Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Andreja Katič David Švarc Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije gasilci

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 12.44

6 let, 4 mesece

Poklicni gasilci bodo sredi januarja stavkali, kaj lahko in česa ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Gasilci protest | Foto STA

Foto: STA

Poklicni gasilci, ki so nezadovoljni z vladnim odzivom na njihove zahteve po zvišanju plač, za januar napovedujejo opozorilno stavko. Potekala bo od 10. januarja od 6. ure do 12. januarja do 7. ure, je danes določil stavkovni odbor sindikata.

Zahteve gasilcev, ki so oktobra pripravili tudi protest pred vlado, so znane že od poletja, za dve delovni mesti zahtevajo dvig za tri, za ostale dvig za dva plačna razreda, vlada pa jim je ponudila nekoliko manj. Kot so večkrat poudarili v sindikatu, se njihov in vladni predlog razlikujeta za 150 tisoč evrov na letni ravni.

Vlada se po mnenju sekretarja sindikata poklicnih gasilcev Davida Švarca spreneveda in zavlačuje, zato je stavkovni odbor sindikata danes prižgal zeleno luč stavki. | Foto: STA , Vlada se po mnenju sekretarja sindikata poklicnih gasilcev Davida Švarca spreneveda in zavlačuje, zato je stavkovni odbor sindikata danes prižgal zeleno luč stavki. Foto: STA , Pretekli konec tedna je sicer že začel veljati prejšnji teden podpisan aneks h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I. Gasilci pa želijo še dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Omenimo, da je povprečna plača poklicnih gasilcev med 1.100 in 1.200 evri bruto.

Pri zahtevah jih je podprla tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Ministrica razume napoved sindikata poklicnega gasilstva za opozorilno stavko, saj ni pravega odziva vlade na njihove zahteve. Če se ministrstvo za javno upravo še tekom torka ne bo odzvalo na predlog, ki ga je obrambno ministrstvo uskladilo z gasilci, bo predlagala obravnavo te točke na sredini seje vlade, je napovedala.

Katičeva je z  zahtevami gasilcev že seznanila vlado, ki pa se po mnenju sekretarja sindikata Davida Švarca spreneveda in zavlačuje, zato je stavkovni odbor sindikata danes prižgal zeleno luč stavki.

Vsi ne morejo stavkati hkrati

Za gasilce, ki jih je v 14 poklicnih gasilskih enotah približno 700, sicer pri stavki veljajo omejitve.

Takole pravi zakon o gasilstvu:

Delavci v poklicni gasilski enoti lahko organizirajo in vodijo stavko na način, določen s splošnimi predpisi, vendar pod pogojem, da se zagotovi stalna pripravljenost dela gasilcev za požarno stražo in intervencijo v primeru požara oziroma naravne ali druge nesreče. Gasilci ne smejo v korist stavke uporabljati niti gasilske zaščitne in reševalne opreme niti znakov za alarmiranje in opozarjanje. 

Če med trajanjem stavke pride do povečane nevarnosti požara ali druge nesreče, oziroma če pride do požara ali naravne in druge nesreče, morajo poklicni gasilci stavko takoj prekiniti. Stavka se lahko nadaljuje, ko je požar pogašen oziroma odpravljene posledice nesreče ter ponovno vzpostavljena pripravljenost enote.

Omenimo, da je po zakonu o gasilstvu, ki je bil sprejet leta 2005, za posameznika, ki bi v korist stavke uporabljal gasilsko zaščitno in reševalno opremo ter znake za alarmiranje in opozarjanje, zagrožena globa 200 tisoč tolarjev. V osnutku novega zakona, ki še ni sprejet, se globa pretvarja v 850 evrov.

Ne spreglejte