Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 4. 2021,
7.19

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

9

Natisni članek

opozicija koalicija Igor Zorčič Janja Sluga

Torek, 20. 4. 2021, 7.19

3 leta

Nepovezani poslanci tudi danes ostali brez mest v delovnih telesih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

9

Nepovezani. Jurij Lep, Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić. | Koalicijsko-opozicijska razmerja v DZ so porušena, opozarjajo v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev.  | Foto STA

Koalicijsko-opozicijska razmerja v DZ so porušena, opozarjajo v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Foto: STA

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev (NeP) na kolegiju predsednika DZ ponovno niso bile uspešne s predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ in vključitvijo NeP. Dogovora niti neformalni sestanek ni prinesel. Te opozicijske stranke opozarjajo na parlamentarno prakso in demokracijo ter napovedujejo nov poskus.

Kolegij predsednika DZ je že v sredo s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločil, da poslanci NeP Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep ne bodo člani delovnih teles DZ.

Opozicija je opozorila na parlamentarno prakso, parlamentarno demokracijo, na porušena razmerja med koalicijo ter opozicijo in napovedala ponoven poskus. A se danes niti na neformalnem posvetu niti na poznejšem kolegiju predsednika DZ niso mogli dogovoriti. LMŠ, Levica, SD, SAB in Nep za svoj predlog, ki je vključeval prerazporeditev mest v delovnih telesih, ki so jih zasedali trije nekdanji poslanci SMC, v opozicijo, ni imela potrebne absolutne večine. Člani poslanskih skupin koalicije, DeSUS in SNS so bili vzdržani, poslanca narodnih manjšin ni bilo.

Nepovezani. Jurij Lep, Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić.
Novice Nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles

 

Čim manj nevščenosti

Kot je opozorila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga, so predlagali, da nepovezani poslanci mesta v delovnih telesih, ki so jih prej zasedali, "odnesejo s seboj", in sicer z namenom, da bi s tem povzročili čim manj nevšečnosti.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je dejal, da nimajo težav s tem, da poslancem NeP omogočijo delo v odborih, a pričakuje, da se bodo o tem dogovorili.

SMC naj bi imela 12 mest preveč

Po kolegiju so v večjem delu opozicije napovedali ponoven predlog za prerazporeditev mest v delovnih telesih, in sicer glede na velikost poslanskih skupin. Opozarjajo namreč, da ima SMC po tistem, ko so jo zapustili trije poslanci, 12 mest preveč. Kot je sicer opozoril predsednik DZ Zorčič, poslovnik DZ veleva, da vsaka poslanska skupina zaseda določeno število mest v delovnih telesih. "Govorimo o tem, ali bo DZ normalno deloval ali ne," je dejal.

Igor Zorčič
Novice Igor Zorčič ostaja na čelu državnega zbora #video
Koalicija, ki se danes ni izrekala, je sicer poskušala Zorčiča konec marca razrešiti, a neuspešno. Poskušali naj bi ponovno. Zorčič je danes v izjavi po kolegiju povedal, da za zdaj na mizi nima takega predloga. Glede svojega morebitnega odstopa pa je dejal: "Pripravljen sem odstopiti, če je temu pripravljena slediti koalicija in odstopiti celotna vlada".
Novice Tonin: Ponekod imajo za poslance, ki so izstopili, oslovske klopi #video
Ne spreglejte