Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2023,
12.08

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

kontrola prometa nadzor mejni prehodi

Sobota, 21. 10. 2023, 12.08

4 mesece, 1 teden

Kaj se dogaja na slovenskih mejah? Odzval se je tudi Milanović. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Danes uvedeni nadzor notranje meje EU s Hrvaško in Madžarsko po besedah ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja poteka brez posebnosti. Po podatkih, ki mu jih je posredoval generalni direktor policije, je tudi promet večinoma tekoč, je povedal ob robu današnjega obiska savinjske regije. "Evropa brez meja ni mogoča, a si je vseeno treba prizadevati za Evropo brez mejnega nadzora," pa je danes izjavil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

"Želim si, da ne bo prihajalo do zastojev, čeprav tudi ti niso izključeni ob kakšnih bolj obremenjenih dnevih," je dejal naš notranji minister Poklukar, ki vseeno verjame, da bodo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki prihajajo v našo državo, razumeli, da gre za začasen in sorazmeren ukrep, vzpostavljen zaradi morebitne teroristične grožnje, kot je to storila skoraj vsa Evropa.

Po njegovih podatkih policija za zdaj posebnih odkritij v smislu ogrožanja varnosti ne beleži, občasno le kakšen nezakonit prehod meje, ki pa je pravzaprav stalnica. "V prvih nekaj urah sicer na mejah vse poteka normalno," je še dodal Poklukar.

Ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko lahko vsi, ki izpolnjujejo pogoje, prestopajo državno mejo na 14 prehodih po Sloveniji, tam bo policijski nadzor stalen. Na 18 prehodih, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, pa jo lahko prehajajo le tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU. Nekatere točke lahko prehajajo le obmejni prebivalci z dovolilnicami.

Mednarodni mejni prehod Pince | Foto: Matic Prevc/STA Mednarodni mejni prehod Pince Foto: Matic Prevc/STA

Milanović: Moramo si prizadevati za Evropo brez mejnega nadzora

Evropa brez meja ni mogoča, a si je vseeno treba prizadevati za Evropo brez mejnega nadzora, je danes izjavil hrvaški predsednik Zoran Milanović. Dejal je, da razume odločitev Slovenije, ki je danes uvedla začasni nadzor na mejah s Hrvaško in izrazil upanje, da se bo to obdobje nadzora hitro končalo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Uvedba nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško ne pomeni konec schengna, je dejal Milanović. "Slovenija to počne iz notranjepolitičnih razlogov, razumem jih. Čeprav na teh mejnih prehodih ne bodo ujeli tistih, zaradi katerih uvajajo te ukrepe, in to so ilegalni migranti," je poudaril. Dodal je, da se bodo ilegalni migranti gibali tam, kjer nadzora ni.

"Upam, da se bo to obdobje hitro končalo in da se bodo razmere spet normalizirale," je dejal in poudaril, da je uvedba nadzora na meji tudi opozorilo, da Evropa brez meja ne obstaja. "Ljudje so se borili za Hrvaško, za meje, ampak mejne kontrole so zalogaj, ki se mu poskušamo izogniti. To ni vedno mogoče, zato razumem Slovence," je dejal in spomnil, da so Avstrijci nadzor na meji s Slovenijo uvedli že leta 2015 na vrhuncu begunske krize.

Vzrok za povečan migracijski pritisk vidi predvsem v vizumski politiki Bosne in Hercegovine. Prepričan je, da bi morala BiH uvesti strožja merila za vstop na njeno ozemlje.

Koprski policisti uvedli nadzor na petih cestnih mejnih prehodih

Na območju policijske uprave Koper so ponoči uvedli nadzor na petih cestnih in dveh železniških mejnih prehodih s Hrvaško. Po besedah Viljema Toškana iz koprske policijske uprave bo kontrola ciljno usmerjena in naj ne bi povzročala daljših čakalnih dob. V prvih urah so odkrili dva tujca, ki nista izpolnjevala pogojev za vstop v Slovenijo.

Gre za državljana Ekvadorja, ki je imel pri sebi samo potni list, in državljanko Filipinov, ki je potovala brez dokumentov in nima urejenega statusa v EU. Državljan Ekvadorja je ob tem izrazil namero, da bo zaprosil za mednarodno zaščito, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na policijski upravi Koper.

Po uvedbi nadzora na meji z Madžarsko gneča na mejnem prehodu Pince

Potem ko je Slovenija opolnoči ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko, se je na mednarodnem mejnem prehodu Pince zbrala dolga kolona vozil. Za prestop meje so čakali približno pol ure. Do jutra so na meji zavrnili šest tujcev.

Italija uvedla nadzor na meji s Slovenijo, večjih zastojev ni

Italija je medtem danes ob 14. uri uvedla nadzor na meji s Slovenijo. Pri nekaterih mejnih prehodih ustavljajo približno vsako deseto do petnajsto vozilo, ponekod pa kontrole še niso bile vzpostavljene. Pri Fernetičih je na slovenski strani meje nastala manjša kolona, poroča Primorski dnevnik.

Pri Fernetičih ustavljajo predvsem kombije ali avtodome ter vozila z zatemnjenimi okni, medtem ko so avtomobile praviloma spuščali naprej. Ustavljajo približno vsako deseto do petnajsto vozilo. Na slovenski strani meje je postopno nastala manjša kolona. Na mejnem prehodu pri Rdeči hiši prav tako ustavljajo približno vsako deseto vozilo, še poroča Primorski dnevnik.

Na prehodu pri Repentabru ob 14. uri ni bilo kontrol, prav tako ne pri prehodu Škofije. Pri slednjem sta sicer bila dva italijanska carinika, ki pa sta za STA povedala, da ne opravljata dela povezanega z ponovno vzpostavitvijo mejnega nadzora. Kot sta pojasnila, so vsak mejni prehod dodelili eni od italijanskih varnostnih sil, ne vesta pa, kdo je zadolžen za Škofije.

Italija sicer nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala. Za nadzor meja s Slovenijo je napotila dodatnih 350 policistov in vojakov, ki bodo pomagali lokalnim varnostnim silam. Nadzor bo na večjih mejnih prehodih predvidoma potekal 24 ur na dan, medtem ko bo na manjših občasen.

Nadzor bo potekal do 30. oktobra, za 2. november pa Italija načrtuje srečanje s predstavniki slovenskih in hrvaških oblasti v Trstu, na katerem bodo razpravljali o mejnih nadzorih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Novice Izrael: Več kot 550 raket islamskih skrajnežev padlo na Gazo
slovenska policija kontrola koronavirus meja
Novice Kako boste po novem prečkali državno mejo
mejni prehod
Novice Nadzor na meji z Italijo se bo v soboto začel v popoldanskih urah
Ne spreglejte