Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2022,
15.55

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

9

Natisni članek

policija nasilje pretep mladoletnik

Petek, 28. 10. 2022, 15.55

1 leto, 5 mesecev

Policija po pretepu za Bežigradom: Odkrili smo storilce, gre za mladoletne osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

9

Policija, Jure Ulčar | Ulčar je naslovil tudi očitke staršev žrtve, češ da so policisti rekli, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo. Kot je pojasnil Ulčar, je šlo za šum v komunikaciji, saj je bil policist v resnici več dni odsoten, kar pa ni pomenilo, da se aktivnosti niso začele izvajati takoj. | Foto policija

Ulčar je naslovil tudi očitke staršev žrtve, češ da so policisti rekli, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo. Kot je pojasnil Ulčar, je šlo za šum v komunikaciji, saj je bil policist v resnici več dni odsoten, kar pa ni pomenilo, da se aktivnosti niso začele izvajati takoj.

Foto: policija

Policisti so po prijavi medvrstniškega nasilja na območju Bežigrada v Ljubljani in zaznavi sumov kaznivega dejanja nasilništva izvedli vrsto preiskovalnih in preventivnih ukrepov. V preiskavi so kaznivega dejanja nasilništva osumili štiri mladoletnike, je danes v izjavi za medije pojasnil načelnik policijske postaje Ljubljana Bežigrad Jure Ulčar.

"Lahko povemo, da so že znani vsi osumljenci kaznivega dejanja nasilništva, gre za štiri mladoletne osebe. Žrtvi smo zagotovili ustrezno pomoč, izvedeni so bili tudi ukrepi za njeno zaščito, da se takšno nedopustno dejanje ne bi ponovilo," je povedal Ulčar.

Zaradi vpletenosti mladoletnih oseb podrobnosti policija ni razkrila

Policija zaradi vpletenosti mladoletnih oseb in morebitne ponovne viktimizacije podrobnosti ne more pojasnjevati. Povedali so, da do zdaj posameznikov še niso obravnavali zaradi nasilnih dejanj, kakor tudi ne skupine, ki si je nadela posebno ime.

Novice Pet osnovnošolcev brutalno nad sovrstnika. Odzvala se je policija. #video

Šum v komunikaciji: policist v resnici več dni odsoten, a so se aktivnosti začele izvajati takoj

Policisti sicer že vrsto let izvajajo različne preventivne aktivnosti in mlade seznanjajo z vsemi oblikami nasilja, pa naj gre za fizično nasilje, verbalno nasilje ali nasilje prek spleta. Tudi v konkretnem primeru so opravili pogovor z vodstvom šole, v okviru rediteljskega sestanka pa bodo staršem predstavili svoje pristojnosti. V kratkem bodo na šoli izvedli tudi predavanje na temo nenasilne komunikacije, okrepiti pa nameravajo še prisotnost policistov v okolici šole.

Ulčar je naslovil tudi očitke staršev žrtve, češ da so jim policisti rekli, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo. Kot je pojasnil Ulčar, je šlo za šum v komunikaciji, saj je bil policist v resnici več dni odsoten, kar pa ni pomenilo, da se aktivnosti niso začele izvajati takoj.

Policija Toyota
Novice Po pretepu vsi v bolnišnico, kjer so se stepli še enkrat

Kazni, določene v kazenskem zakoniku, so odvisne od posamičnega primera

Na splošno je Ulčar pojasnil, da so kazni določene v kazenskem zakoniku ter so odvisne od posamičnega primera glede na pravno kvalifikacijo. V danem primeru, ko gre za sume kaznivega dejanja nasilništva, saj je dejanje storilo več oseb, je zagrožena kazen do treh let zapora. Če je storilec starejši od 14 let, je mlajši mladoletnik in za svoje dejanje odgovarja po kazenskem zakoniku. Mladoletniku se lahko izreče vzgojni ukrep, je dodal.

Pri tem je pomembno, da znake nasilja prepoznajo predvsem starši otrok ali tisti, ki so jim otroci zaupani v varstvo. Otroci in mladostniki so namreč lahko ujeti v mrežo nasilnega ravnanja vrstnikov. Pri tem so lahko ustrahovani, zato jih je strah povedati, kaj se dogaja, je opozoril Ulčar.

Novice V Nemčiji napadli skupino Ukrajink, dve mladoletnici poškodovani
slovenska policija
Novice 31-letnik več let pretepal in ustrahoval partnerko, posredovala policija
Ne spreglejte