Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2024,
9.17

Osveženo pred

11 ur, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Slovenija varna pot gneča zastoj zastoj promet promet

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 9.17

11 ur, 17 minut

Pred nami je vroč in prometno najbolj obremenjen konec tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
zastoj promet primorka gužva | Vozniki dobro načrtujte pot in preverite delovanje vozila.  | Foto STA

Vozniki dobro načrtujte pot in preverite delovanje vozila.

Foto: STA

Na vrhuncu poletne sezone je pred nami vroč in eden prometno bolj obremenjenih koncev tedna. Agencija za varnost prometa (AVP) bo v soboto zato voznikom na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih med 11. in 18. uro delila letake o varni vožnji, glede na vroče dni, ki se obetajo, pa tudi vodo, so sporočili iz AVP.

Prometni koledar prometnoinformacijskega centra napoveduje za danes in čez vikend zelo visoko gostoto prometa. Agencija za okolje pa najavlja sončno in vroče vreme, v nedeljo popoldne in zvečer bodo predvsem v severni Sloveniji lahko nastale nevihte.

AVP ob tem opozarja, da je v rokah vsakega voznika velika odgovornost. "Visoke temperature, zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne smemo pozabiti na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu," so na AVP pred začetkom akcije povzeli besede namestnice direktorice agencije Saše Jevšnik Kafol.

Študenti bodo na večjih bencinskih servisih delili izobraževalno gradivo 

Tako bodo študenti na večjih bencinskih servisih na vseh avtocestnih krakih to soboto in v soboto, 17. avgusta, delili izobraževalno gradivo v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku.

V izobraževalnih letakih bodo slovenske in tuje voznike opozarjali na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez uživanja alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in za ustrezno hidracijo, zato bodo ob letakih delili tudi vodo.

Osnovna pravila za varno udeležbo v prometu 

Pred začetkom akcije pa so voznike ponovno spomnili na nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu. Med drugim voznike pozivajo, da brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Prometna pravila in razmere na cesti naj dosledno upoštevajo ter so še posebej pozorni na pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.

Svetujejo jim, da pot dobro organizirajo in načrtujejo in preverijo delovanje vozila. Pomembno je tudi, da pred odhodom na pot preverijo razmere na cestah in morebitne cestne zapore.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težji kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Prtljago je treba ustrezno pritrditi oziroma zavarovati, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. V parkiranem in zaprtem vozilu naj nikdar ne puščajo nikogar.

V luči nedavnih prometnih nesreč, v eni je tovorno vozilo zbilo voznika ustavljenega avtomobila na avtocesti, pa so opozorili tudi na to, da je treba v primeru okvare vozila še med upočasnjevanjem vklopiti varnostne utripalke.

Če gre za okvaro na avtocesti, morajo vozniki ustaviti na odstavnem pasu ali odstavni niši čim bliže varnostni ograji in si nadeti varnostni odsevni telovnik še preden izstopijo iz vozila. Nato je treba čim prej zapustiti vozilo in se umakniti za varnostno ograjo.

Zatem je treba označiti vozilo z varnostnim trikotnikom, na avtocesti in hitri cesti praviloma 250 do 400 metrov za vozilom ob desni rob cestišča. Če se okvara vozila zgodi celo ponoči, v mraku, v trenutkih slabše vidljivosti, je treba razdaljo med trikotnikom in ustavljenim vozilom povečati, še opozarjajo na AVP.

Slovenska policija prometna nesreča motor
Novice Na primorski avtocesti med Kastelcem in Kozino proti Ljubljani zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas
Goreče vozilo
Novice Na ljubljanski obvoznici zagorel tovornjak #foto #video
policija, Hrvaška, hrvaška policija
Novice Slovenec povzročil hujšo prometno nesrečo blizu Zadra
Ne spreglejte