Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
9.42

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

7

Natisni članek

KNOVS Simona Drenik Jernej Sekolec Sova

Sreda, 18. 12. 2019, 9.42

4 leta, 4 mesece

Tonin: "V poročilu smo uspeli dokazati, da zarota zoper Hrvaško ne obstaja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

7

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Državni zbor se je danes za zaprtimi vrati seznanil s poročilom komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs) o prisluškovalni aferi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) je po koncu seje razpravo ocenil kot koristno.

Simona Drenik
Novice Nekdanja agentka v arbitraži toži državni zbor

Predsednik Knovsa Matej Tonin je poudaril, da je bilo poročilo pripravljeno, ker imajo poslanci pravico vedeti, kaj se je v tem strateško pomembnem projektu za Slovenijo resnično zgodilo. "Iz pravice vedeti pa izhaja dolžnost ukrepati, zato da bomo lahko v prihodnosti zaščitili svoje nacionalne interese," je dejal.

Poročilo kot prispevek k utrjevanju arbitraže

Menil je, da je bila današnja razprava koristna, po njegovih navedbah je večina poslancev poročilo ocenila kot zelo koristno, saj zdaj vedo, kaj je šlo narobe - da ni šlo za sistemsko težavo, temveč za človeško napako.

Tonin je poudaril, da je poročilo prispevek k utrjevanju arbitraže in dokazuje, da je vlada Boruta Pahorja iskreno začela arbitražni postopek. "V poročilu nam je uspelo dokazati, da zarota zoper Hrvaško ne obstaja. Slovenska vlada in Sova nista načrtovali niti sodelovali pri kršitvah arbitražnega postopka," je povzel. Kakršnokoli spodkopavanje tega poročila v prihodnosti po Toninovem mnenju škoduje slovenskih interesom.

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

Zatrdil je tudi, da v javnem delu poročila, ki je bil objavljen 11. novembra, ni tajnih podatkov. S tem se je po njegovem mnenju očitno strinjala tudi Sova, saj jih prvih 17 dni po objavi poročila ni opozorila, da je v njem kakšen tajni podatek.

"Če bi se resnično zgodilo, da bi nam kakšen tajni podatek ušel, bi nas bila (Sova) primorana opozoriti nemudoma in v sodelovanju z nami čim hitreje odpraviti vse morebitne škodljive učinke," je dejal.

"Knovs ni sodišče"

Odzval se je tudi na tožbo nekdanje agentke Simone Drenik, s katero ta zahteva umik poročila. "Knovs ni sodišče, poročilo Knovsa ni sodba, zato Simoni Drenik niso bile kršene nobene pravice. Poročilo predstavlja mnenje poslancev in dokler v tej državi velja svoboda govora, imamo poslanci pravico do svojega mnenja," je dejal Tonin.

Hrvaški odziv na poročilo je bil po njegovem mnenju predvidljiv. "Imajo predvolilno kampanjo in za potrebe te kampanje so tudi napačno in zlonamerno interpretirali javni del poročila," je dejal Tonin.

Drenikova naj ne bi upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. | Foto: STA , Drenikova naj ne bi upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Foto: STA ,

Knovs je v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015 obremenil predvsem nekdanjo slovensko agentko Simono Drenik, ker da v nedovoljeni komunikaciji z nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil, Sova pa da je na drugi strani izvedla vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja vpletenih.

Poleg tega so v Knovsu ugotovili, da so se pogovori Drenikove in Sekolca dogajali zunaj prostorov zunanjega ministrstva, brez kriptiranih telefonskih povezav in zunaj delovnega časa Drenikove ter tudi brez vednosti MZZ, predsednika vlade in Sove.

Drenikova je obtožbe na svoj račun zavrnila, od DZ pa s tožbo na upravnem sodišču zahteva tudi umik tega poročila, ker da je Knovs presegel svoje pristojnosti in kršil njene pravice v postopku. Poročilo Knovsa je razburilo tudi Sovo, ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da se je zgodilo večkratno razkritje tajnih podatkov.

Pomembno je, da obstaja politični nadzor

Predsednik DZ Dejan Židan je ob prihodu na sejo komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs) za medije izjavil, da je pomembno, da obveščevalne službe delujejo dobro zaradi naših varnostnih, gospodarskih in političnih interesov, pomembno je tudi, da obstaja politični nadzor, ki se izvaja prek Knovsa. Ni pa po njegovem mnenju dobro, da se o tem preveč govori javno, je poudaril Židan.

Dejan Židan | Foto: STA , Foto: STA ,

Sprva je bilo predvideno, da bo za zaprtimi le obravnava tajnega dela poročila, obravnava javnega dela pa naj bi bila odprta za javnost, vendar so se poslanci odločili, da bodo oba dela obravnavali skupaj na zaprtem delu seje, so potrdili v službi za odnose z javnostmi DZ. Za vso obravnavo poročila, tako tajnega kot javnega dela, je sicer predvidenih več kot pet ur razprave.

Marjan Šarec
Novice Šarec bo prišel na sejo Knovsa, a ne zaradi Tonina
Ne spreglejte