SiolNET. Novice Slovenija
9,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci morajo bliskovito zvišati plače v javnem sektorju

9,30

termometer

denar evro dolar recesija inflacija ecb centralna banka trošenje vlada |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

O več kot četrt milijarde evrov težkem povišanju plač v javnem sektorju bo moral parlament odločati skrajno hitro, ker se je vlada to dogovorila s sindikati. Sprememba zakona mora obveljati do 1. novembra. Torej čez dobra dva tedna. Tako je vlada parlamentu pojasnila, zakaj morajo po postopku za primere vojne, naravnih katastrof ali preprečevanje težko popravljivih posledic za delovanje države nadvse bliskovito popraviti zakon o sistemu plač v javnem sektorju, da bi povišali plače. Uveljavitev spremembe, da bi ujeli izplačila plač novembra, je mogoča le, če se bo državni zbor sestal najpozneje prihodnji teden in novosti takoj potrdil. Uspešen pa je lahko le, če pozneje ne bo večjih zapletov z vetom državnega sveta ali referendumskimi pobudami.

Dogovor s sindikati o povišanju plač je vlada kot razlog za izjemno naglo odločanje parlamenta o sistemskem zakonu o plačah v javnem sektorju pojasnila tako: "Zakon mora biti uveljavljen najkasneje 1. novembra 2022, saj morajo biti plače po novi plačni lestvici izplačane v novembru 2022, torej pri plači za oktober 2022. Uveljavitev zakona s kasnejšim datumom bi lahko povzročila nedovoljeno retroaktivnost in nerealiziranje te točke dogovora. Sprejem zakona je tako nujen, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, saj bo v nasprotnem primeru bistveno otežena razrešitev zahtev sindikatov javnega sektorja, ki pa morajo biti čim prej razrešene zaradi preprečitve že napovedanega stavkovnega vala v javnem sektorju. S predlogom zakona se sprejemajo ukrepi, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen na razpoložljive dohodke zaposlenih v javnem sektorju." 

Povišanja plačnih razredov v javnem sektorju za 4,5 odstotka, ki ga bo poskušala koalicija zaradi dogovora vlade s sindikati bliskovito uzakoniti v kakšnem tednu dni, bodo državne in občinske proračune prihodnje leto stala dobre četrt milijarde evrov, že letos, če jim bo uspelo naglo uzakoniti povišanja, pa 43,4 milijona evrov, ki bodo izplačani pri novembrskih in decembrskih plačah. Podrobnejša razčlenitev za prihodnje leto pokaže, da bo državni proračun povišanje plač za 4,5 odstotka prihodnje leto stalo slabih 158 milijonov evrov, občinske proračune dobrih 26 milijonov, druge (zdravstvo, RTV SLO ...) pa še slabih 79 milijonov evrov.

V parlamentu se lahko pri doseganju ciljev zaplete zaradi poslovnika. Zakon namreč določa tudi zvišanje plač po občinah, kar bo imelo neposreden učinek na občinske proračune. Poslovnik  državnega zbora pa pravi:

"Kadar je v zakonodajni postopek predložen zakon, ki vsebuje določbe, s katerimi se neposredno posega v položaj in pravice lokalnih skupnosti, ali določbe, s katerimi se prenaša na lokalne skupnosti izvrševanje posameznih nalog iz državne pristojnosti, predsednik državnega zbora na začetku zakonodajnega postopka pozove pristojne organe lokalnih skupnosti, naj o teh določbah predloga zakona v določenem roku dajo svoje mnenje. Ta rok ne sme biti krajši od 30 dni, v primeru obravnave predloga zakona po nujnem postopku, pa ne sme biti krajši od 15 dni."

Če obvelja, da morajo za povišanja plač pridobiti mnenja občin, zakon do 1. novembra nikakor ne more biti spremenjen. 

V parlamentu namerava koalicije po nujnem postopku hkrati omogočiti še zvišanje uvrstitev za en plačni razred, s 1. aprilom 2023, kar bo imelo finančne posledice leta 2023 v višini 2,5 milijona evrov, leta 2024 in v prihodnjih letih pa 3,8 milijona evrov. Finančne posledice odprave omejitve 57. plačnega razreda pa bodo znašale 22,6 milijona evrov, in sicer leta 2024, saj bodo lahko javni uslužbenci v višji plačni razred od 57. prvič napredovali 1. 12. 2023.

Celoten predlog povišanja plač lahko preberete tu: Besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin