Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
15.56

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

55

Natisni članek

Eugenija Carl diploma Branko Simonovič

Sreda, 24. 3. 2021, 15.56

3 leta, 1 mesec

Poslanec Simonovič: Od Carlove in RTV pričakujem opravičilo. Carlova: Od mene ne.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

55

"Za mano je nekaj napornih in neprijetnih dni. Očitki, da nimam formalne izobrazbe, ki jo navajam v vseh javno dostopnih virih, niso prijetni. Še posebej ne, če se pojavijo v takšnem mediju, kot je RTV Slovenija," je v izjavi za javnost zapisal poslanec DeSUS Branko Simonovič.

Študij je zaključil 7. decembra 1978 na Visoki šoli za zunanjo trgovino, pridobil je naziv ekonomist. Diploma ima datum 14. februar 1979 in je bila izdana v Zagrebu, je še zapisal v izjavi za javnost, ki jo je naslovil na medije.

Diploma Branka Simonoviča
Novice Univerza: poslanec Simonovič je diplomiral. Carlova ni zadovoljna.

Nadalje je opisal dogajanje zadnjih dni

18. 3. 2021 sem prejel klic od novinarke RTV Slovenija. Spraševala me je o moji izobrazbi in hkrati omenjala govorice, da naj ne bi diplomiral na Fakulteti za zunanjo trgovino v Zagrebu in pridobil naziv ekonomist. V pogovoru je od mene zahtevala, da še isti dan predstavim dokaze o svoji izobrazbi. Poskušal sem ji pojasniti, da gre za več kot 40 let stare dokumente, ki jih moram poiskati ter da sem v času njenega klica še na svojem delovnem mestu podpredsednika Državnega zbora. Povedal sem ji, da sem obe stopnji študija končal v skladu s takrat veljavnimi predpisi in da bom dokumente poiskal takoj, ko bo to mogoče. V četrtek, 18. 3. 2021, je namreč potekala 66. izredna seja Državnega zbora, na kateri sem sodeloval in jo tudi vodil.

Še preden sem ji karkoli poslal, je na svojem Facebook profilu zapisala različne objave z namigovanji in sumi, da nisem diplomiral. Isti dan zvečer je po poročilih in na spletni strani RTV SLO že bil objavljen prispevek, poln neresničnih namigovanj brez vsake materialne podlage, katerega izključni namen je bil po mojem mnenju škodovati mojemu dobremu imenu in ugledu. Prispevek TV Slovenija je sprožil plaz enakih vprašanj drugih medijev, ki pa so mi dali priložnost, da dokumente poiščem, in katerim sem pokazal tudi original diplomo, ki jo imam in po kateri so spraševali.

Branko Simonovič | Foto: STA , Foto: STA ,

"Novinarka je ravnala neetično in neprofesionalno"

Poslanec je objavo novinarke Eugenije Carl, da ni diplomiral in da nima izobrazbe, preden je sploh dobil možnost, da dokaže nasprotno, označil za neprofesionalno, neetično, meni pa, da meji na kaznivo dejanje.

"Novinarka je glede na navedeno pri pripravi prispevka ravnala neetično in neprofesionalno, saj meni kot 'obtoženemu' potencialne goljufije pri študiju ni dala konkretne priložnosti in časa, da z originalnimi listinami dokažem, da je moja navedena izobrazba resnična in opravljena v skladu s takrat veljavnimi predpisi. Označila me je za prevaranta in goljufa," je še zapisal poslanec, ki trdi, da je novinarka RTV posegla globoko v njegovo dostojanstvo.

Branko Simonovič
Novice Simonovič izobrazbo dokazuje s fotografijo diplome, Carlova ni zadovoljna

Gre za elegantno prelaganje odgovornosti na nekoga tretjega

"Resno preverjanje dejstev pred objavo, sklepam, za novinarko ni bilo pomembno. Očitno viri informacij niso pomembni, novinarka lahko objavi neresnice in se nato izgovarja, da ni kriva, češ, takšno informacijo je pač imela. Elegantno prelaganje odgovornost na nekoga tretjega," je še dodal. 

Prepričan je, da je bilo poročanje namenjeno njegovi diskreditaciji. Nenavadno se mu zdi, da po predložitvi dokumenta oziroma diplome, ki bi moral odpraviti vse dvome, novinarka še vedno nadaljuje z lažnim obsojanjem kljub temu, da dokument iz Ekonomske fakultete v Zagrebu potrjuje, da je diploma verodostojna. 

Kot je še navedel Simonovič, je na temo vprašanja skladnosti njegovega objekta s prostorsko zakonodajo v katastrski občini Semedela sprožil ustrezne pravne postopke za zaščito njegovih pravic in pravnega položaja. "Vsi postopki so še v teku in zahtevki so podprti z ustrezno dokumentacijo in strokovnimi mnenji ter odločitvami državnih organov," je še navedel.

Pričakuje javno opravičilo

"Ravnanje novinarke je povsem v nasprotju s kodeksi, ki urejajo ravnanje novinarjev. Znižuje ugled novinarstva v Sloveniji in ga po nepotrebnem dodatno obremenjuje s političnim ozadjem in 'pisanjem po naročilu'," je še zapisal in dodal, da pričakuje javno opravičilo od novinarke in od RTV Slovenija, ki je objavila prispevke z nepreverjenimi dejstvi v istih objavah in enake dolžine kot škodljivi prispevek. Javno opravičilo pričakuje tudi od urednikov, ki so se odločili v informativne oddaje in na spletne strani vključiti škodljiv prispevek novinarke. 

Od nadaljnjih ravnanj novinarke in RTV Slovenija pa je odvisno, ali se bo poslužil pravne poti. 

Na socialnem omrežju se je odzvala tudi Carlova: Opravičiti se mora Zagreb

Poslanec Branko Simonovič je ob 12. sklical novinarsko konferenco, ki pa to ni bila. Prebral je, kar so mu napisali...

Objavil/a Eugenija Carl dne Sreda, 24. marec 2021

 

Na RTVS pa so v odzivu zapisali, da so pri pripravi prispevka o izobrazbi Simonoviča kontaktirali vse vpletene strani in predstavili njihove odzive, piše STA. Poslanec je vztrajal, da je diplomiral na fakulteti v Zagrebu, a so pristojni na fakulteti to dvakrat uradno zanikali, poslanec pa jim dokumenta o končanju študija kljub več prošnjam ni želel posredovati, navajajo.

Po uradnih odgovorih javnih ustanov in potem, ko od poslanca niso dobili dokazila o končanju študija, so 18. marca prispevek objavili v TV Dnevniku. Po objavi prispevka so v naslednjih dneh poročali tudi o tem, da je poslanec nekaterim medijem predstavil dokazilo o diplomi, prav tako o odzivu Ekonomske fakultete v Zagrebu, ki je potrdila, da je dokument, ki ga je javnosti posredoval poslanec, pristen, navajajo. Poročali so tudi z današnje novinarske konference poslanca na to temo.

Dodajajo še, da so podatki o izobrazbah poslancev in drugih nosilcev javnih funkcij javno objavljeni in novinarji jih preverjajo, kar velja za vse demokratične države. "Pri svojem delu se ne opiramo na govorice in namigovanja, pač pa na uradne odgovore ustanov in vseh vpletenih in tako je bilo tudi v tem primeru," so zapisali.

 

Ne spreglejte