Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
21. 6. 2016,
12.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

okrogla miza Sindikat kulture in narave Slovenije - Glosa

Torek, 21. 6. 2016, 12.57

6 let, 6 mesecev

Popusti, ki jih IPF pri nadomestilih obračunava gostinskim lokalom, so upravičeni, ugotavlja stroka

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
IPF | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Če uporabniki z zavodom IPF nimajo podpisane pogodbe, jih lahko to kasneje, ko želi zavod nadomestilo pridobiti po sodni poti, veliko huje udari po žepu. Za nazaj se obračunava po drugačni tarifi od te v pogodbi, to pa je pravilno, je potrdila analiza, ki dokazuje, da so različna nadomestila za istovrstne uporabnike upravičena.

Gostinski lokali za uporabo glasbe Zavodu za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF) plačuje nadomestilo. V primeru, da gostinci z zavodom sklenejo pogodbo, znaša mesečno nadomestilo okoli sedem evrov - ta tarifa je namreč določena s sporazumom vseh vpletenih iz leta 2006, v primeru, da pogodbe nimajo in morajo kasneje zaradi tožbe IPF poplačati nadomestilo, pa to znaša okoli 21 evrov, kot je to določeno po sporazumu iz leta 2005.

"Proti kršiteljem, ki ne želijo urediti razmerja z IPF, smo primorani vlagati tožbe za poplačilo nadomestil za uporabe glasbe. Sprva so bila prva sodišča naklonjena določilom v sporazumu IPF - torej različnim tarifam, kasneje pa ne več. Tožbi, ki smo jo zaradi tega vložili na vrhovno sodišče, je to marca ugodilo. Kljub temu okrožno in višje sodišče še vedno odmerjata nadomestilo po sporazumu z razlago, da je treba iste uporabnike obravnavati na isti način. Študijo smo naročili, da dokažemo, zakaj je razlika v obravnavi upravičena," je povedal direktor IPF Viljem Marjan Hribar.

Marko Hočevar, redni profesor Ekonomske fakultete, ki je analizo pripravil, je v tabeli prikazal stroške, ki jih ima IPF z različnimi kategorijami uporabnikov. | Foto: Metka Prezelj Marko Hočevar, redni profesor Ekonomske fakultete, ki je analizo pripravil, je v tabeli prikazal stroške, ki jih ima IPF z različnimi kategorijami uporabnikov. Foto: Metka Prezelj

Podjetja brez pogodbe z IPF tej organizaciji povzročajo šestkrat višje stroške

"Odgovor je nedvoumen, da je obstoječi sistem ustrezen. Prav je, da imajo podjetja, ki povzročajo višje stroške kolektivni organizaciji s terenskimi ogledi, dodatnimi razgovori, pogajanji in tako naprej, višjo tarife," je povedal Marko Hočevar, redni profesor na Ekonomski fakulteti, ki je izvedel analizo po naročilu IPF.

Kot pravi, ga je samo vprašanje, zakaj bi sploh imeli popuste, presenetilo. "Popusti niso zato, ker bi nas imela organizacija rada ali ne, a jih podjetja in organizacije dajejo, ker imajo nekaj od tega ali pa nam povzročajo manjše transakcijske stroške," je povedal Hočevar.

Razumljivo mu je, da imajo podjetja s tem problem. "Gre namreč za relativno majhne zneske v višini polovice dnevne kave, nato pa so stroški izterjav in evidenc večji od samih faktur - ravno to je namen, da se s pogodbo tem dodatnim stroškom izognemo," je povedal Hočevar in zaključil, da je najslabše, da se to ureja preko sodišč, saj je to slabo tako za uporabnike, kot za imetnike pravic in kolektivno organizacijo.

V analizi so pogledali tudi primere drugih obratov - bencinske črpalke, trgovske centre, kjer so zadeve urejene na enak način urejene in ugotavlja, da ne prihaja do disktiminacije.

Prihodki IPF-a znašajo približno tri milijone in pol letno, stroški z upravičenci pa predstavljajo približno milijon in pol evrov.

Ne spreglejte