Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
10.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročina vročinski val vreme Evropa rekord Nemčija

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 10.43

5 let, 8 mesecev

Pred nami peklensko vroč torek, Nemci s 40 stopinjami podrli temperaturni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji smo imeli 40 stopinj Celzija poleti 2013. V dneh, ki so pred nami, tako hudo ne bo, najbolj vroč dan pa bo v torek. Medtem so temperaturni rekord podrli v Nemčiji.

Torek bo sončen, vročina pa se bo še nekoliko stopnjevala. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 32 do 37 stopinj Celzija.

Ob tem agencija za okolje opozarja, da bo do srede po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Konec tedna spet okoli 30 stopinj Celzija V sredo bo sprva sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. Sredi dneva in popoldne se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo v noči na četrtek zajele večji del Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter in končno se bo nekoliko osvežilo.

V četrtek bo sprva pretežno oblačno z nekaj dežja, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Temperature bodo proti koncu tedna znova naraščale in se gibale okoli 30 stopinj Celzija.

V Nemčiji s 40,3 stopinje Celzija prebili temperaturni rekord Vročinski val pa ne pesti samo Slovenije, temveč je zajel vso Evropo. V Nemčiji so tako celo presegli temperaturni rekord. V kraju Kitzingen na Bavarskem so namreč v nedeljo izmerili 40,3 stopinje Celzija, je sporočila nemška meteorološka služba.

To je najvišja izmerjena temperatura v Nemčiji, odkar od leta 1881 beležijo te podatke. Doslej je bil rekord pri 40,2 stopinje Celzija.

Nemčijo so nato v nedeljo zvečer zajele nevihte, zaradi česar so se v več nemških deželah pojavile občutne motnje v železniškem prometu. Še vedno je zaradi podrtih dreves več prog zaprtih, med drugim na vozlišču v Hannovru. Potniki lahko na težave računajo vse do sredine dneva.

Potrpežljivi morajo biti tudi letalski potniki na poti v Berlin. Zaradi neurja so namreč na druga letališča preusmerili 17 letal, ki so bila namenjena na letališče Tegel. Sicer pa so imeli ponoči zaradi poplav in požarov polne roke dela tudi gasilci.

Sosedje razglasili oranžni preplah Na Hrvaškem v sredo pričakujejo tudi do 40 stopinj Celzija. Hrvaški hidrometeorološki zavod je prebivalstvo pozval k previdnosti, saj lahko vročinski val močno vpliva na zdravje ljudi, mogoče so tudi človeške žrtve.Za večji del Hrvaške so razglasili oranžni preplah.

Toplo je tudi morje ob hrvaški obali, posebej na območju Pulja, kjer se je segrelo na 26 stopinj Celzija, pri otokih Rab in Krk pa na 25 stopinj Celzija. Nekoliko bolj sveže morje je na jugu Dalmacije, pri Dubrovniku, kjer so namerili 20 stopinj Celzija.

Ne spreglejte