Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2014,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Miro Cerar Palestina vlada

Četrtek, 27. 11. 2014, 17.48

8 let

Poslanci največje vladne stranke podpirajo priznanje Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"V poslanski skupini SMC bomo vladi predlagali, da začne ustaljeni postopek priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države," so sporočili pred sejo odbora DZ za zunanjo politiko o tem vprašanju.

V poslanski skupini Stranke Mira Cerarja želijo, da bi bila v ta postopek vključena tudi vlada, "saj je pomembno, da je naše priznanje Palestine produkt sodelovanja med izvršno in zakonodajno vejo oblasti".

SMC je s tem doslej najjasneje izrazila podporo priznanju neodvisnosti Palestine. "Priznanje pravice narodov do samoodločbe je temeljno vodilo in moralna drža Republike Slovenije pri sprejemanju odločitev glede priznavanja drugih držav, tudi Palestine kot subjekta mednarodnega prava," so zapisali v sporočilu za javnost.

Opozarjajo, da mora biti odločitev sprejeta s širokim konsenzom V stranki sicer opozarjajo, da mora biti tovrstna odločitev sprejeta s širokim družbenim konsenzom. Predvsem pa želijo, da bi bila v ta postopek vključena tudi vlada, "saj je pomembno, da je naše priznanje Palestine produkt sodelovanja med izvršno in zakonodajno vejo oblasti".

V petek se bo v državnem zboru na seji odbora za zunanjo politiko začela razprava o pobudi za priznanje neodvisnosti Palestine. A pobudo je dala Združena levica, ne vlada, kot je bilo to doslej običajno pri tovrstnih odločitvah. Vlada je zato danes sprejela sklep, da bo predlagala poslancem, naj počakajo na njeno pobudo.

Končni akt priznanja države izvede državni zbor V skladu s slovensko zakonodajo končni akt priznanja neke države izvede državni zbor, po dosedanji praksi pa se je to dogajalo na pobudo vlade. Tako je bilo na primer pri priznanju Kosova ali Južnega Sudana.

Podpora palestinski državnosti je sicer po pobudi Združene levice močno zrasla; načelno so jo podprle vse parlamentarne stranke, le v največji opozicijski stranki, SDS, so zadržani in predlagajo poenotenje o tem stališču na ravni Evropske unije in Nata.

Skupno je Palestino priznalo že 135 držav Vprašanje priznanja Palestine je postalo znova aktualno, ko jo je Švedska priznala kot prva država zahodne Evrope. Izmed članic EU jo je priznalo še osem držav – Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Ciper in Malta, a še pred vstopom v povezavo. Skupno pa je Palestino priznalo že 135 držav.

V petek bodo o vprašanju priznanja palestinske državnosti odločali tudi v francoski narodni skupščini, a odločitev bo neobvezujoča za vlado, podobno kot je bila pred dnevi tudi odločitev v španskem in britanskem parlamentu.

Cerar: Etična dolžnost Slovenije je, da o tem razpravlja Premier Miro Cerar je po seji vlade dejal, da ga veseli, da se je razprava o vprašanju priznanja Palestine začela tudi v DZ. Povedal je, da je etična dolžnost Slovenije, da o tem razpravlja, ker je tudi Slovenija nastala na podlagi samoodločbe.

"V Sloveniji se je ideja o priznanju Palestine začela spontano med predstavniki določenih političnih strank, tudi moje stranke in koalicijskih strank. Seveda pa smo tudi v vladi zaznali, da je treba takšne postopke, kot vedno v takšnih primerih, izpeljati zelo premišljeno. Izvajata se dva procesa: na eni strani splošna privrženost ideji samoodločbe in zaveza Slovenije, da to priznava tudi drugim ljudstvom in narodom, saj je bila tudi sama nekoč v takšnem položaju. Na drugi strani je realna politična atmosfera, kjer je treba vse zadeve proučiti, preden se odločiš za ta korak."

Cerar je potrdil, da ima Slovenija stike s predstavniki Izraela in Palestine ter z vsemi mednarodnimi dejavniki, tako bo ugotovila, kakšni bodo njihovi odzivi na postopke, ki jih vodi v zvezi s Palestino. "To je treba proučiti, čeprav mislim, da je zaveza Slovenije znana, ostala bo takšna, gre samo za vprašanje izbire prave poti."

Prav je, da stališče najprej sprejme vlada Vlada predlaga državnemu zboru, ta bo o tem razpravljal jutri na pobudo Združene levice, da o priznanju odloča na pobudo vlade. Preden se ta razprava nadaljuje, je prav, da stališče najprej sprejme vlada, ki bo proučila vse vidike priznanja, je dejal Cerar.

To ni tematika, ki bi jo "smeli zlorabljati za notranjepolitične boje" Razprava o priznanju Palestine mora biti resna in utemeljena, Cerar pa poudarja, da to ni tematika, ki bi jo "smeli zlorabljati za notranjepolitične boje in posamezne strankarske interese". Slovenija mora pri tem vprašanju ravnati odgovorno in premišljeno, pravi premier.

Erjavec: Ni dobro, da bi šlo priznanje Palestine prek strank v državni zbor Zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade sporočil, da je vlada sprejela tehnični sklep, da odboru državnega zbora za zunanjo politiko predlaga, da vprašanje priznanja Palestine obravnava vlada.

Opozoril je, da je vsa priznanja, ki jih je doslej izvedla Slovenija, obravnavala vlada. Ni dobro, da bi šlo tovrstno priznanje prek strank v državni zbor in da bi bil to predlog odbora za zunanjo politiko, je dejal. Pri tem je navedel primera Kosova in Južnega Sudana, ki ju je Slovenija priznala, potem ko je vlada to predlagala parlamentu. Ureditve po svetu, zlasti pa v Evropi, so takšne, da so priznanja novih držav običajno v pristojnosti vlade, je dodal.

Pričakuje široko razpravo Erjavec tako v petek na odboru pričakuje široko razpravo, sam pa bo predstavil pozitivne in negativne plati priznanja Palestine, je povedal.

Ne spreglejte