SiolNET. Novice Slovenija
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poravnava z Applom bo Qualcommu prinesla milijarde

0,92

termometer

Apple TV
Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec računalniških čipov Qualcomm in proizvajalec pametnih telefonov Apple sta pred kratkim razrešila dolgotrajen spor glede uporabe patentov in licenc. Zdaj so se pojavile prve številke, koliko bo moral Apple plačati Qualcommu. A ta kljub milijardnemu znesku še vedno tiči v finančnih težavah.

Razrešitev več kot dve leti trajajočega spora z Applom bo Qualcommu v tekočem četrtletju prinesla 4,5 do 4,7 milijarde dolarjev (štiri do 4,2 milijarde evrov), poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prve namige o obsegu poravnave, sklenjene pred dvema tednoma. Do sta koncerna uspela doseči dogovor, je takrat vse presenetilo.

V sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo sta se koncerna pogosto medsebojno tožila na sodišču. Apple je proizvajalca čipov obtoževal, da zahteva previsoko plačilo licenc za svoje patente, s čimer krši konkurenčna pravila. Qualcomm je po drugi strani Applu očital, da v svojih napravah uporablja njegovo tehnologijo, ne da bi za to pridobil licence.

Proizvajalec iphonov se poleg tega ni strinjal s Qualcommovo zahtevo, da mora biti v zameno za svoje licence upravičen do deleža prodajne cene Applovih naprav.

Leta 2017 ustavili vsa plačila

Sony Mobile, Qualcomm, MWC18 Foto: Srdjan Cvjetović Leta 2017 je Apple ustavil vsa svoja plačila Qualcommu. Temu je bila zaradi tega po lastnih izračunih storjena škoda v višini približno sedem milijard evrov, vključno z obrestmi.

Izpad prihodkov je bilo opaziti tudi še v konec marca zaključenem drugem četrtletju tekočega poslovnega leta. Prihodki so se na letni ravni zmanjšali za pet odstotkov na pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov), so v sredo zvečer po zaprtju ameriških borz sporočili iz Qualcomma. Dobiček se je medtem zahvaljujoč nižjim stroškom podvojil na 663 milijonov dolarjev (591 milijonov evrov).

Ponovno naj bi čipe začeli kupovati šele prihodnje leto

Ob neupoštevanju prihodkov iz poravnave z Apllom Qualcomm tudi v tekočem poslovnem letu pričakuje nazadovanje prihodkov. Med vzroki za to v koncernu navajajo padanje prodaje pametnih telefonov. Po izračunih analitske hiše IDC se je prodaja pametnih telefonov samo v preteklem četrtletju zmanjšala za 6,6 odstotka.

Apple, ki trenutno modeme za najnovejše modele iphonov naroča izključno pri Intelu, naj bi Qualcommove čipe vnovič začel kupovati šele prihodnje leto. S trenutno drugim največjim proizvajalcem pametnih telefonov Huaweijem pa Qualcomm še vedno nima dolgoročne patentne pogodbe. V prejšnjem četrtletju je od kitajskega koncerna še dobil 150 milijonov dolarjev, a je posvaril, da v prihodnje plačila niso zagotovljena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin