Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
18.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

referendum drugi tir vlada Miro Cerar

Sreda, 30. 8. 2017, 18.17

6 let, 7 mesecev

Pravijo, da za referendum ne bodo zapravili niti evra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Čeprav gremo na referendum o drugem tiru šele zadnjo nedeljo v septembru, se kampanja že zdaj prestavlja v višjo prestavo. Za vladni prav in proti pobudnikom se je v akcijo vključila cela vrsta državnih podjetij, ki zakon in gradnjo brez rezerve podpirajo. In vsi po vrsti obljubljajo, da za kampanjo ne bodo porabili dobesedno niti evra. Pa je to res?

Video: Planet TV


Bo direktor Slovenskih železnic brezplačno sodeloval na televizijskih soočenjih? In direktor Darsa volontiral, ko se bo opredeljeval do zakona. Ali direktor Družbe za razvoj infrastrukture septembra brezplačno in z lastnim avtomobilom hodil med volivce? Vsi bodo v tem času vendarle na plačilnem seznamu države.

Pa ne samo vlada in vladajoča SMC z Mirom Cerarjem na čelu in dvema ministroma ob boku ter državnim sekretarjem korak zadaj. "Nimamo vsak dan priložnosti, da sodelujemo pri takšnem projektu, ki ni samo velik, ampak je tudi dober projekt. In drugi tir je dober projekt. Zato moramo stopiti skupaj in ga odločno podpreti," je dejal državni sekretar Jure Leben.

Niti evra za kampanjo?

Organizacijo kampanje za referendum o zakonu o drugem tiru so prijavila še številna državna ali pretežno državna podjetja. Najprej je tu Metod Dragonja iz projektne družbe 2TDK, ki postreže z ekonomsko upravičenostjo gradnje. "K družbenemu produktu bi moral prispevati več kot milijardo evrov na leto, ko bo zgrajen," pojasnjuje Dragonja.

Takoj za njim drugi tir podpira direktor državnih Slovenskih železnic. "Drugi tir je nujen. In ga je treba zgraditi. Zakon o drugem tiru to omogoča. Omogoča zelo hitro gradnjo, začetek gradnje," je prepričan Dušan Mes. Niti podjetje 2TDK niti železnice pa za kampanjo ne bodo potrošile niti enega samega evra, saj ga po veljavni zakonodaji niti ne smejo.

Na Darsu pravijo, da bodo porabili le 70 evrov in 70 centov

Na drugi strani z Darsa sporočajo, da bodo za kampanjo porabili 70 evrov in 70 centov, točno toliko, kot stane odprtje posebnega računa, prek katerega se financira kampanja. Kampanjo pa bodo organizirali zato, ker zakon predvideva pribitek na cestnino za tovorna vozila.

Potem je tu še državna inženirska družba DRI z direktorjem Jurijem Kačem. Tudi zanj bo edini strošek vodenje posebnega računa, ki je po zakonu obvezen.

Luka Koper v igro še ni vstopila

Pravzaprav je edina pretežno državna družba, za katero je drugi tir pomemben, a še ni prijavila kampanje, Luka Koper. In to kljub petkovemu pozivu premierja. "Zato pričakujem, da bo tudi s strani uprave v prihodnjih dneh in tednih izkazana bolj odločna podpora temu projektu, ki je nenazadnje v veliko podporo prav Luki Koper. Zato si ne predstavljam, da bi nekdo, ki želi dobro Luki, ki želi dobro delavcem v Luki, ki želi dobro občini in sosednjim občinam in Sloveniji, ignoriral dejstvo, da moramo zdaj pokazati voljo za sodelovanje," je dejal predsednik vlade Miro Cerar. To je bil še zadnji Cerarjev poziv, a je Luka rok za prijavo kampanje zamudila.

Ne spreglejte