Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
22.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

arbitraža Slovenija ribiči Hrvaška Andrej Plenković

Petek, 20. 10. 2017, 22.00

6 let, 6 mesecev

Policisti redne stranke na spornem hrvaškem školjčišču #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Na Hrvaškem še vedno nepotrjena arbitražna meja ustvarja nove zaplete. Tokrat zaradi hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu, ki je po novem delno pristalo na slovenski strani.

Novinar: Vitomir Petrovič/Video: Planet TV


Polje z bojami za školjke so ribiči iz Umaga postavili že spomladi. Še pred poletjem in arbitražno sodbo, na takrat še svoji polovici zaliva. Drago koncesijo jim je podelila hrvaška oblast, zdaj pa je stanje na terenu že presojal slovenski inšpektor.

Kot da ne bi bilo dovolj že 300 ribiških in mejnih incidentov v komaj štirih mesecih, so zadnja dva dni hrvaški ribiči poskušali na vsak način razširiti še sporno školjčišče med Kanegro in sečovljskimi solinami. Hrvaška in slovenska policija sta prihajali in odhajali, predvsem pa svarili ter druga drugo podili stran. Kdo ima prav? Včeraj še hrvaško polje s školjkami je z 80 odstotki Piranskega zaliva delno postalo slovensko.

Po dveh dneh zatišje

Po dveh zaporednih dneh, ko so dogajanje v Piranskem zalivu zaznamovali mednarodni incidenti, danes vlada tu zatišje. Kot lahko vidite, se hrvaški školjščarji zadržujejo neposredno pred obalo pri Kanegri. To isto ribiško barko so včeraj zaustavili slovenski policisti, medtem ko so ribiči v morje polagali nove boje, s katerih visijo mladice školjk.

Širitev školjčišča so varovali hrvaški policisti na belem čolnu. Pri tem jim trdno stoji ob strani tudi hrvaški premier Andrej Plenkovič. Kot nam pojasni slovenski školjkar, so ti že pred časom hoteli odnehati in so od Zagreba zahtevali vnaprej plačano koncesijo.

Prišli so tudi okoljski inšpektorji

Policisti so tako v sredo kot tudi včeraj na kraj poklicali okoljske inšpektorje. In kako so ti ukrepali?

Inšpekcijski postopek je bil uveden še pred arbitražno odločitvijo. Ugotovitveni postopek še ni končan, zato morebitni ukrepi še niso bili izrečeni.

Trenutno imamo v Sloveniji 26 školjčišč na treh območjih, pri Debelem rtiču, Seči in Strunjanu. Tudi če bi danes hoteli odpreti novo, to ni mogoče, saj so vse parcele, kot lahko vidite, zasedene.

 

Ne spreglejte