Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
30. 7. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Izrael Maccabi Tel Aviv

Sreda, 30. 7. 2014, 14.44

8 let

Pred gostovanjem Izraelcev varnostniki že dva dni varujejo Ljudski vrt

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zelo dobro se zavedamo situacije, ki je posledica dogodkov na Bližnjem vzhodu. Temu vidiku namenjamo zelo veliko pozornost in dogodke spremljamo, pravijo na policiji.

Nedavni incident v Avstriji, ko so palestinski podporniki prekinili prijateljsko tekmo med izraelskim Maccabijem Haifo in francoskim Lillom ter obračunali z izraelskimi nogometaši, ni najboljša popotnica pred današnjim srečanjem med NK Mariborom in Maccabijem iz Tel Aviva.

Policija sodeluje tudi z izraelskimi organi Policija je tekmo ocenila kot dogodek srednjega tveganja in od Nogometnega kluba Maribor zahtevala izvedbo personalizacije. To pomeni, da je nakup vstopnic za tekmo mogoč le z osebnim dokumentom, s katerim se na dan tekme tudi vstopa na štadion.

Pojasnili so nam, da aktivnosti policije ne bodo tako zahtevne in okrepljene, kot je to ob večini drugih evropskih tekem Maribora, ki spadajo med tekme visokega tveganja. Predvsem je do srednje ocene tveganosti tekme vodilo dejstvo, da bo gostujočih navijačev malo, nikakor pa ne bo gostujočih "ultrasov", poudarjajo.

"Policija se zelo dobro zaveda situacije, ki je posledica dogodkov na Bližnjem vzhodu. Temu vidiku namenjamo zelo veliko pozornost in dogodke spremljamo. Vseeno pa je treba ločiti šport od izražanja nestrinjanja z uporabo nasilja v državi, od koder prihajajo gostujoči igralci," so zapisali. Dodali so, da sodelujejo tudi z izraelskimi varnostnimi organi, ki spremljajo njihovo ekipo.

Pomemben pregled strokovnjakov za eksploziv Slavko Pernek, izvršni direktor podjetja Varnost Maribor, ki bo danes s 130 varnostniki skrbelo za varnost na tekmi, pravi, da bodo povečano pozornost posvetili predvsem nadzoru pri vhodu na štadion, sicer pa je po njegovih besedah v primeru kakšne nepredvidljive situacije njihova prva naloga, da pospremijo nogometaše in vodstvi klubov na varno.

Pojasnil je, da štadion Ljudski vrt varujejo že dva dni, najbolj poostreno pa bodo varovanje začeli izvajati tri ure pred dogodkom. "Predvsem je pomemben pregled pred prireditvijo, ki ga opravimo s strokovnjaki za eksploziv in policijo s službenimi psi," je izpostavil.

"Želim si, da se gledalci posvetijo izključno gledanju tekme in navijaškemu vzdušju, brez kakršnekoli rasne diskriminacije in žaljivk. To je želja vseh nas," je poudaril in dodal, da bi bila policijska ocena tveganja še višja, če bi bili na tekmi prisotni tudi izraelski navijači.

Pogorevc prepričan, da bo dogodek potekal mirno Nekdanji direktor policije Marko Pogorevc meni, da je Slovenija varna država, zato je prepričan, da bo dogodek, čeprav gre v policijskem smislu za povečano varnostno tveganje, potekal mirno.

"V Sloveniji smo že imeli veliko dogodkov visokega varnostnega tveganja, na primer papežev obisk ter srečanje ameriškega in ruskega predsednika Georgea Busha in Vladimirja Putina, ki so se vsi varno končali. Slovenija je dejansko še vedno en varni otok v Evropi in zato tudi danes ni pričakovati posebnosti," je zatrdil.

Ne spreglejte