Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

8

Natisni članek

Državni zbor Marjan Šarec migracije prebežnik

Torek, 9. 7. 2019, 7.00

4 leta, 9 mesecev

Šarec: Razlogov za ograjo na zahodni meji ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

8

šarec judmila | Poslance med drugim zanimalo, kako bo vlada preprečila postavitev ograje na meji z Italijo. | Foto STA

Poslance med drugim zanimalo, kako bo vlada preprečila postavitev ograje na meji z Italijo.

Foto: STA

Razlogov, da bi Italija na meji s Slovenijo postavila ograjo, ni, kar kažejo tudi podatki, je na današnji seji državnega zbora zagotovil Marjan Šarec, ko je odgovarjal na vprašanja poslancev. Dodal je, da je italijanske zahteve po ograji treba razumeti tudi v notranjepolitičnem kontekstu Italije.

Šarec v Ilirski Bistrici
Novice Šarec: Na mejo bodo prišli dodatni vojaki #foto #video
Ponovil je, da je letos v primerjavi s prvo polovico lanskega leta za 17 odstotkov upadlo število oseb, ki so jih Sloveniji vrnili italijanski organi. Kot je v odgovoru še dejal Marjan Šarec, slovenska policija izvaja tudi vse ukrepe za zmanjšanje nedovoljenih migracij na južni meji in dela vse, kar ji nalaga evropsko pravo.

Vprašanja v zvezi s postavitvijo mešanih policijskih patrulj na meji z Italijo sta mu zastavila poslanec Branko Grims (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi).

"Migracije nas bodo spremljale leta in leta"

Pri tem je predsednik slovenske vlade zatrdil, da Italija ni ogrožena zaradi neaktivnosti Slovenije. Vsaka država, ki postavlja kontrole na meji znotraj schengenskega območja, krši schengen. Kot je za Evropsko unijo dopustno, da ima arbitražno razsodbo, pa je ni treba uveljaviti, je tudi dopustno, da se podira schengen, je bil kritičen slovenski premier.

"To so resna vprašanja, ki se jih bo morala nova Evropska komisija resno lotiti," je dejal predsednik slovenske vlade. Dodal je, da "nas bodo migracije spremljale leta in leta /.../, ker tudi EU ni dovolj aktivna pri reševanju teh vprašanj".

Grims je tudi menil, da mešane policijske patrulje na meji z Italijo izrivajo Slovenijo iz schengenskega območja, kar je predsednik vlade zavrnil z besedami, da gre za običajno sodelovanje, ki ga Italija izvaja z vsemi sosedami, Slovenija pa tudi s Hrvaško, ter da gre za stalno in uveljavljeno obliko dela. Za zajezitev migracij bi bil po besedah Šarca ključen ukrep, da bi pripadnike Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) napotili na zunanjo mejo EU, torej na mejo Hrvaške s Srbijo in BiH.

Slovenija nima stvari pod nadzorom

Vrtovca je tudi zanimalo, zakaj je Slovenija sama predlagala skupne mešane patrulje z Italijo, saj je to po njegovem mnenju priznanje, da Slovenija na južni meji s Hrvaško nima stvari pod nadzorom, ter hkrati daje italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju povod, da patrulje oktobra oceni kot neučinkovite in na meji s Slovenijo postavi ograjo.

Premier Šarec je v odgovoru dejal, da sodelovanja ni predlagala slovenska politika, pač pa je bil dogovor najprej na ravni obeh policij. Slovenska policija skupaj z vojsko deluje dobro in je tudi uspešna pri vračanju migrantov, je ponovno dejal Šarec. Kontrole na meji imajo npr. tudi Nemčija, Avstrija, Danska in še nekatere evropske države. "De facto schengen danes ne deluje več," je dejal. Omenil je tudi, da si Hrvaška prizadeva priti v schengensko območje, "a bo morala na svoji meji storiti kaj za to".

Matjaž Nemec (SD) je v izjavi novinarjem danes dejal, da je SD na premierja Šarca že naslovila pobudo, da prevzame pobudo v dialogu s sosednjimi državami na ravni predsednikov vlad. Predlagajo mu, da bi na vse premierje držav na balkanski poti in evropske države, ki se jih dotika migrantsko vprašanje, vključno z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, naslovil pobudo za skupno reševanje problema, saj to ni samo stvar ministrov za notranje zadeve.

"Naša politika pleše tako, kot Salvini žvižga"

Glede na število prehodov italijansko-slovenske meje je mogoče razumeti, da ukrepi, ki jih predlaga Salvini, niso sorazmerni z dogajanjem na meji, je dejal. Tudi Nemec zagovarja predlog, da bi zunanje meje EU zavarovali s pomočjo Frontexa.

Robert Polnar (DeSuS) je v zvezi z morebitno ograjo na meji novinarjem dejal, da bo Italija ukrepala tako, kot bo presodila, da bo njej po volji, in neodvisno od tega, kar bo mislila Slovenija. Glede na politično usmeritev italijanskega notranjega ministra Salvinija je pričakovati, da bodo ti ukrepi ostrejši, kot so trenutno v Sloveniji, je še menil Polnar.

Luka Mesec (Levica) pa je dejal, da Salvini igra svojo igro in poskuša najti pot do volitev v Italiji, na katerih si obeta zmago. To, kar "počne slovenska desnica, pa deloma tudi slovenska vlada, s tem ko je začela napovedovati drone in panelne ograje in tako naprej", pa je po mnenju Mesca samo sprejemanje igre "najverjetnejšega bodočega premierja sosednje Italije". "Naša politika pleše tako, kot Salvini žvižga," je še dejal.

Namesto novoizvoljenih evropskih poslancev Milana Brgleza in Ljudmile Novak sta v poslanske klopi ob začetku današnje redne seje državnega zbora sedla nadomestna poslanca. Dušan Verbič se je pridružil poslancem SMC, poslanski skupini NSi pa Tadeja Šuštar. Brglezu in Novakovi je namreč s potrditvijo mandatov evropskih poslancev prenehal mandat poslancev v državnem zboru.
Matteo Salvini
Novice Salvinijeve ograje na meji so predstava za Italijane #analiza #foto #video

 

 

Ne spreglejte