Policisti naj bi prijeli nekdanjega direktorja vrhniškega zdravstvenega doma Židana

Policisti so v sredo popoldne v Novem Polju v Ljubljani izsledili osebo, za katero je sodišče izdalo tiralico. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah so prijeli nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana, ki se po izrečeni dveletni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja ni zglasil v zavodu za prestajanje zaporne kazni.

Za Emilom Židanom so izdali tiralico zaradi suma nepravilnost v poslih Zdravstvenega doma Vrhnika v letu 2009.

Za Emilom Židanom so izdali tiralico zaradi suma nepravilnost v poslih Zdravstvenega doma Vrhnika v letu 2009. Foto: policija

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so iskano osebo izsledili in potem tudi prijeli na podlagi anonimnega obvestila. Zaradi zdravstvenega stanja je trenutno v bolnišnični oskrbi.

Sodišče je Židanu 3. julija lani izdalo poziv za začetek prestajanja kazni, v zaporu pa bi se moral zglasiti 9. septembra 2016.

Židan je 31. decembra 2016 sodišče obvestil, da je odpotoval v Rusijo. Vročanje sodnih pisanj v tujini je bilo neuspešno, tuji varnostni organi pa so slovenskim sporočili, da obsojenega ni v njihovih evidencah in da sporočeni naslov ne obstaja. Židana so iskali tudi na naslovu stalnega prebivališča v Sloveniji, a ker ni bilo mogoče ugotoviti, kje je, sodišču pa ni sporočil spremembe prebivališča, so razpisali tiralico.

Iz blagajne vzel 160 tisoč evrov in jih posodil gradbenemu podjetju

Zadeva izvira iz oktobra 2009, ko je Židan iz blagajne vrhniškega zdravstvenega doma, katerega direktor je bil, gradbenemu podjetju Eurogradnje posodil 160 tisoč evrov. Za posojilo ni zahteval niti zavarovanja, podjetje pa je sredstva porabilo za izpolnitev Židanovih zasebnih obveznosti. Ob stečaju podjetja je Židan dolg prevzel nase.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija leta 2014 Židanu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti izreklo leto in pol zapora, po pritožbi pa je višje sodišče julija 2015 kazen zvišalo na dve leti.

Pozneje je na vrhovno sodišče podal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je bila zavrnjena. Pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča je nato zavrnilo še ustavno sodišče.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • MarkJurko / 15.09.2017. ob 23:02

    Zanimivo. Ko morajo plačati za svoje grehe, so vsi bolni in nezmožni hoditi na sodišča ali na prestajanje kazni, kjer bi si lepo odpočili in nabrali novih moči. Pa še ugodijo jim, da ostanejo doma.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano