Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
7.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kaj kuhaš danes Kaj kuhaš danes Spar vinoteka Spar večerja kulinarika somelje vino PR članek

Torek, 31. 10. 2023, 7.00

6 mesecev, 1 teden

Postrezite vino kot somelje in navdušite goste

Oglasno sporočilo

Ste na večerjo ali kosilo povabili pomembne goste? Poleg okusne hrane jih lahko navdušite tudi z dobrim vinom in seveda odlično postrežbo. Ali znate pravilno postreči vino? V tem članku boste izvedeli, kako to storiti v petih korakih.

Image uvodna slika - postrezba vina | Foto: Spar Foto: Spar

1. Vino ohladite na primerno temperaturo

Ali veste, zakaj je tako pomembno, da je vino ohlajeno na primerno temperaturo? Če je vino pretoplo, izstopajo le nekateri okusi, ki prevladajo nad preostalimi. Če je prehladno, pa njegove dragocene note, okusi in vonji sploh ne pridejo do izraza. Oboje vas lahko prikrajša za užitek, saj vam preprečuje, da bi okusili vino v vsej njegovi polnosti.

V splošnem velja, da naj bi rdeča vina pili ohlajena na temperaturo med 15,5 in 21 °C, rosé in bela vina razvijejo najboljši okus pri temperaturi med 10 in 15,5 °C, medtem ko so peneča vina najboljša, kadar so ohlajena na temperaturo med 4 in 10 °C. 

2. Vonjanje zamaška

Preden vino odprete, obrnite steklenico z etiketo proti gostom, da jo lahko vidijo. Nato vino odprite in povonjajte zamašek. Tega položite na manjši krožnik, da ga lahko povonjajo tudi gostje.

Namig: če vam je zamašek padel v vino ali se celo razdrobil na drobne koščke, ne skrbite. Vino preprosto precedite, tako da ga prelijete skozi filter za kavo.

3. Vino prezračite

Z dekantiranjem vina ločimo usedline od vina in ga prezračimo, posledično pa omogočimo vinu, da se 'odpre' ter v celoti razvije arome in okus. Običajno je treba dekantirati le zrela rdeča vina, večina belih vin pa prezračevanja ne potrebuje. Izjema so starejša bela vina s krepkejšim telesom, na primer arhivska vina.

Vino iz steklenice počasi pretočite v karafo oziroma tako imenovani dekanter. Pri tem karafo nekoliko nagnite in vino počasi nalivajte, da teče po stenah karafe. Nato ga nekaj časa pustite stati v karafi, preden ga postrežete.

Bela vina dekantirajte le, če so izgubila aromo, in sicer jih pustite stati v karafi od 15 do 20 minut. Rdeča vina lahkega telesa bodo za to potrebovala od 20 do 30 minut, rdeča vina srednjega telesa od 30 do 60 minut, rdeča vina polnega telesa pa naj stojijo v karafi več kot 60 minut po dekantiranju.   

infografika-5-korakov-1000px-sirine | Foto: Spar Foto: Spar

4. Izberite primerne kozarce

Izberite primerno velikost in obliko kozarca, saj to omogoči vinu, da lažje pride v stik z zrakom in posledično razvije arome in okus.

Rdeče vino postrezite v visokih okroglih kozarcih s širšo odprtino. Svetlo rdeče vino nalijte v kozarce s krajšim pecljem in široko čašo. Bela vina natočite v kozarce v obliki črke U, ki bodo vino ohranili hladno dlje časa in v njem zadržali cvetlične arome. Penino pa postrezite v tako imenovanih tulipančkih – pokončnih in ozkih kozarcih, ki omogočajo mehurčkom, da ostanejo v vinu dlje časa. 

Pomembno je tudi, da kozarca ne držite za čašo, temveč za pecelj, da vina z dlanmi ne segrevate.

5. Natočite vino kot somelje

Kozarec nekoliko nagnite in počasi natočite vino. Nikoli ne napolnite kozarca do vrha, temveč manj kot do polovice. Tako bo gost lahko zavrtel vino po stenah čaše, s čimer bo omogočil vinu, da se odpre in razvije arome in okus.  

Če vino ostane nepopito

Nepopito vino lahko shranite in popijete kasneje. Steklenico zaprite z zamaškom, da se vino ne pokvari ali naleze vonja živil. Bela vina shranite v hladilniku, rdeča pa na sobni temperaturi. Tako bo vino zdržalo še nekaj dni.

Hranite vino, kot si zasluži

Neodprta vina hranite v temnem prostoru in jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi. Steklenico vedno položite vodoravno, tako da je zamašek ves čas moker. Suh zamašek namreč prepušča zrak, ki lahko vino pokvari ali spremeni. Etiketa na steklenici naj bo obrnjena navzgor – tako boste vino hitro prepoznali, poleg tega pa boste tudi lažje opazili morebitne usedline v vinu. Če je mogoče, vina ne premikajte, saj to lahko negativno vpliva nanj in posledično na njegov okus.  

Ne veste, katero vino se poda h kateri jedi? V Spar Vinoteki vam svetuje somelje. | Foto: Spar Ne veste, katero vino se poda h kateri jedi? V Spar Vinoteki vam svetuje somelje. Foto: Spar

V Spar Vinoteki vam pri izbiri vina svetuje somelje

Izberite pravo vino zase in za svoje goste. Ne veste, katerega izbrati in katero vino se poda h kateri jedi? Potem potrebujete nasvet strokovnjaka.

V SPAR Vinoteki vas čaka bogata ponudba raznolikih vin z vsega sveta ter vrhunskih vin iz najboljših slovenskih kleti. Pri izbiri vina vam svetuje slovenski državni someljejski prvak in velik ljubitelj vina Valentin Bufolin, ki vas bo navdušil z zanimivimi opisi vin, razlagami ter inovativnimi spoji vin z različnimi jedmi. Svoje znanje iz sveta enologije z vami deli vsak teden in sodeluje pri izboru vin v Sparovi tedenski ponudbi. Prepustite se njegovim nasvetom in uživajte v vsakem požirku žlahtne kapljice.       

Spar vinoteka quercus | Foto: Spar Foto: Spar

Somelje svetuje:

Vino za popolno spremljavo ob testeninah

V Sparovi tedenski ponudbi vin lahko med drugimi izberete vrhunsko vino Quercus rdeča zvrst ZGP, Selekcija, Klet Brda, ki je najboljše ohlajeno na od 14 do 16 °C. Dokaj polno in intenzivno, elegantno in zlasti sadno vino z dolgim pookusom. Vino se bo izjemno lepo podalo k različnim zrezkom, ki smo jih popekli na žaru. Sadnost bo prijetno pospremila dimne note, tanini pa bodo ublažili sočnost. Lahko ga postrežete tudi ob idrijskih žlikrofih z bakalco ali pa raviolih, ki ste jih pospremili z ragujem. Odlično bo tudi ob lazanji. Privoščite si ga na primer ob lazanji z mesno omako in sirom. Dober tek!

Več o vinu lahko preberete tukaj.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR. 

Ne spreglejte