Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
10.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

26

Natisni članek

Rajko Pirnat Tone Jerovšek Verica Trstenjak pravosodje Goran Klemenčič sodstvo sodni zaostanki

Petek, 30. 9. 2016, 10.08

6 let, 7 mesecev

Pravniki enotno: Klemenčičeva izjava o letečih glavah sodnikov je neprimerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

26

Goran Klemenčič | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

"Predstavljate si, da bi komisarka EU za pravosodje glede konkretnega postopka na Sodišču EU dala podobno izjavo kot slovenski minister. Mislim pa, da je sodstvo v Sloveniji krivo že za veliko hujše kršitve načel pravne države, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče, pa se žal pristojni organi niso oglasili," opozarja profesorica na inštitutu za evropsko pravo dunajske univerze Verica Trstenjak.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je za POP TV dejal, da bo storil vse, da bodo letele glave, če bo sodni postopek zoper Igorja Bavčarja, ki mu sodijo zaradi nezakonitega trgovanja z delnicami Istrabenza, zastaral. Če pa bo vseeno zastaral, bo moralo veliko ljudi odgovarjati. Dejal je še, da noče kriviti sodnice, ki že tri tedne piše sodbo, saj gre za zahteven primer.

"Vsak naj ostane v mejah svojih pristojnosti," se je na ministrove besede odzval predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Zadeva je po Pogačnikovih besedah zelo obsežna, zato sodba ne bo napisana v priporočenem, ampak v razumnem roku. Dejal je, da je večina njegovih sodniških kolegov izjavo razumela kot napoved sankcij in opozoril na načelo delitve oblasti - da torej med sodno in izvršilno vejo ne obstaja hierarhični odnos.

Za mnenje, ali ministrova izjava pomeni neupravičen pritisk na sodstvo in kršitev načela delitve oblasti ali gre za upravičeno ministrovo skrb, da zadeve dobijo sodni epilog, in izjavo smo vprašali nekaj slovenskih pravnikov.

Verica Trstenjak, inštitut za evropsko pravo univerze na Dunaju: Sodstvo v Sloveniji je storilo veliko hujše kršitve načel pravne države, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče, pa se žal pristojni organi niso oglasili. | Foto: Ana Kovač Verica Trstenjak, inštitut za evropsko pravo univerze na Dunaju: Sodstvo v Sloveniji je storilo veliko hujše kršitve načel pravne države, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče, pa se žal pristojni organi niso oglasili. Foto: Ana Kovač "Ministrova izjava odraža nerazumevanje neodvisnosti sodstva v demokratični družbi"

"Večkrat sem se kritično izrekla do delovanja sodstva v Sloveniji. Vendar pa mora sodstvo samo, ob sodelovanju sodnega sveta, zagotoviti, da bo sojenje učinkovito, neodvisno in nepristransko, kot to zahteva tudi Listina EU o temeljnih pravicah. Politika mora zagotoviti pravne, ekonomske, prostorske in druge pogoje za to. Dosledno mora spoštovati načela pravne države ter s tem povezano načelo neodvisnosti sodstva in delitve oblasti.

Predstavljate si, da bi komisarka EU za pravosodje glede konkretnega postopka na Sodišču EU dala podobno izjavo kot slovenski minister. Mislim pa, da je sodstvo v Sloveniji krivo že za veliko hujše kršitve načel pravne države, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče, pa se žal pristojni organi niso oglasili.

Verjamem oziroma upam, da je bila izjava ministra dobronamerna in s ciljem zagotoviti učinkovitejše sojenje in delo sodišč, ker se, če prav razumem, nanaša na časovno komponento, ne pa na vsebino. A tudi pritisk na to je nedopusten, časovne meje določa zakon. Minister lahko predlaga spremembo zakona, zato je izjava kljub temu neprimerna in odraža nerazumevanje neodvisnosti sodstva v demokratični družbi."

 

Rajko Pirnat, Pravna fakulteta v Ljubljani: Besede je Klemenčič verjetno izrekel v razburjenju, saj bi bilo za javno podobo sodstva nekaj zelo slabega, če bi zadeva zastarala. | Foto: Bor Slana Rajko Pirnat, Pravna fakulteta v Ljubljani: Besede je Klemenčič verjetno izrekel v razburjenju, saj bi bilo za javno podobo sodstva nekaj zelo slabega, če bi zadeva zastarala. Foto: Bor Slana "Izjava je nepremišljena, ni pa je mogoče šteti za resen in učinkovit pritisk na sodstvo"

"Glede na pooblastila, ki jih minister ima v zvezi s tem, bi težko rekel, da je to že pritisk na sodišče. Nima namreč učinkovitih pristojnosti, da bi na sodiščih vlekel kakršnekoli kadrovske poteze, ampak je to v pristojnosti sodnega sveta in potem državnega zbora, če so izpolnjeni zakoniti pogoji.

Besede je verjetno izrekel v razburjenju, saj bi bilo za javno podobo sodstva nekaj zelo slabega, če bi zadeva zastarala.

Izjava je gotovo nepremišljena, ni pa je mogoče šteti za resen in učinkovit pritisk na sodstvo, saj nima pristojnosti. Na drugi strani je občutljivost velika, zato je odziv večji. Ne verjamem, da bi zaradi te izjave sodišče vsebinsko drugače odločalo, in tudi pohiteti se ne da. Tega ne razumem kot pritisk izvršilne veje oblasti na sodstvo, ker nikakor ni usmerjeno na vsebino odločanja. Izjava je neprimerna. Take izjave bi se moral minister vzdržati."

 

Tone Jerovšek, Fakulteta za državne in evropske študije: Reakcija sodišč je po mojem mnenju primerna, mogoče celo preblaga. Verjamem, da se sodišča ne bodo pustila ustrahovati. | Foto: Tina Deu Tone Jerovšek, Fakulteta za državne in evropske študije: Reakcija sodišč je po mojem mnenju primerna, mogoče celo preblaga. Verjamem, da se sodišča ne bodo pustila ustrahovati. Foto: Tina Deu "Klemenčič je grozil sodnici, ki sodi Bavčarju. To je popolnoma nedopustno."

"Do zdaj ni bilo nikoli groženj o letenju glav v primeru zastaranja zadeve, kot se to dogaja zdaj glede Igorja Bavčarja. To ima zelo močno politično konotacijo. Tudi če zadeve ne gledamo tako, minister kot del izvršne oblasti ne more groziti s takimi izjavami. Izjava je popolnoma ponesrečena.

To je tudi popolnoma nedopustna grožnja sodnici, ki sodi v tem primeru. Reakcija sodišč je zato po mojem mnenju primerna, mogoče celo preblaga. Verjamem, da se sodišča ne bodo pustila ustrahovati. Tudi če gledamo Klemenčičevo izjavo samo kot opozorilo, da ne bi smelo prihajati do zastaranj zadev, bi moral minister obvladati svojo retoriko na način, ki bi bil še primeren."
Ne spreglejte