Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
12.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Natisni članek

Branko Japelj policija

Petek, 21. 9. 2018, 12.54

5 let, 7 mesecev

Policija odgovarja: Kadrovske rošade v policiji: kot prvi odhaja prvi kriminalist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Branko Japelj | Foto STA

Foto: STA

V zvezi s člankom Kadrovske rošade v policiji: kot prvi odhaja prvi kriminalist, ki je bil na Siol.net objavljen dne 20. septembra 2018, smo od Draga Menegalije, predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, prejeli prikaz nasprotnih dejstev. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov.

V  skladu z določili Zakona o organiziranosti in delu v policiji direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenuje in razrešuje generalni direktor policije, za postopek pa se uporabljajo določbe zakona, ki ureja sistem javnih uslužbencev o imenovanju in razrešitvi direktorja organa v sestavi.  Direktor NPU, Darko  Majhenič, je bil imenovan 1. 1. 2014 za obdobje petih let in mu mandat poteče 31. 12. 2018. V tem obdobju sta bila nad delom NPU izvedena dva strokovna nadzora, število izvedenih nadzorov nad delom NPU pa ne odstopa od nadzorov ostalih notranje organizacijskih enot policije.

Prioritete dela NPU v letu 2017 so bile preiskave zahtevnih in kompleksnih oblik kaznivih dejanj s področja gospodarske, korupcijske in organizirane kriminalitete. Mednje je treba izpostaviti zlasti kazniva dejanja storjena na škodo bančnega sistema. Od skupno 115 preiskav, ki jih je NPU zaznal, jih je preiskal 108, kar predstavlja 93,7 % delež. Ostala gospodarska kazniva dejanja, ki jih je preiskoval, pa so povezana s prevzemi gospodarskih družb, dokapitalizacijami in drugimi nezakonitimi transakcijami.

V skladu s prioritetami je veliko pozornosti namenil obravnavi korupcijskih kaznivih dejanj, zlasti na področju zdravstva, lokalne skupnosti, stečajev in v športu. V letu 2017 je v sodelovanju z drugimi državami članicami EU in  Europolom uspešno zaključil preiskavo korupcije v športu in ilegalnih stavnic. Z intenzivnim delom na področju zdravstvenega sistema je zaznal 25 korupcijskih kaznivih dejanj, od katerih je en primer v letošnjem letu zaključil s kazensko ovadbo, za ostala kazniva dejanja pa predkazenski postopki še tečejo. V  preteklem  letu  je uvedel preiskavo korupcijskih kaznivih dejanj pri vodenju stečajev, ki jo je zaključil v letošnjem letu, ko je bil zoper osumljenca tudi odrejen pripor.

Na področju organizirane kriminalitete je v začetku leta 2017 v celoti zaključil z mednarodno preiskavo, povezano z odkritjem nezakonite tiskarne ponarejenih evrskih bankovcev in zasegom večje količine takega denarja. Preiskave so bile usmerjene tudi v različne kriminalne združbe, ki se ukvarjajo z mednarodno trgovino s prepovedanimi drogami in orožjem, zlorabo prostitucije in trgovino z ljudmi. V tej zvezi je januarja letos zaključil primer mednarodne trgovine s prepovedanimi drogami, v okviru katere je med drugim zasegel 32 kg prepovedane droge heroin in 10 kg prepovedane droge kokain, zoper dva osumljenca pa je bil odrejen pripor. Junija letos pa je zaključil obsežen primer nedovoljene mednarodne trgovine z orožjem, v okviru katere je v sodelovanju z drugimi državami članicami EU in Europolom zasegel več kot 50 kosov različnega orožja, obravnaval  78 tovrstnih kaznivih dejanj zoper 23 osumljencev, od teh pa je bil zoper 6 osumljencev tudi odrejen pripor.

V  letu 2017 je sicer zaznan statistični padec zaključenih preiskav, vendar pa pojasnjujemo, da se obseg dela ni zmanjšal, ampak se je še povečal. V obravnavi je imel NPU skupaj 266 kaznivih dejanj, katerih skupna evidentirana škoda je znašala 718,5  mio €. V letu 2017 je zaključil 92 preiskav sumov kaznivih dejanj, za 41 kaznivih dejanj je podal kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo,  vse zoper znane storilce, preiskanost je 100 %. Škoda, povzročena s kaznivimi dejanji, za katera je podal kazenske ovadbe, je  ocenjena na 95,7 milijona €. Za 51 sumov kaznivih dejanj je podal ustrezna poročila, ker ni bilo podlage za podajo kazenske  ovadbe. Statistični kazalci odkritih kaznivih dejanj z lastno dejavnostjo, kažejo veliko proaktivnost preiskovalcev, saj le-ta v letu 2017 znaša kar 43,9 %.

Ocena dela NPU ne more temeljiti samo na podlagi statističnih podatkov iz leta 2017 in ne more biti podlaga za podajo objektivne ocene o njegovem delovanju oziroma učinkovitosti. Upoštevati je treba statistične kazalce za večletno obdobje, predvsem zaradi dejstva, ker gre v obravnavanih primerih za zahtevne in kompleksne preiskave, tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, ki se ne zaključijo le v enem statističnem letu, ampak trajajo tudi daljše obdobje. Na čas trajanja preiskav pa vpliva tudi pridobivanje podatkov iz tujine od drugih državnih organov, povečanje aktivnosti v več različnih delujočih specializiranih preiskovalnih skupin itd. Zanemariti pa ne smemo tudi dejstva, da se NPU sooča s kadrovskim problemom zaradi povečane fluktuacije kadrov.

Statistično število obravnavanih zadev ne more biti merilo za ugotavljanje kvalitativnih učinkov dela, temveč izključno kvantitativnih učinkov, kar pa še posebej velja za obravnavanje gospodarske in organizirane kriminalitete.

S spoštovanjem

Drago Menegalija

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

Branko Japelj
Novice Kadrovske rošade v policiji: kot prvi odhaja prvi kriminalist
Ne spreglejte