Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
19.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

vlada pogajanja s sindikati javnega sektorja 2018 stavka sindikati javnega sektorja

Petek, 19. 10. 2018, 19.13

5 let, 6 mesecev

Policisti se bodo pogajali ločeno, Počivavškova skupina predčasno zapustila pogajanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Vlada in sindikati so se na današnjem prvem srečanju, namenjenem razrešitvi stavkovnih zahtev sindikatov, pogovarjali predvsem o načinu pogajanj. Medtem ko del sindikatov podpira vladni predlog, da pogajanja z različnimi skupinami tečejo skupaj, del sindikatov temu ni naklonjen.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnji uvod v pogajanja označil za precej konstruktivnega. Kot je to že običaj, so kar nekaj časa porabili za dogovor o načinu pogajanja, ki pa je zelo pomemben, je poudaril Pogačar. Po njegovih besedah si vlada želi, da se stavkovni sporazumi sklenejo čim prej in da tako preprečijo splošno stavko, zato si tudi prizadevajo za to, da se pogajanja z vsemi stavkovnimi skupinami nadaljujejo skupaj.

Rudi Medved
Novice Medved: Pogajanja s sindikati se začnejo v petek

Policijska sindikata si želita ločenih pogajanj z vlado

Na sindikalni strani so sicer v zadnjih tednih poudarjali, da si želijo nadaljevati pogajanja tam, kjer so se marca ustavila. Ker pa so po Pogačarjevih navedbah opazili, da so se pojavila nekatera nesoglasja in nerazumevanje, povezani s tem, kaj je tisto, kar je bilo s prejšnjo vlado marca že dogovorjeno, so se danes dogovorili, da jim iz sindikalnih skupin do ponedeljka do 12. ure pošljejo konkretne predloge rešitev stavkovnih zahtev, ki omogočajo hitro sklenitev stavkovnih sporazumov.

Na torkovem srečanju bo vlada že podala svoj odziv na te zahteve oziroma svoj protipredlog, je pojasnil Pogačar, ki si želi intenzivno dinamiko pogajanj. Vlada si želi, da bi svoj protipredlog v torek predstavili vsem sindikalnim skupinam hkrati. "A v to nikogar ne moremo prisiliti," je dejal Pogačar in spomnil, da imajo stavkovne skupine svoje zahteve in tudi pravico do ločenih pogajanj.

Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar je po pogajanjih pojasnil, da mora vlada v skladu z zakonom o stavki posameznim sindikalnim skupinam omogočiti ločena pogajanja, če jih ti želijo. | Foto: STA , Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar je po pogajanjih pojasnil, da mora vlada v skladu z zakonom o stavki posameznim sindikalnim skupinam omogočiti ločena pogajanja, če jih ti želijo. Foto: STA ,

Tako se je tudi prejšnja vlada v začetku leta pogajala s štirimi stavkovnimi skupinami ločeno. Kot je danes pojasnil Pogačar, sta policijska sindikata že povedala, da želita ločena pogajanja. Na vladi jim bodo v skladu z zakonom o stavki to tudi omogočili. "Vsekakor to ne bo pripomoglo k hitrosti pogajanj," je poudaril Pogačar.

Stavka
Novice Sindikati javnega sektorja napovedali splošno stavko #video

Štrukelj: Vlada se je izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je napovedal, da bodo termin srečanja vladne pogajalske skupine s policijskim stavkovnim odborom še uskladili. Tudi za zdravstvena sindikata se nekatera ključna odprta vprašanja nanašajo na resorna pogajanja. Eden od bistvenih elementov so namreč standardi in normativi, je pojasnil predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Dejal je, da bodo v sredo odločali, ali se bodo 5. decembra pridružili stavki.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je danes ocenil, da se je vlada izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče do zahtev sindikatov. | Foto: Bojan Puhek Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je danes ocenil, da se je vlada izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče do zahtev sindikatov. Foto: Bojan Puhek

Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika sindikata Sviza Branimirja Štruklja je ključno, kako se bo vlada odzvala na stavkovne zahteve sindikatov, ki so različne. Tako bo v torek, ko naj bi bilo to znano, tudi bolj jasno, na kako bodo vodili pogajanja, je dejal Štrukelj.

Glavni tajnik Sviza je menil, da se je vlada danes izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče, prav tako se ni želela opredeliti do tega, ali so zanjo sprejemljive tiste stvari, ki so že bile dogovorjene ob prekinitvi pogajanj zaradi odstopa prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja. "Če bi se umaknili od tega, kar je bilo že dogovorjeno s Cerarjevo vlado, potem je verjetno konflikt korak bližje," je dejal Štrukelj. Sindikati so namreč za začetek decembra že napovedali stavke.

Rudi Medved
Novice Minister in sindikati zadovoljni s prvim srečanjem

Počivavškova skupina pogajanja zapustila predčasno

V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška medtem zagovarjajo enotna pogajanja. "Smo za preglednost pogajanj, ne nazadnje imamo enoten plačni sistem in menimo, da je prav, da se pogajanja tako tudi odvijajo," je poudaril Počivavšek ob odhodu predstavnikov svoje skupine z današnjega srečanja.

S pogajanj so odšli prej, pred tem pa so vladno stran po Počivavškovih besedah prosili, ali se lahko z drugimi stavkovnimi odbori uskladi, kako se bo z njimi pogajala. Če bodo nekatera pogajanja ločena, bodo vztrajali pri tem, da so seznanjeni z vsem, o čemer se vladna stran dogovarja v ločenih pogajanjih.

Kot je pojasnil Počivavšek, nimajo težav s tem, da bi se o posameznih specifikah dogovarjali po resorjih, toda v enotnem plačnem sistemu lahko dogovori na posameznem resorju zaradi primerljivosti vplivajo tudi na druge. Počivavšek je med drugim še pojasnil, da jim vlada danes ni predstavila konkretnega predloga, pričakuje, da se bo to zgodilo v torek.

Ne spreglejte