SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomisleki glede celovškega dogovora

2

termometer

Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk sta s pomisleki podprli dogovor med Dunajem, Celovcem in tremi političnimi organizacijami koroških Slovencev.

NSKS se še ni odločil. NSKS bo z odločitvijo počakal, dokler ne bo znano besedilo novega ustavnega zakona, s katerim naj bi zapečatili dogovor, ki so ga 26. aprila v v Celovcu dosegli avstrijska vlada, deželna vlada avstrijske Koroškem in vse tri politične organizacije koroških Slovencev.

Ustavni zakon pred poletnimi počitnicami

Ustavni zakon naj bi avstrijska vlada po pričakovanjih obravnavala sredi junija, avstrijski parlament pa naj bi ga sprejel še pred poletnimi počitnicami.

V Celovcu dosežen dogovor predvideva postavitev dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih, restriktivno ureditev v zvezi s slovenščino kot uradnim jezikom na občinski ravni. Hkrati so tudi podpisali memorandum, ki naj bi zagotavljal nadaljnje spremljevalne ukrepe za razvoj manjšine na šolskem in kulturnem področju.

Pomisleki glede uradnega jezika in memoranduma Vse tri manjšinske organizacije pa imajo pomislek prav v zvezi z uradnim jezikom in memorandumom, katerega besedilo naj bi bilo nejasno in nedoločeno.

Sturm: Končno soglasje, ko bo na mizi zakonski osnutek

Predsednik ZSO Marjan Sturm je po seji upravnega odbora ZSO, na kateri so podprli celovški dogovor, povedal, da upa, da bo v zadevi ureditve slovenščine kot uradnega jezika v občinah Dobrla vas in Škocjan na koncu le obveljalo evropsko pravno načelo, da ne sme priti do poslabšanja in zmanjševanje že obstoječih manjšinskih pravic. ZSO bo tako končno soglasje podala šele, ko bo na mizi zakonski osnutek.

Sadovnik: Proti napovedanemu referendumu

Predsednik SKS Bernard Sadovnik pa je sporočil, da so na seji predsedstva SKS sklenili, da privolijo v celovški dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov, so se pa jasno izrekli proti napovedanemu referendumu o dogovoru na avstrijskem Koroškem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin