Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
12.41

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dobran Božič Janko Veber

Petek, 17. 10. 2014, 12.41

2 leti, 1 mesec

Poslanci kritični do zamenjave Božiča: Minister Veber, naredili ste napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za obrambo se je na nujni seji seznanil z zamenjavo Dobrana Božiča na čelu generalštaba Slovenske vojske (SV), pri tem pa je bilo slišati več kritičnih mnenj.

Obrambni minister Janko Veber je na odboru DZ za obrambo pojasnil, kako je prišlo do zamenjave Dobrana Božiča. Kot je dejal, je takoj po prevzemu ministrstva začel opravljati pogovore z odgovornimi osebami na ministrstvu in v SV, med njimi tudi z Božičem. Ta naj bi mu izrazil željo, da bi kariero nadaljeval kot vojaški predstavnik Slovenije v ZN v New Yorku.

Pri tem sta se strinjala, "da če gremo v postopek, je dobro, da ga izpeljemo čim prej". Veber je nato, kot je dejal, opravil še pogovore z možnimi kandidati za Božičevega naslednika, za zamenjavo pa se je odločil po tem, ko je ocenil, da ima primerno zamenjavo.

Razbili dobro delujoči tandem Opozicijski člani odbora s pojasnili niso bili zadovoljni. "Slovenska vojska je v procesu transformacije. Naredili ste napako, ko ste v času te transformacije razbili dobro delujoči tandem Božič-Osterman," je dejal Matej Tonin (NSi). Izrazil je prepričanje, da je Božič prevelik profesionalec, da bi izrazil željo, da gre v New York.

Mihu Kordišu (ZL) se zdi sporno, da nekdo takoj, ko je razrešen z ene funkcije, pridobi drugo. Funkcija se lahko pridobi le na podlagi potreb in sposobnosti, ne na pa podlagi želja nekega funkcionarja, je dejal in opozoril, da bi bil za ta položaj verjetno primeren še kdo drug.

"Če ne bi izrazil želje, da kariero nadaljuje v New Yorku, se za ta korak ne bi odločil" Veber je ne glede na vse očitke vztrajal, da je bil Božič zamenjan sporazumno. "Če ne bi izrazil želje, da kariero nadaljuje v New Yorku, se za ta korak ne bi odločil," je dejal.

Zatrdil je tudi, da do zmanjševanja pripadnikov v SV ne bo prišlo, do vseh nadaljnjih morebitnih zamenjav pa bo prišlo na podlagi pogovora in po temeljiti analizi.

Ministra je branil Franc Jurša (DeSUS). "Na osnovi informacij, ki jih imam, pri zamenjavi načelnika ni šlo za politično menjavo," je dejal. Meni pa, da ni dobro, da se načelnika menja skupaj z ministrom.

Ne spreglejte