Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2011,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS Zdravljica himna

Sreda, 15. 6. 2011, 17.25

8 let

Predlog SDS o celotni Zdravljici kot himni najbrž ne bo podprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novela zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, s katero v SDS predlagajo izvajanje Zdravljice v celoti ali v skrajšani verziji, najverjetneje ne bo dobila podpore.

Zato so nekateri poslanci v razpravi na junijskem zasedanju DZ že razmišljali o ustavni presoji starega zakona. Predlagatelji so pogrešali več domoljubja Neskladje zakona z ustavo je bil tudi eden glavnih argumentov predlagateljev novele, saj naj bi bila v ustavi kot državna himna zapisana Zdravljica, zakon pa naj bi kot himno določal le sedmo kitico Prešernove pesmi. Predlagatelji so pri tem pogrešali tudi več domoljubja, zato so v skrajšani različici poleg obstoječe sedme predlagali še drugo kitico. Celotna himna bi bila dolga šest minut in pol Celotna himna bi bila tako po besedah nekaterih poslancev dolga šest minut in pol, kar pa bi bilo po mnenju predlagateljev novele primerljivo s himnami drugih držav. Po besedah Branka Grimsa (SDS) naj bi bila obstoječa enokitična himna precej krajša celo od skrajšanih verzij tujih himen, celotna Zdravljica pa bi bila krajša od italijanske himne.

Podporo noveli zakona so napovedali v poslanskih skupinah SDS, SLS in SNS, kjer pa razmišljajo o dopolnilu, s katerim bi bili kot skrajšana verzija himne v zakonu zapisani druga in tretja kitica. Poslanske skupine vladne koalicije so se vse izjasnile proti noveli zakona.

"V Zdravljici ni nikjer besede domovina" Celotna Zdravljica kot himna bi namreč po mnenju nasprotnikov novele lahko vodila v težave pri ločevanju izvedbe himne ali zgolj prepevanja pesmi, bila bi predolga, pri domoljubju pa so skoraj vsi opozarjali na nekatere nedomoljubne poteze SDS v odnosu do predsednika republike. Majda Potrata (SD) je še opozorila, da Prešeren tudi v celotni Zdravljici ni nikjer uporabil besede domovina.

Grims: Kriza v Sloveniji je očitno tudi kriza vrednot Razprava med zagovorniki in nasprotniki novele je poslance razdelila po koalicijskih vrstah, Grims pa jo je povzel z besedami, da je kriza v Sloveniji očitno tudi kriza vrednot. Nasprotniki novele naj bi zagovarjali ohranitev sedme, internacionalistične kitice, v škodo druge, bolj domovinske, je dejal in to povezal s tem, da smo finančno pripravljeni pomagati Grčiji, ne pa Beli Krajini, o čemer so poslanci razpravljali tik pred tem.

Jakob Presečnik (SLS) je na koncu razprave sklepal, da novela ne bo sprejeta, zato je predlagal, naj skupina poslancev v tem primeru zahteva ustavno presojo zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi.

"Država in himna si tako pregrete politične debate ne zaslužita" Borut Sajovic (LDS) je menil, da si država in himna "tako pregrete politične debate ne zaslužita". Sam ne nasprotuje izboljšanju sicer lepe slovenske himne, vendar se mu za to početje zdi bolj primeren čas, ko bodo poslanci bolj enotni. "Ko se bomo znali poslušati, lahko ponovno začnemo to debato", je dejal. Poslanci naj bi o noveli predvidoma glasovali po 20. uri.

Ne spreglejte