SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Zalogu še gasijo ostanke požara med odpadno surovino #video

0,98

termometer

V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu v občini Straža še gasijo požar, ki je izbruhnil v četrtek. Poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da z delovnimi stroji dajejo narazen plastiko in gasijo ostanke požara. Kot je napovedal, bodo gasili še ves dan in verjetno tudi ponoči.

[video: 63742 / ]

logu #video

Video: Planet TV

Straški župan Dušan Krštinc, ki kot gasilec na terenu sodeluje pri gašenju požara, je za STA danes zjutraj povedal, da so si ponoči pomagali z dvema bagroma, dve gasilski skupini pa sta gasili še tleče kope. Eden izmed delovnih strojev se jim je sredi noči pokvaril, drugega pa so morali zaradi pregrevanja ob 4. uri zjutraj začasno ustaviti.

Utrujene gasilce menjala druga ekipa

Zdaj nadaljujejo gašenje na enak način. Za odvoz pogašene mase bodo danes od straškega Gozdnega gospodarstva dobili še en tovornjak, pokvarjeni bager pa so že popravili. Na požarišču je bilo danes zjutraj 62 gasilcev, ki jih je zaradi utrujenosti zamenjala dopoldanska izmena. Požar je sicer v grobem pogašen.

Župan je dodal, da so petek zvečer preklicali ukrep evakuacije in da so se evakuirani vaščani v petek zvečer vrnili domov. Prebivalcem Zaloga, Lok in okoliških vasi pa še vedno priporočajo, naj se zaradi dima, ki se še širi s pogorišča, ne zadržujejo na prostem, naj se raje držijo v zaprtih prostorih in naj imajo zaprta okna.


Preberite še: Požar izbruhnil na več koncih objekta #video


Kaj se je dogajalo v četrtek in v noči na petek (video: Planet TV):

[video: 63737 / ]

Dim je sicer pojenjal, a se je zaradi nizkega zračnega tlaka drži bolj pri tleh.

Krštinc je v petek zvečer pojasnil, da so petkove meritve ozračja ob požaru pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi, dovoljena vsebnost delcev pm10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa meritve vode v bližnji Krki za zdaj kažejo, da reka ni onesnažena.

Onesnaženost zraka ni presegla dovoljene vrednosti

Terenske meritve je izvajala tudi Agencija za okolje. Ugotovili so, da je bila vsebnost delcev pm10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega, ki znaša 50 miligramov na kubični meter. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je še povedal Krštinc.

Kemis je bil dobra šola, pristojni že začeli analize (video: Planet TV):

[video: 63739 / ]

Po podatkih novomeškega regijskega centra za obveščanje je pri sinočnjem gašenju v podjetju Ekosistemi Zalogu sodelovalo 62 gasilcev občinskih gasilskih poveljstev Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Škocjan, Mirna Peč in Šmarješke Toplice ter Gasilske zveze Šentjernej, trebanjski gasilci pa so pomagali pri prevozu in polnjenju tlačnih posod z zrakom.

Zaradi dehidracije in izčrpanosti so reševalci nujne medicinske pomoči v novomeški urgentni center prepeljali onemoglega gasilca. Težko dostopna žarišča so z delovnim strojem odkrivali, premetavali in gasili do jutranjih ur. Zjutraj so nočno izmeno zamenjali gasilci iz občinskih gasilskih poveljstev Novo mesto, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice in Žužemberk, so še zapisali.

Zagorelo v četrtek popoldne

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek ob približno 16. uri. Novomeškim in okoliškim gasilcem je uspelo požar v večernih urah omejiti, v petek pa so tam nadaljevali intenzivno gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin