Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2021,
10.51

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

55

Natisni članek

Franc Jurša Branko Simonovič DeSUS

Petek, 9. 4. 2021, 10.51

3 leta

Poslanci DeSUS prek Matoza nad začasno vodjo stranke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

55

Poslanci DeSUS Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so ogorčeni nad izjavami začasne vodje DeSUS Brigite Čokl v nekaterih medijih. Zlasti nad izjavami, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da smo kot pobalini", je za STA povedal Simonovič. Prek odvetnika Francija Matoza zahtevajo, da Čoklova izjave prekliče. Njena odvetnica Nataša Pirc Musar je sporočila, da svojih domnevno spornih izjav ne bo preklicala, saj je z njimi uresničevala svojo svobodo (političnega) izražanja o temi, ki je brez dvoma v javnem interesu.

Če Čoklova zahteve ne bo izpolnila, trije poslanci prek Matoza napovedujejo, da bodo primorani sprožiti sodne postopke. Poslanci DeSUS opozarjajo na izjave Čoklove, objavljene v člankih spletnega Dela in Večera 2. aprila. Za Delo je poslancem napovedala politiko palice in posvarila, da samovoljnih odmikov poslancev od stališč stranke ne bo več prenašala, dogajanje povzema STA.

A vsak poslanec je samostojen in neodvisen. Slovenska ustava v 82. členu namreč določa, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila. Niti na navodila vrhov strank.

V izjavi za Večer se je obregnila ob ravnanje poslancev na interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. "To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je bila kritična do poslancev DeSUS. Pripisala jim tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah.

Jurša in Simonovič | Foto: STA , Foto: STA ,

Čoklova izjav ne bo preklicala

Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa Čoklovo, je v sporočilu za javnost navedla, da njena stranka svojih domnevno spornih izjav ne bo preklicala, saj je z njimi uresničevala svojo svobodo (političnega) izražanja o temi, ki je brez dvoma v javnem interesu.

Pirc Musarjeva je zapisala, "da tovrstni napad poslancev na svobodo političnega izražanja začasne zastopnice stranke predstavlja eklatanten primer ustrahovanja in poskusov utišanja politično drugače mislečih, ki se ne strinjajo z delovanjem trenutne oblasti, ki jo podpirajo tudi DeSUS-ovi poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak, ne glede na to, da je stranka DeSUS iz koalicije izstopila že decembra 2020. Izjave začasne zastopnice stranke ne predstavljajo ničesar drugega kot zgolj pravno dopustno kritiko političnega delovanja omenjenih poslancev, ki temelji na objektivnih dejstvih in ni žaljiva."

Celoten dopis Pirc Musarjeve si lahko preberete tukaj.

Čoklova na vrh stranke po odhodu Balažka

Brigita Čokl | Foto: STA , Foto: STA , V pismu članom stranke konec marca pa je Čoklova med drugim zapisala, da ima dikcija poslancev, da so zmerna opozicija, zelo raztegljiv in nedefiniran pomen. Opozorila je, da so poslanci DeSUS oz. vsaj večina, glasovali drugače od predhodno usklajenih stališč.

Čoklova je začasno vodenje stranke prevzela konec marca, ko je s tega mesta odstopil Anton Balažek. Ta pa je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika 10. marca. Na volilnem kongresu se bodo sestali predvidoma 19. junija. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

DeSUS je sicer koalicijo Janeza Janše zapustil decembra lani.

Ne spreglejte