SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci potrdili državna proračuna z novo rekordno porabo

0,22

termometer

denar bankovci evro evri |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki bosta še vedno občutila posledice epidemije covida-19. Poraba bo prihodnje leto s 13,47 milijarde evrov še nekaj višja kot letos, nato pa se bo leta 2022 znižala na 12,60 milijarde evrov. Ob obetih okrevanja gospodarstva se bo primanjkljaj postopoma zniževal.

Medtem ko so letos prihodki proračuna zaradi upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij kot posledice epidemije načrtovani zgolj nekaj nad devetimi milijardami evrov, vlada v prihodnjih letih spet pričakuje postopno rast.

Dimitrij Rupel Novice Rupel: Janševo pismo je odlično, volitve 2014 so bile škandal #video

Leta 2021 naj bi tako prihodki dosegli 10,72 milijarde evrov, leta 2022 pa 11,01 milijarde evrov. Tudi v prihodnjih letih bo še dovoljeno odstopanje od fiskalnega pravila in proračuna še vedno predvidevata primanjkljaj, vendar se bo postopno zniževal - na 5,6 odstotka BDP v letu 2021 ter na 3,1 odstotka BDP v letu 2022.

Proračunski dokumenti so izrazito razvojno naravnani, tudi na račun večjega obsega evropskih sredstev, so v razpravi zatrjevali predstavniki vlade. Finančni minister Andrej Šircelj je pojasnil, da se ob padcu potrošnje prebivalstva v letu 2020 povečuje potrošnja države. "Predloga proračunov za prihodnji dve leti sta torej investicijska in na drugi strani skrbita za blaginjo ljudi," je zatrdil v torek.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek je zaradi Janševega pisma razočaran Larry Cook Digisvet Ustavili so človeka, ki ogroža konec epidemije bolezni covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin