Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vinko Gorenak

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 12.44

8 let

Policija že začela s postopkom odpovedi pogodb s sindikatoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Policija je na podlagi obveznih navodil ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka že začela s postopkom odpovedi pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma.

Generalni direktor policije Janko Goršek je s tem že seznanil oba predsednika sindikatov. Ob tem policija sicer zagotavlja, da bodo imeli policijski sindikati kljub odpovedi pogodb tudi v prihodnje zagotovljene pogoje za svoje sindikalno delo, kot jih sicer predvideva tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.

Gorenak: Takšnega razkošja to ljudstvo ne prenese Kot vzrok svoje odločitve je Gorenak navedel razkošje teh pogodb, ne pa aktualno stavko in referendum. Kot je dejal, pričakuje, da bodo pogodbe prekinjene še danes, nove pogodbe s sindikati pa želi skleniti sam. "Takšnega razkošja, kot si policijski sindikat privošči skozi pogodbe, to ljudstvo, ti delavci ne prenesejo," je dejal v izjavi za javnost.

"Sindikata bomo pozvali k pogajanjem" Gorenak je tudi povedal, da bodo oba policijska sindikata pozvali k pogajanjem za sklenitev novih pogodb, v vmesnem času pa bomo obema sindikatoma omogočali vse z zakoni in podzakonskimi akti določene aktivnosti, vključujoč s temi akti dovoljeno število ur za sindikalno delo. To po njegovih besedah pomeni eno uro na leto na člana sindikata. "Ti gospodje imajo 16-krat več. Ne, ne bo šlo," je dejal minister.

Gorenak bi nove pogodbe sklenil sam Napovedal je tudi, da bo preučil vse možnosti, da nove pogodbe sklene sam. Svoja prizadevanja utemeljuje s tem, da so v sindikatih tudi delavci, ki niso zaposleni v policiji. "Menim, da bi bila bolj logična odločitev, da takšne pogodbe sklepam sam," je dejal.

"Moja odločitev ni povezana s tem, da bi hotel zamenjati Gorška" Sicer pa v svojem pozivu oz. odločitvi ne vidi nobene povezave s tem, da bi hotel zamenjati prvega moža policije Gorška.

"Ko bodo šli čez 84. člen zakona o policiji, bomo spisali odpoved" Glede napovedi policistov, da bodo morda zaostrili stavko, pa je dejal, da jo lahko zaostrujejo, saj da je to njihova možnost in pravica. "Ko bodo šli čez 84. člen zakona o policiji, bomo spisali odpoved," je napovedal.

"Ali sindikata resnično delujejta v korist policistov?" Svojo odločitev po prekinitvi pogodb je Gorenak sicer objavil že v nedeljo na svojem blogu in na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. Kot je med drugim zapisal so vsi sindikati v javnem sektorju stavko prekinili ali jo zamrznili, le policijska sindikata jo nadaljujeta. "Še več, policijska sindikata sta prav tako zbrala zakonsko določeno število podpisov za referendum, kar je njuna pravica, ki posledično policistom v smislu izplačila regresa za leto 2012 ne prinaša skoraj ničesar, omogoča pa izplačilo regresa v podjetjih v državni lasti tudi v višini 1500 do 1700 evrov. V ministrstvu se zato sprašujemo, ali policijska sindikata resnično delujeta v korist policistov ali ju vodijo kaki drugi nameni."

Gorenak: Delodajalec naj bi plačeval za delo sindikatov Notranji minister v svojem blogu nadalje piše, da imata policijska sindikata z delodajalcem sklenjeni pogodbi o ureditvi medsebojnih razmerij. "Obe pogodbi določata, da delodajalec sindikatoma med drugim zagotovi prostore za delovanje, telefon, internetne povezave, telefaks, osebne računalnike, distribucijo pošte in drugo. Omenjeno mora delodajalec zagotavljati za sedež vsakega sindikata in za območne sedeže sindikatov. Toda to še ni vse. Delodajalec po obeh pogodbah zagotavlja tudi najmanj 173.579 plačanih ur policistom, ki delajo izključno za potrebe obeh sindikatov. V letu 2011 so aktivisti za sindikalno delo dejansko porabili 64.000 ur. Če to preračunamo v zaposlene policiste, imajo policijski sindikalisti celo leto na razpolago 81 policistov, ki jih plačuje država, ti pa lahko delajo samo sindikalno delo. Dejansko pa jih je, glede na porabljene ure, v letu 2011 na račun delodajalca samo za potrebe obeh sindikatov delalo 32."

Omenjene trditve Gorenak pretvori v evre in pravi, da obe pogodbi, preračunano na povprečno bruto plačo policista s srednjo šolo, davkoplačevalce staneta 1.975.502 evrov, dejansko pa so sindikalisti v preteklem letu glede na plačane sindikalne ure porabili 730.821 evrov. "Preračunajmo te zneske še v nove policijske avtomobile, ki jih policisti še kako potrebujejo. Za denar, ki ga obe pogodbi omogočata v obliki plačila ur porabiti policijskim sindikalistom, bi lahko kupili 131 policijskih vozil. Dejansko pa bi v letu 2011 za izplačane plače policijskim sindikalistom kupili 48 novih policijskih vozil. V vse to niso všteti materialni pogoji za delo obeh policijskih sindikatov."

V Sindikatu policistov Slovenije napovedujejo zaostritev stavke Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je medtem dejal, da je Gorenak napovedal prekinitev pogodb s sindikati zaradi tega, ker policisti nadaljujejo s stavko in ker so vložili podpise za referendum. Ob tem je napovedal, da se bo stavka policistov očitno morala zaostriti. Naslednji korak policistov pri stavki je, kot je dejal, še bolj striktno izvajanje stavke. Petrovič je v izjavi še dejal, da gre pri celotni zadevi za precedens. Kot problematično pa ocenjuje tudi to, da "se odpoved pogodbe pogojuje z zakonito napovedano stavko, ki je legitimna in upravičena".

Uroševič: Gre za manever s ciljem preusmeritve pozornosti Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da uradno še ni prejel ničesar. Gorenakovo napoved pa vidi kot "manever s ciljem preusmeritve pozornosti". Poudaril je, da ima pogodba sindikata, ki ga vodi, s policijo vse elemente kolektive pogodbe. Uroševič je še dejal, da odkar je na funkciji predsednika, niso niti minute porabili za kaj drugega kot sindikalne dejavnosti.

Petrovič: Od ministrstva ne dobimo niti centa Petrovič je tudi poudaril, da sindikata policistov "od ministrstva ne dobiva niti centa". Dodal je, da gre pri dveh milijonih evrov, ki jih omenja minister Gorenak "za teoretični izračun, kar sploh v praksi ni možno". "To je manipulacija z napihovanjem številk," je poudaril. Za sindikalne dejavnosti po njegovih besedah porabijo kvečjemu med 30 in 40 odstotkov ur, ki jih imajo sicer za to predvidene.

Povedal je tudi, da iz sindikalne dejavnosti sam ni deležen do nobenih prejemkov, razen nagrade oz. nadomestila v višini 252 evrov, česar pa ni videl že tri mesece, saj presega dovoljeno kvoto kilometrov.

"Na nas se je spravil samo zaradi referenduma in nadaljevanjem stavke" Sicer pa Petrovič meni, da je "več kot očitno, da se je Gorenak na policiste spravil samo zaradi referenduma in nadaljevanjem stavke, saj v blogu problematizira to". Ob tem pa pravi, da je "precej zgrešeno, če misli, da bo to kakor koli vplivalo na delo sindikata".

Goršek se "ni izjasnil" Generalni direktor policije Janko Goršek, s katerim sta se predstavnika policijskih sindikatov sestala, se po Petrovičevih besedah glede poziva ni izjasnil. Kot je dejal, sta z Gorškom govorila o tem, kako bodo pristopili k pogajanjem za novo kolektivno pogodbo. Pri tem je opozoril, da kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti določa, da mora imeti delodajalec z reprezentativnimi sindikati sklenjeno pogodbo in da je delodajalec brez pogodbe v kršitvi.

Sicer pa ministrstvo za notranje zadeve ni pogodbena stranka s Sindikatom policistov Slovenije, poudarja Petrovič. Pojasnjuje, da policija lahko enostransko prekine pogodbo s sodnim sporom, če je dokazano, da je bila pogodba kršena. Poleg tega je zavrnil navedbe, da je sindikat organiziral športne aktivnosti v času, namenjenem za sindikalno delo. Kot pravi Gorenak, ga je najbolj zmotilo ravno to, da policijski sindikalisti v času, ko so plačani kot policisti, igrajo pikado, košarko, nogomet, tenis itd.

Petrovič je tudi poudaril, da se bi regres, kakršen je predviden v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, najnižje plačanim policistom zmanjšal za 199 evrov, povprečno plačanim za 364 evrov, policijskim inšpektorjem pa za 528 evrov.

Ne spreglejte