Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2011,
10.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Evropska unija SDS

Petek, 7. 10. 2011, 10.04

7 let, 12 mesecev

Poslanci SDS obstruirali obravnavo hrvaške pristopne pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbora DZ za zadeve EU in OZP sta po prekinitvi zaradi obstrukcije članov SDS kljub nesklepčnosti nadaljevala obravnavno predloga stališča Slovenije do pogodbe o pristopu Hrvaške k EU.

Vsi prisotni člani obeh odborov so podprli podpis hrvaške pristopne pogodbe, ostali člani pa bodo, kot je napovedala predsednica OEU Darja Lavtižar Bebler (SD), glasovali korespondenčno. Stališče bo sicer sprejel DZ, odbora pa morata za sejo pripraviti poročilo. Kot sta napovedali Lavtižar Beblerjeva in predsednica odbora za zunanjo politiko (OZP) Janja Klasinc (SD), bosta predsedniku DZ predlagali, da bi predlog slovenskega stališča obravnavali že na oktobrski redni seji DZ. Slovenija podpira podpis pristopne pogodbe V skladu z besedilom predloga stališča Slovenija ugotavlja, da je pogodba o pristopu Hrvaške k EU usklajena z besedili skupnih stališč EU za zaprtje posameznih poglavij in zato podpira njen podpis. Poslanca SDS je zmotilo besedilo v angleščini Pred tem sta odbora za deset minut prekinila sejo, ker so poslanci SDS napovedali obstrukcijo točke o hrvaški pristopni pogodbi. Kot je pojasnil poslanec SDS Milenko Ziherl, sicer edini prisoten poslanec na seji iz vrst SDS, niso izpolnjeni materialni pogoji za obravnavo te točke - najmanj tretjina gradiva naj bi bila namreč v angleščini, hkrati pa bi bil po njegovem mnenju potreben posvet s strokovnim sodelavcem glede posameznih točk pogodbe. Vsebino so poslanci poznali in potrdili že prej Ziherl je predlagal, da bi to točko obravnavali prihodnji teden. Predsednica OEU Lavtižar Beblerjeva se z njegovo utemeljitvijo ni strinjala. Kot je dejala, v gradivu ni nič novega, česar oba odbora v preteklosti ne bi že obravnavala. Podobno je v nadaljevanju seje dejala tudi državna sekretarka iz službe vlade za razvoj in evropske zadeve Andreja Jerina, ki je med predstavitvijo predloga stališča med drugim dejala, da v besedilu hrvaške pristopne pogodbe, ki so ga imeli poslanci na mizi, ni ničesar vsebinsko novega. Jerina je še pojasnila, da je DZ doslej za vsako od pogajalskih poglavij med Hrvaško in EU že dal soglasje tako pri odpiranju kot zapiranju, celotno besedilo pogodbe pa temelji na začasnih stališčih, za katera je DZ prav tako že dal soglasje. Končne različice hrvaške pristopne pogodbe v vseh uradnih jezikih še ni, obstaja pa neuradna slovenska različica, je pojasnila Jerina. Kot je povedala, naj bi bila uradna slovenska različica na voljo 28. oktobra, vsebovala pa bo zgolj jezikovne in ne vsebinske popravke.

"Ponesrečen poizkus nabiranja predvolilnih političnih točk" Predsednica OEU je kasneje glede obstrukcije SDS še poudarila, da obstrukcije poslancev SDS pri obravnavi končnega besedila pristopne pogodbe Hrvaške "ni mogoče presojati drugače, kot da je šlo za ponesrečen poizkus nabiranja predvolilnih političnih točk pri vprašanjih, kjer je Slovenija doslej ves čas poudarjala, da tudi v duhu dobrososedskih odnosov aktivno podpira čimprejšnji pristop Hrvaške k EU".

Podpisnika pristopne pogodbe sta premier in zunanji minister S točko o hrvaški pristopni pogodbi so skupno sejo OZP in OEU dodatno razširili danes. Vlada je pred tem na četrtkovi seji sprejela stališči Slovenije do pristopa Hrvaške k EU in do podpisa hrvaške pristopne pogodbe, vključno z določitvijo podpisnikov. Kot je v četrtek pojasnil zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Samuel Žbogar, je vlada za podpis pooblastila premiera in zunanjega ministra.

Žbogar: Interesi Slovenije so ustrezno vključeni v pogodbo Žbogar je v četrtek tudi napovedal, da bo vlada stališča posredovala DZ, ki jih bo obravnaval na pristojnih delovnih telesih in tudi na seji. Ob tem je državnemu zboru priporočila, naj stališča obravnava še pred svojim razpustom. Podpis pogodbe zaključuje pogajalski proces Hrvaške z EU. Kot je dejal Žbogar, so bili po mnenju vlade interesi Slovenije ustrezno vključeni v pogajalski proces in so tako vključeni tudi v pristopno pogodbo.

Vstop Hrvaške v EU je pričakovan 1. julija 2013 Podpis hrvaške pristopne pogodbe je predviden za 10. december EU. S podpisom bo stekel postopek ratifikacije pristopne pogodbe v nacionalnih parlamentih držav članic EU. Ratificirati jo morajo vse države članice, Hrvaška pa bo po pričakovanjih v povezavo vstopila 1. julija 2013 pod pogojem, da bodo takrat zaključeni vsi ratifikacijski postopki, je še pojasnil Žbogar.

Hrvaška: V primeru zmage SDS bi se lahko odnosi med državama zaostrili Na Hrvaškem so se v povezavi s predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji pojavili strahovi, da bi se, če bi na volitvah zmagala doslej največja opozicijska stranka SDS, lahko zaostrili odnosi s Hrvaško ali bi prišlo do blokade ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. Stranka SDS je tovrstne strahove odločno zavrnila.

Ne spreglejte