Policisti in vojaki se upirajo Cerarju

Potem ko so svoje dosegli zdravniki, vladi pod vodstvom Mira Cerarja zdaj s stavko grozijo policisti, vse glasnejši pa so tudi vojaki.

Foto: Bor Slana

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) se je v torek zaradi nespoštovanja zavez vlade preoblikoval v stavkovni odbor, včeraj pa je vladna pogajalska stran odpovedala današnji pogajalski sestanek s sindikati. Domnevno zato, ker ti niso enotni.

Kaj vladi očita policijski sindikat?

Vlada naj bi se do 1. maja s sindikati dogovorila o odpravi anomalij oziroma ustrezni uvrstitvi v plačne razrede glede vrednotenja delovnih mest oziroma nazivov v javnem sektorju, a se to ni zgodilo.

"Vlada je iz predloga za odpravo anomalij neupravičeno izvzela širok nabor nedvomno plačno podhranjenih delovnih mest strokovno-tehničnega osebja na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji, istočasno pa pri odpravi anomalij povsem izključila policiste," so zapisali v izjavi.

O preoblikovanju sveta v stavkovni odbor bo danes odločal tudi Sindikat policistov Slovenije. O preoblikovanju sveta v stavkovni odbor bo danes odločal tudi Sindikat policistov Slovenije. Foto: Matej Leskovšek "Nesprejemljiva ignoranca in ravnanje vlade, ki je celo v nasprotju z veljavnimi kolektivnimi pogodbami in načeli pravne države, pomenita višek cinizma in drastičen poseg v z lanskim sporazumom težko pridobljene pravice zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu," menijo v sindikatu.

Če vlada zavez ne bo spoštovala, bodo v PSS napovedali stavko zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in policiji, s katero bodo zaščitili pravice zaposlenih.

Policisti nočejo izenačitve z vojaki

Protestirajo tudi ob nameri vlade, da izenači status vojakov in policistov. "Sindikat policistov Slovenije ne more pristati na namero vlade in predvsem ministrstva za javno upravo po linearnem izenačevanju drugih poklicev s policisti." Zagotavljajo, da ne bodo privolili v "kupovanje socialnega miru na račun razvrednotenja poklica policist".

Očitek vsebinsko ni upravičen, menijo na ministrstvu za javno upravo. Kot so pojasnili za STA, vladni predlog izhodišč za pogajanja o odpravi anomalij ne vključuje delovnih mest policistov, razen orientacijskih delovnih mest policist in kriminalist. So pa bili policisti skladno s stavkovnim sporazumom v letu 2016 uvrščeni za dva plačna razreda višje, v letu 2018 pa bodo pridobili še dva ali tri plačne razrede. (STA)

Kateri poklic je zahtevnejši?

Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) se zahteva policistov zdi nerazumljiva. "To je po mojem mnenju kršitev kolektivne pogodbe za javni sektor. Smo namreč primerljivi. Dejstvo, da vojak lahko opravlja svoj poklic do 45. leta, policist pa lahko dela normalno do starostne pokojnine, pove vse. Kateri poklic je torej zahtevnejši?" se sprašuje predsednik SVS Gvido Novak.

Vojaški sindikat bo glede na dogajanje v Policijskem sindikatu Slovenije drugim sindikatom predlagal, da se vodjo pogajalske skupine za kolektivno pogodbo zamenja, saj to funkcijo trenutno opravlja Radivoj Uroševič, ki je od torka v stavkovnem odboru. "Ta pa se je organiziral z namenom, da se prenehajo pogajanja in naši predlogi v okviru teh pogajanj. To ne gre skupaj," trdi Novak.

Tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je poudaril, da je treba vojaški poklic ponovno ovrednotiti, tako glede statusa kot tudi plačila. Tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je poudaril, da je treba vojaški poklic ponovno ovrednotiti, tako glede statusa kot tudi plačila. Foto: Bor Slana

V sindikatu vojakov so glede nadaljnjih pogajanj skeptični. "Mislim, da se je vlada tako zapletla pri policistih in zdravnikih, da dlje ko bomo šli s pogajanji, težje bo."

Ker je ustavno sodišče lani odločilo, da vojaki ne smejo stavkati, bo sindikat aktivno sodeloval pri zbiranju podpisov za referendum proti drugem tiru. "Kot nekakšen protest, ker ne moremo stavkati, čeprav smo tudi mi – enako kot vsi drugi državljani – davkoplačevalci. Mislim, da se nam bodo tudi drugi sindikati iz vojske pridružili," napoveduje Novak.

Bo v primeru stavke manj nadzora na schengenski meji?

"Delo po uredbi EU je dodatna delovna obveznost policistov in tudi dodatna odgovornost, ki pa do zdaj ni bila nikoli ovrednotena v kriterijih in merilih za vrednotenje poklicev v javnem sektorju, zato bodo morebitne stavkovne aktivnosti pri izvajanju mejne kontrole povsem upravičene," odgovarja vršilec dolžnosti predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš.

V Policijskem sindikatu Slovenije pravijo, da bodo policisti nadzor na meji s Hrvaško natančno izvajali. "Hkrati so policisti za izvajanje nove schengenske uredbe osebno odškodninsko odgovorni, za razliko od vlade, ki pa za svoja dejanja ne odgovarja nikoli," so kritični v PSS.

Sorodne vsebine

Komentarji

7
  • amarita / 18.05.2017. ob 15:18

    vojaki Slovenije in policisti rezima napravite "PUC" in svrgnite dol bando kradljivcev skodljivcev ... v mladih je bodocnost!!! vse stine in stickote iz ozadja pa v naftalino!!! LUSTRACIJA!!!

  • Nikoniko1 / 18.05.2017. ob 08:47

    MIRO ETIČNI???? ha, ha, ha, po moji oceni največja marioneta v Slovenski zgodovini, popolnoma nesposoben z večvrednostnim kompleksom....

  • alfa650 / 18.05.2017. ob 21:48

    Saj najrazličnejša nepoštenja,krivice,hudobije NEIZBEŽNO poletijo Z NEUGODNIMI posledicami nazaj storilcem-podobno kot bumerang-v skladu z izrekom,kar bo kdo sejal to bo tudi žel!!Morda primer očitnega nepoštenja slovenske države-cena 15 evrov za sedemdnevno vinjeto,čeprav ne bi smela stati več kot kakšnih 5-ugotovljeno v tujini!!!!

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano