Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2019,
17.44

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Natisni članek

razrešitev Ferenc Horvath Dejan Židan

Petek, 31. 5. 2019, 17.44

4 leta, 10 mesecev

Pravniki pri Židanu: Za razrešitev Horvatha ni zadostne pravne podlage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Pravni strokovnjaki so se na posvetu s predsednikom DZ Dejanom Židanom in vodji poslanskih skupin precej poenotili o vprašanju prenehanja funkcije poslanca Ferenca Horvatha. Kot menijo, DZ trenutno nima zadostne pravne podlage, da bi začel ta postopek in ne bi istočasno obstajala velika verjetnost, da bi ustavno sodišče odločitev razveljavilo.

Profesor Janez Čebulj je v izjavi novinarjem pojasnil, da se bo DZ moral sam odločiti, kako bo ravnal v primeru mandata poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Pravni strokovnjaki so danes le povedali mnenja o tem, ali obstaja zakonska podlaga za postopek oz. prenehanje mandata ali ne.

Tokrat so si bili po njegovih navedbah praktično enotni. Kot menijo, DZ v tem trenutku nima zadostne podlage v katerem koli zakonu, da bi začel postopek o mandatu Horvatha oz. ugotovil, da mu je mandat prenehal.

Ferenc Horvath
Novice Poslanec Horvath še vedno opravlja obe funkciji

Horvath je sicer predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. A pravniki ugotavljajo, da slednje glede na ustavni položaj ni mogoče enačiti z gospodarsko družbo, javnim zavodom ali javnopravno osebo oz. ni mogoče enačiti predsednikovanja narodni skupnosti z upravljavsko funkcijo v kakšni drugi instituciji.

Glede na to je težko uporabljati zakonodajo, ki takega specifičnega primera niti ne ureja, je poudaril Čebulj in spomnil na odločbo ustavnega sodišča, v kateri slednje opozarja, da je prenehanje mandata s strani DZ tako resen poseg v pasivno volilno pravico, da mora biti za to izrecna podlaga v zakonu. DZ pa bi do takšne podlage lahko prišel le s smiselnimi razlagami, je dodal.

Ferenc Horvath
Novice KPK nadaljuje postopek zoper poslanca Horvatha

Horvath je bil do aprila tudi direktor podjetja Minta, a tega razloga za morebitno prenehanje mandata ni več, opozarjajo pravniki. "Izdati sklep o ugotovitvi o prenehanju mandata iz razloga, ki ga ni več, bi lahko bilo iz ustavnega vidika precej sporno," je pojasnil Čebulj.

Na delovni posvet pri predsedniku DZ Dejanu Židanu so bili na predlog poslanskih skupin povabljeni pravni strokovnjaki Janez Čebulj, Franc Grad, Igor Kaučič, Mirko Pečarič, Rajko Pirnat, Jurij Toplak in Saša Zagorc. Toplak se je opravičil, Zagorca pa po Židanovih besedah ni bilo s pojasnilom, da je svoje mnenje že javno povedal. Njegovo mnenje glede Horvathovega mandata je bilo sicer nekoliko drugačno od ocen pravnikov na današnjem posvetu.

Ocenil je že, da bi DZ moral ugotoviti, da Horvath v treh mesecih po nastopu mandata ni prenehal opravljati pridobitne dejavnosti, ki je nezdružljiva s poslansko funkcijo, in se seznaniti, da mu je prenehal poslanski mandat.

Ferenc Horvath
Novice Štefanec meni, da Horvath ne bi več smel biti poslanec

Tudi predsednik KPK Boris Štefanec meni, da so izpolnjeni pogoji za prenehanje mandata omenjenemu poslancu.

Židan pa je po posvetu s pravnimi strokovnjaki poudaril, da je v primeru poslanca Horvatha enotno mnenje, da je treba biti pri odločanju o morebitnem odvzemu poslanske funkcije previden. Poslanci so neposredno izvoljeni in po ustavni odločbi iz leta 2015 ni vseh pogojev za odvzem, je pojasnil.

"Vseh pet navzočih strokovnjakov nam je svetovalo izjemno previdnost pri kakršnem koli odločanju," je opozoril predsednik DZ.

Ne spreglejte