SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čeprav bi lahko, trije poslanci na seji niso sodelovali od doma #video

0,42

termometer

Poslanci Državnega zbora (DZ) imajo za delo od doma na voljo sistem, ki ga predsednik DZ Igor Zorčič označuje celo kot najboljšega na svetu. A ta naj bi bil zgolj za nujne primere, kakšni so pričakovani tudi v trenutnih razmerah, ki jih je povzročila pandemija. Danes so na seji DZ zaradi zdravstvenih razlogov manjkali trije poslanci, ki pa sistema niso uporabili, čeprav so za to izpolnjevali pogoje.

Na današnji izredni seji so iz zdravstvenih razlogov manjkali Tadeja Šuštar iz NSi, ki je v samoizolaciji, saj je okužena s koronavirusom, njen strankarski kolega Mihael Prevc, ki je bolniško odsoten, ter Robert Polnar iz stranke DeSUS, ki je bil v neposrednem stiku z okuženim. Sodelovanja na daljavo ni izkoristil nihče od njih.

"To je samo za tiste, ki so v karanteni, ki so v samoizolaciji, ki se slabo počutijo, ki menijo, da bi s svojo navzočnostjo morda lahko koga okužili," je dejal Zorčič.

Državni zbor Novice Večina v DZ proti referendumu o investicijah v vojsko #video

Za slovenski sistem se že zanimajo tudi sosednje države

A je bila današnja seja, kot je bilo napovedano, zgodovinska. Zaradi stika z okuženim se je samoizoliral poslanec SD Samo Bevk, ta pa se je s hramom demokracije povezal iz udobja lastnega doma.

Cena sistema, ki to omogoča, je bila 38 tisoč evrov, saj naj bi šlo za poseben sistem, celo najboljši na svetu, je menil Zorčič.

Gre za vključevanje v siceršnji sistem parlamenta, bojazni, da bi poslanci tudi pozneje množično delali od doma, pa ni. "To ni kak izhod, ko se komu nekega jutra ne bi ljubilo priti v Ljubljano na sejo, nasprotno, to je res samo za nujne primere," je dejal Zorčič.

Slovenski sistem za delo na daljavo je že vzbudil zanimanje sosednjih držav. "Tako v poslanski zbornici kot tudi v senatu v Italiji. Kako to pri nas poteka, je zanimalo tudi predsednika avstrijskega parlamenta," je povedal Zorčič.

Jani Möderndorfer Novice Janša Möderndorferju: Hvala, ker končno nosite masko in ne ignorirate predpisov #video Državni zbor Novice Državni zbor potrdil peti protikoronski zakon s Novice Osupli zdravniki zgroženi nad Kordišem: Takšno ravnanje je že pripeljalo do smrti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin