Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vojaške vaje

Torek, 3. 6. 2014, 10.52

8 let

Prebivalci Pivške kotline pri Mussomeliju protestirajo proti vojaškim vajam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot navajajo v pismu, večina prebivalstva ni naklonjena vojaški uporabi Pivške kotline, saj med drugim predstavlja grožnjo pitni vodi, okolju, zaščitenim živalim in grožnjo zdravju ljudi.

Prebivalci Pivške doline so pred začetkom mednarodne vojaške vaje na tem območju vojakom oboroženih sil ZDA, ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji Josephu A. Mussomeliju in še nekaterim drugim poslali pismo, v katerem jih obveščajo o njihovem nasprotovanju različnim vojaškim aktivnostim na vadišču Poček.

Vojaška vaja se izvaja v neposredni bližini naselij Kot navajajo v pismu, večina prebivalstva ni naklonjena vojaški uporabi tega prostora, saj predstavlja grožnjo pitni vodi, okolju, zaščitenim živalskim in rastlinskim vrstam, pa tudi grožnjo zdravju ljudi, oviranje dejavnosti in motenje bivanja. Opozarjajo, da se vojaška vaja izvaja v neposredni bližini naselij, na zavarovanem območju NATURA 2000, na območju virov kakovostne pitne vode za prebivalce več občin v okolici, na območju Krasa ter na območju, katerega večji del je v zasebni lasti okoliških prebivalcev, ki v času izvajanja vojaških vaj ne morejo do svojih zemljišč.

Mussomeli je dejal, da se s podobnimi protesti srečujejo tudi v ZDA, zato bi se moralo ministrstvo za obrambo več pogovarjati z domačini in najti nek skupen kompromis.

Usposabljanja v tujini so dražja "Vsa srečanja, ki se odvijajo, so v duhu tega, da se najde neka kompromisna rešitev. Slovenska vojska naj zato strokovno odgovori na vprašanje, zakaj tovrstne vadbe potrebujejo - vojska si želi, da vadišče Poček ostane to, kar je bilo dolga desetletja, to je vadišče. Po drugi strani pa razumem ljudi, ki si ne želijo, da jim nad glavami preletavajo vojaška letala in da se na tem območju strelja," pa pravi minister za obrambo Roman Jakič.

Opozoril je še, da bodo morali slovenski vojaki v primeru prepovedi uporabe vadišča Poček na usposabljanje pač v tujino, kar pa bo zahtevalo dodatna finančna sredstva.

Ne spreglejte