Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
20.42

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

4

Natisni članek

Aleksandra Pivec Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano minister Jože Podgoršek

Četrtek, 15. 10. 2020, 20.42

3 leta, 6 mesecev

Poslanci potrdili Podgorška za novega kmetijskega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

4

Jože Podgoršek | Jože Podgoršek je novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. | Foto STA

Jože Podgoršek je novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Foto: STA

Poslanci so podprli kandidaturo Jožeta Podgorška za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od 65 prisotnih poslancev je njegovo kandidaturo podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo sedem. Podgorška, ki je bil pred prisego na funkcijo državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, so za ministra predlagali v stranki DeSUS.

Imenovanje Jožeta Podgorška za novega kmetijskega ministra je v današnjem glasovanju podprlo 48 poslancev. Poleg poslancev koalicijskih poslanskih skupin sta zanj glasovala še prisotna poslanca SNS in poslanec italijanske narodne skupnosti. Proti so glasovali poslanci Levice in en poslanec SD. Preostali poslanci SD niso glasovali, prav tako niso glasovali poslanci SAB in LMŠ.

Kot je po prisegi dejal Podgoršek, je pobudo DeSUS za kandidaturo sprejel z veliko mero strahospoštovanja do funkcije ministra. "Zaupane naloge bom opravljal z vso odgovornostjo. Upam, da mi bo uspelo vsaj deloma upravičiti pričakovanja vas in deležnikov v verigi preskrbe s hrano," je poudaril novi kmetijski minister.

Jože Podgoršek
Novice Podgoršku zelena luč za prevzem ministrskega stolčka

"Podpora Podgoršku je podpora slovenskemu kmetu in kmetijstvu"

Podgoršek ima po besedah Tomaža Lisca (SDS) dovolj izkušenj z vseh področij. S kmetijstvom je tesno povezan, glede na kompetence pa bi bil lahko minister v vsaki vladi ne glede na njeno politično usmeritev, je dejal Lisec: "Podpora Podgoršku je podpora slovenskemu kmetu in kmetijstvu, to potrebuje podporo človeka, ki kmetijstvo pozna iz lastnih izkušenj." Povedal je, da jih v SDS posebej veseli, da je Podgoršek aktivno sodeloval pri pripravi protikoronskih zakonodajnih svežnjev.

Podgoršku so podporo odrekli v LMŠ in Levici, kjer pa so poudarili, da ne oporekajo njegovim kompetencam, temveč temu, da bi bil minister v vladi Janeza Janše. | Foto: STA , Podgoršku so podporo odrekli v LMŠ in Levici, kjer pa so poudarili, da ne oporekajo njegovim kompetencam, temveč temu, da bi bil minister v vladi Janeza Janše. Foto: STA ,

Tudi Predrag Baković (SD) je pozdravil odločitev, da na položaj kmetijskega ministra imenujejo tako sposobno osebo. "Poleg tega Podgoršek ni nov obraz, ki ne bi poznal izzivov s področja kmetijstva v Sloveniji in Evropi," je dejal Baković. Mojca Žnidarič (SMC) je poudarila, da kmetijske politike predstavljajo temelj prehranske varnosti in gospodarske vitalnosti podeželja, zato pričakuje, da bo Podgoršek spodbujal dobre prakse. V SMC pozdravljajo predvsem njegova stališča glede nove zakonodaje s področja dobrobiti živali ter naklonjenost zakonski ureditvi pridelave in predelave konoplje.

Iva Dimic (NSi) je med izzivi slovenskega kmetijstva navaja predvsem staranje kmečkega prebivalstva. "Povečanje zanimanja za opravljanje kmetijske dejavnosti med mladimi pa je mogoče le, če jim zagotovimo, da bodo lahko z delom na kmetiji preživljali družine in imeli tudi nekaj prostega časa zanjo," je dejala Dimičeva. Prepričana je, da Podgoršek deli to stališče.

Jelka Kolmanič
Novice DeSUS po odhodu Pivčeve zapustila še ena vidna članica

"Za uresničevanje ambicij Janeza Janše pripravljen zastaviti svoje ime"

Da je Podgoršek primeren kandidat, menijo tudi v stranki SAB. "Niste eden od tistih, ki radi filozofirajo, temveč s svojim strokovnim znanjem stvari premikate na bolje. To ste v preteklosti večkrat dokazali," je dejal poslanec SAB Marko Bandelli. Poudaril je, da v SAB podpirajo kakovostne kandidate ne glede na njihovo strankarsko opredelitev. Podgorškovo znanje in izkušnje je navedel tudi poslanec DeSUS Branko Simonovič: "V tem turbulentnem obdobju je zelo pomembno, da bo delo na ministrstvu čim bolj nemoteno."

Podgoršku pa svojih glasov niso namenili v LMŠ in Levici. Kot je pojasnila poslanka LMŠ Jerca Korče, Podgoršek vstopa v vlado, ki je ne podpirajo. "Svoje ime, preteklo delo in prehojeno profesionalno pot dajete v roke ekipi, ki iz dneva v dan dokazuje, da ni sposobna voditi države," je poudarila Korčetova.

Podgoršek izhaja iz tradicionalne kmečke družine in je tudi odraščal na domači kmetiji. Kot je poudaril na predstavitvi pred parlamentarnim odborom, je v kmetovanje vpet vse življenje, zato izzive, s katerimi se sooča kmetijski sektor, pozna iz prve roke. | Foto: STA , Podgoršek izhaja iz tradicionalne kmečke družine in je tudi odraščal na domači kmetiji. Kot je poudaril na predstavitvi pred parlamentarnim odborom, je v kmetovanje vpet vse življenje, zato izzive, s katerimi se sooča kmetijski sektor, pozna iz prve roke. Foto: STA ,

Tudi poslanka Levice Violeta Tomić je poudarila, da Podgorškove kompetence niso vprašljive, problematičen pa je obet sodelovanja v trenutni vladi. "Težava ni Jože Podgoršek, težava je on kot minister v Janševi vladi, ki se je izkazala za eno od najbolj koruptivnih in represivnih vlad v slovenski zgodovini," je dejala Tomićeva. Ker vlada odločitve sprejema z glasovanjem, je krivda na vseh ministrih, je dejala in Podgoršku očitala, da je pripravljen "za uresničevanje ambicij Janeza Janše zastaviti svoje ime".

Podgoršek v kmetovanje vpet vse življenje

Podgoršek, ki so ga za ministra predlagali v DeSUS, se je rodil marca 1974. Končal je srednjo kmetijsko šolo Grm in študij nadaljeval na biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi doktoriral s področja agrarne ekonomike. Poklicno pot je začel v gospodarstvu, med letoma 2004 in 2018 pa je bil zaposlen na zavodu Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. Marca 2015 je postal prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, septembra 2018 pa je nastopil funkcijo državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu.

V predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom je poudaril, da se slovensko kmetijstvo spopada s številnimi izzivi, a ima po drugi strani številne potenciale, ki mu bodo prišli prav v prihajajočem zahtevnem obdobju. Med izzivi je med drugim navedel samooskrbo, katere primanjkljaj se zaradi majhnosti države hitro pozna. Napovedal je tudi spremembe zemljiške zakonodaje, ki morajo biti po njegovih besedah dvofazne, ter posodobitev sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, nadaljevati pa je treba tudi spremembe zakona o kmetijstvu.

Posebno skrb namerava Podgoršek nameniti poslovanju družbe Slovenski državni gozdovi, da bo to skladno z vnaprej določenimi cilji gospodarjenja z državnimi gozdovi. O očitkih o nepravilnostih v družbi, ki so se pojavili v medijih, je dejal, da jih je treba raziskati. Podgoršek prihaja iz tradicionalne kmečke družine in je tudi odraščal na domači kmetiji. Kot je poudaril na predstavitvi pred parlamentarnim odborom, je v kmetovanje vpet vse življenje, zato izzive, s katerimi se spopada kmetijski sektor, pozna iz prve roke. (STA)

Ne spreglejte