Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
13.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

10

Natisni članek

sindikat vlada policija

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 13.25

5 let, 3 mesece

Policistom z novim letom višje plače in dodatki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

10

policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predstavniki policijskih sindikatov in vladne pogajalske skupine so danes parafirali stavkovni sporazum. O tem, ali ta rešuje stavkovne zahteve policistov in zaposlenih na ministrstvu ter ali bodo prekinili več mesecev trajajočo stavko, bodo organi policijskih sindikatov odločali v četrtek.

"Govoriti o absolutnem uspehu je v tem trenutku še prezgodaj, vsekakor pa je ta sporazum prava pot za ureditev plačnih razmerij," je v izjavi za medije po parafi sporazuma dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš pa je dogovorjeni sporazum ocenil za "maksimum, ki smo ga uspeli iztržiti".

Tudi Uroševič je ocenil, da je ta sporazum optimalni rezultat, ki so ga lahko pričakovali, glede na to, da je bil že velik del stavkovnih zahtev oziroma izboljšanje statusa javnih uslužbencev zagotovljen s sklenitvijo sporazuma vlade in reprezentativnih sindikatov v začetku meseca.

Organi sindikatov bodo o sprejemljivosti parafiranega sporazuma in prenehanju stavke, ki "traja predlogo in od policistov zahteva dodatne napore", odločali v četrtek dopoldan. Uroševič je še spomnil, da so sindikalni pogajalci ves čas pogajanj sledili cilju, da dosežejo sporazum, s katerim bodo zaposlenim na policiji in ministrstvu za notranje zadeve zagotovili izboljšan položaj.

15 milijonov za sodelovanje pri obvladovanju nezakonitih migrantov

Usklajevanje po besedah Mlekuša glede na njihove zahteve in širši kontekst, v katerem so stavkali, ni bilo lahko. Zahvalil se je vsem policistom in policistkam, ki so stavko podpirali in pokazali enotnost.

Policisti bodo z novim letom tako pridobili en plačni razred ter višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. "Policisti, ki bodo v okviru projekta sodelovali pri varovanju schengenske meje in obvladovanju migrantskega toka, pa bodo deležni posebnih sredstev za povečan obseg dela, v znesku 15 milijonov evrov," je pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, ki pričakuje, da bodo sporazum potrdili tako vlada kot sindikalni organi.

Na podlagi zahtev se po njegovih besedah bistveno izboljšujejo tudi pogoji dela policistov glede sistemizacije delovnih mest, premakljivega delovnega časa in kariernega sistema.

Policija slika
Novice Policija: Identiteto trupla na Kureščku bo morda razkrila obdukcija

Neodvisne institucije v analizo zahtevnosti poklica policista

Prav tako so se sindikati in vladna stran dogovorili, da nemudoma naročijo analizo zunanje neodvisne institucije, ki bo po dogovorjenih kriterijih ocenila zahtevnost in primerljivost poklica policista, ter se zavezali, da bodo rezultate analize spoštovali pri dvigu plač.

Policisti so med drugim namreč zahtevali vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila dogovorjena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Takrat sta namreč policijska sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato lani v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Hkrati so zahtevali tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

Policisti so stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zamrznili, nadaljevali oktobra.

Novice Policija izpustila par, ki so ga sumili povzročitve incidentov z droni
Ne spreglejte