Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
14.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

policija sindikati

Petek, 5. 4. 2019, 14.25

5 let

Policijska sindikata zaskrbljena zaradi izpolnjevanja stavkovnih zahtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
AVP, policija, hitrost

V policijskih sindikatih so zaskrbljeni ob izvajanju stavkovnega sporazuma. Ravnanje vladnih predstavnikov tako pred sklenitvijo sporazuma kot po njej po njihovih navedbah vse bolj kaže na to, "da gre za navidezno izvrševanje pravic". Na vlado sta sindikata zato naslovila pobudo, da svoje zastopnike pri dialogu z njimi zamenja. Medtem pa na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) zavračajo očitke in navajajo, da se s predstavniki sindikatov redno srečujejo in si prizadevajo za oblikovanje najboljših rešitev.

Novice Rešitev za koprski zapor: pravosodne policiste bodo iskali med vojaki #video

V Sindikatu policistov Slovenije in Policijskem sindikatu Slovenije menijo, da trenutni vladni zastopniki ovirajo izvajanje podpisanega sporazuma, zato želijo, da se jih zamenja s takšnimi, ki "bodo v socialnem dialogu sposobni voditi dialog strokovno, zakonito, skrbno, vestno in pošteno" in ki bodo dajali primerno zavarovanje, da bodo pravice oziroma obveznosti izpolnjene.

Kritični do državne sekretarke

Vse od decembrskega sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev v sindikatih namreč ugotavljajo, da se soočajo s "poskusi izigravanja in različnega tolmačenja zapisanih določb". Pri tem so kritični predvsem do državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Melite Šinkovec, ki po pooblastilu ministra Boštjana Poklukarja vodi dialog s sindikatoma glede uresničevanja sporazuma.

Različno razumevanje izpolnjevanja sporazuma se po navedbah sindikatov kaže v več točkah. Med drugim so spomnili, da so se v sporazumu dogovorili tudi o plačilu delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela po posebnem vladnem projektu v vrednosti 15 milijonov evrov, nato pa se je zataknilo pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca.

"S predstavniki se redno srečujemo"

"Že od začetka mandata si prizadevamo za odprt in konstruktiven dialog z obema policijskima sindikatoma," so zapisali na MNZ in dodali, da vsi stremijo k zagotavljanju čim boljših pogojev za delo policistov. To se je po navedbah ministrstva odrazilo tudi v decembra lani sprejetem stavkovnem sporazumu.

Kot so pojasnili, se s predstavniki obeh sindikatov redno srečujejo in izmenjujejo tudi različne poglede, zato so očitki o zavlačevanju neupravičeni. "Izpostavljamo, da ne gre za navidezno izvrševanje pravic, ampak za pogajanja, ki se odvijajo na rednih sestankih dvakrat tedensko o uresničevanju posameznih točk iz dogovorjenega stavkovnega sporazuma," so še opisali.

Poudarili so tudi, da pri tem ne gre za poskus izigravanja in različnega tolmačenja zapisanih določb, kar ministrstvu očitajo v sindikatih. Med drugim so spomnili, da so v sporazumu dogovorili tudi plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po posebnem vladnem projektu v vrednosti 15 milijonov evrov, nato pa se je zataknilo pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca.

Ob tem so na ministrstvu pojasnili, da so pri izplačilu delovne uspešnosti pridobilo mnenja ministrstva za javno upravo, ministrstva za finance in državnega odvetništva, da je bila s sporazumom dogovorjena skupna vrednost tega projekta, v okviru katere je treba plačati vse stroške v zvezi z njegovim izvajanjem, torej vključno s prispevki delodajalca. To je, kot so spomnili, običajna praksa pri socialnih sporazumih, pri katerih je vrednost sporazuma določena v točno določenem znesku.

Donald Trump
Novice Pravosodni odbor ameriškega kongresa potrdil nalog za dostop do Muellerjevega poročila

 

Ne spreglejte