujemo v levosredinski koaliciji, kjer bomo naredili tudi vse, da bomo naše uspešne projekte končali in da bo ta vlada mandat uspešno zaključila. Za nas je sprejemljiva koalicija, v kateri smo, in tudi v prihodnje si želimo, da bi Slovenijo vodila leva vlada," je poudarila.

Uspešno vodenje stranke so prvaku SD zaželeli tudi v SDS in NSi

Prvak NSi Matej Tonin je že po izvolitvi na družbenem omrežju X Hanu zaželel predano delo za blaginjo vseh ljudi in razvoj države. "Pri zadevah, ki presegajo vlado ali koalicijo in opozicijo, je dobro imeti partnerske odnose z vsemi in v tem smislu želimo SD kot tradicionalni stranki, s katerimi smo tekmeci, dobro delo," pa je danes dejal podpredsednik NSi in šef poslancev Janez Cigler Kralj.

Robert Golob
Novice Vox populi: malo manj nezadovoljstva z Golobovo vlado

Evropska poslanka iz vrst NSi in njena nekdanja predsednica Ljudmila Novak pa je obenem poudarila, da je izbira predsednika stvar SD, a hkrati spomnila na zelo tesen izid glasovanja v drugem krogu, v katerem je Han le za deset glasov premagal protikandidata, evropskega poslanca Milana Brgleza. Po njeni oceni je tako težko reči, da se je stranka z novim predsednikom zelo nagnila v eno ali drugo stran. Kakšna koalicija bi bila možna v prihodnosti, pa je po njenih besedah stvar pogovorov po vsakokratnih volitvah. "Nobena druga stranka ne bo odločala o NSi. NSi lahko gre prav tako s komerkoli, za kogar se odločimo, s komer lahko izpolnjujemo svoj program in kjer bomo lahko najbolje delali za Slovenijo," je poudarila.

Ne spreglejte