Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2022,
13.52

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Natisni članek

prepovedane droge Nova gorica policija

Ponedeljek, 6. 6. 2022, 13.52

1 leto, 10 mesecev

Policija razkrila kriminalno združbo in pridržala štiri osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

slovenska policija | Nekateri izmed osumljenih so že bili predhodno obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami. | Foto Siol.net

Nekateri izmed osumljenih so že bili predhodno obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami.

Foto: Siol.net

Novogoriški kriminalisti so končali obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so razkrili kriminalno združbo, ki se je na Severnem Primorskem in posredno tudi v Italiji ukvarjala s prodajo prepovedanih drog. V okviru kriminalistične preiskave so ovadili devet, pridržali pa štiri osebe in zasegli več kot štiri kilograme suhe konoplje, prek 200 gramov amfetamina, manjšo količino kokaina in heroina, ponarejeno gotovino in pripomočke za prodajo prepovedanih drog. 

Podrobnosti preiskave je v izjavi za javnost pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pango

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v sodelovanju s sosednjimi italijanskimi varnostnimi organi iz Gradišča ob Soči z območja italijanske dežele Furlanija-Julijska krajine izvajali obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog, v kateri so razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge, predvsem na širšem območju Ajdovščine, Nove Gorice in posredno tudi v Republiki Italiji.

V zaključni akciji sodelovalo skoraj sto policistov

V sredo, 1. junija 2022, so ob sodelovanju nekaj manj kot sto kriminalistov in policistov več policijskih uprav v Sloveniji, kriminalistov Generalne policijske uprave, policistov posebne policijske enote, policistov oziroma vodnikov službenih psov za iskanje prepovedane droge, izvedli zaključno policijsko akcijo. V okviru zaključne akcije so opravili osem hišnih preiskav, od tega eno na območju PU Ljubljana, na osmih stanovanjskih objektih in preiskav petih osebnih vozil ter tri osebne preiskave na območju novogoriške in ljubljanske policijske uprave. V skladu z Zakonom o kazenskem postopku so štirim osumljencem odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje.

Dan po opravljeni zaključni akciji so v večernem času tri pridržane osumljence, stare 64, 36 in 43 let, vsi so državljani Slovenije in živijo na širšem območju Nove Gorice oziroma Ajdovščine, skupaj s kazensko ovadbo privedli na Okrožno sodišče v Novi Gorici, kjer je dežurni preiskovalni sodnik po zaslišanju zoper vse odredil pripor. Enega izmed ovadenih so v sosednji Gorici v Italiji njihovi varnostni organi prijeli in pridržali, tam ga bodo tudi kazensko procesirali. Tudi italijanski varnostni organi so v okviru svojih postopkov v tej preiskavi zasegli večjo količino prepovedane droge, ponarejene evrske bankovce in dve pištoli.

V okviru te kriminalistične preiskave je bilo tako skupaj ovadenih devet osumljencev, starih od 33 do 64 let. Eden izmed njih je z območja Ljubljane, šest osumljenih je iz Nove Gorice in širše okolice, dva osumljenca pa sta iz Ajdovščine in njene okolice. V okviru te preiskave je bilo vseh devet osumljencev ovadenih zaradi utemeljenega suma storitve 25 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Zasegli večjo količino konoplje in ponarejen denar

V okviru preiskovanja navedenih kaznivih dejanj so zasegli nekaj več kot štiri kilograme suhe konoplje, prek 200 gramov amfetamina, manjšo količino kokaina in heroina, protipravno pridobljeno gotovino, pripomočke za prodajo prepovedanih drog, strelivo, domnevno ponarejene recepte, več ponarejenih evrskih bankovcev, več drugih predmetov, ki so jih osumljeni uporabljali, so nastali ali bili pridobljeni s kaznivimi dejanji v povezavi s prepovedanimi drogami, npr. telefoni, računalniki, drugi nosilci podatkov.

Prav tako so v okviru ene izmed hišnih preiskav na širšem območju Nove Gorice odkrili hišni laboratorij za proizvodnjo sintetične droge metamfetamin. 

V okviru preiskovanja se osumljene na podlagi pridobljenih dokazov utemeljeno sumi, da so poleg zasežene droge od lanske jeseni pa do zaključne akcije še bistveno več prepovedane droge konoplja, metamfetamina, kokaina, heroina preprodali posameznim odjemalcem in tudi nadaljnjim preprodajalcem ter končnim kupcem oz. uporabnikom predvsem na območju ajdovske in goriške ter posredno tudi v Italijo.

Med osumljenimi stari znanci policije

Nekateri izmed osumljenih so že bili predhodno obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami.

Celotni predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je v tem primeru na podlagi Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU sodelovalo v za ta namen ustanovljeni skupni preiskovalni skupini z državnim tožilstvom iz Vidma v Italiji.

Nespresso
Novice V tovarni v Švici zasegli 500 kilogramov kokaina
Novice Iz Kambodže deportirali Primorca, obsojenega zaradi pedofilije #video
Ne spreglejte