Policisti razkrinkali podkupovanje pri tehničnih pregledih

Celjski kriminalisti so v večmesečni preiskavi razkrili, da je zaposleni v enem izmed podjetij na območju Celja, kjer opravljajo tehnične preglede, jemal podkupnine.

Za kaznivo dejanje jemanja podkupnine je zagrožena kazen od enega do osem let zapora, za kaznivo dejanje tihotapstva pa zaporna kazen od enega do desetih let.

Za kaznivo dejanje jemanja podkupnine je zagrožena kazen od enega do osem let zapora, za kaznivo dejanje tihotapstva pa zaporna kazen od enega do desetih let. Foto: Bor Slana

Na podlagi suma korupcije pri tehničnih pregledih so kriminalisti v večmesečni preiskavi na podlagi odredbe tožilstva in sodišča izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Pri tem so ugotovili, da je 59-letni Celjan prejemal denar in v zameno izpolnil zapisnik o tehnično brezhibnem vozilu, čeprav podatki niso bili pravilni. V nekaterih primerih lastniki vozila sploh niso pripeljali na pregled, so sporočili s celjske policije.

Za izdajo potrdil vozilom, ki niso bila tehnično brezhibna, je Celjan prejemal od 50 do 100 evrov. Osumljenega čaka kazenska ovadba.

Policija opozarja, da v tem primeru niso sporne zgolj podkupnine in njihova višina. Bolj skrb vzbujajoče je to, da so v cestnem prometu udeležena vozila, ki niso tehnično brezhibna in tako ogrožajo prometno varnost, kar lahko povzroči (hude) prometne nesreče.

Poleg prejemanja podkupnin še tihotapili

Kot je povedal vodja celjskih kriminalistov Milan Vogrinec, se preiskava nadaljuje, saj ugotavljajo, ali je bil še kdo vpleten.

V zvezi s tem in nekaterimi drugimi kaznivimi dejanji danes na območju Celja in Maribora policisti izvajajo več hišnih preiskav. Obstaja namreč sum, da so se osebe, povezane s korupcijo, ukvarjale še s tihotapstvom. Pri preiskavah so namreč zasegli večjo količino tobačnih izdelkov, dve osebi pa pridržali.

Dve leti zapora za prejemanje podkupnine pri tehničnih pregledih

Podobno kriminalno dejanje so pred dobrim letom ugotovili tudi ljubljanski kriminalisti, ki so lani marca in aprila razkrili, da je v Ljubljani v Mostah mogoče opraviti tehnični pregled vozila, čeprav to ni tehnično brezhibno. Zaposleni so v zameno za potrdilo prejemali podkupnino.

V preiskavi, v kateri je sodelovalo 60 policistov, so takrat ugotovili, da so posredniki potrdili tehnično brezhibnost tudi do deset vozil na dan, za storitev pa dobili po 80 evrov.


Preberite tudi: 


V kazenski preiskavi je bilo obtoženih 15 oseb, med njimi posredniki, tehnični pregledniki in tudi lastniki vozil. Enemu izmed prvoobtoženih Iliji Grabovičkoviću je sodišče že izreklo kazen - po priznanju krivde je dobil dve leti zaporne kazni in 3.000 evrov denarne kazni.

Med obtoženimi je tudi Florjan Gašperlin, nekdanji vodja poslovalnice AMZS v Lescah, ki je bil zaradi prejemanja podkupnin pri tehničnih pregledi leta 2015 že pravnomočno obsojen na tri leta zapora. Kazen je prestajal v obliki vikend zapora. 

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • Kritik / 11.05.2017. ob 11:26

    Razkrinkajte raje velike ribe .....

  • as321 / 11.05.2017. ob 12:23

    Čestitke policistom.60 se jih ukvarja z delom šestih.Z velikimi ribami pa si ne upajo blizu.

  • pavel / 11.05.2017. ob 11:17

    a potem je dobil --vikend paket,,namesto zapora,,joj,joj,joj

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano