SiolNET. Novice Slovenija
5,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, kako hitro je izginil sneg na Kredarici #video

5,36

termometer

Na Kredarici je v samo 18 dneh skopnelo dobre tri metre snega, kar je najhitrejše taljenje, ki so ga zaznali vremenoslovci. Taljenje in podatke o temperaturi in višini snežne odeje si lahko ogledate v hitrem posnetku.

Agencija za okolje (Arso) je na družbenem omrežju Facebook objavila zanimiv videoposnetek, ki prikazuje kopnenje snega na Kredarici. V 18 dneh je pobralo dobre tri metre snega.

Na Arsu ob tem spomnijo, da je še v maju v visokogorju obilno snežilo. Na Kredarici so tako 31. maja zaznali najvišjo snežno odejo v sezoni, ki je merila kar 320 cm. "To je hkrati tudi najpoznejši višek v višini snežne odeje v zadnjih 50 letih," poudarjajo.

Najhitrejše taljenje, ki so ga zaznali v visokogorju

Hladnemu maju je nato sledilo zelo toplo obdobje v juniju, ki še kar traja. Na Kredarici je v samo 18 dneh pobralo skoraj vso snežno odejo, kar je najhitrejše taljenje, ki so ga zaznali v visokogorju. Ostale so samo snežne krpe.

Kljub hitremu taljenju je v visokogorju v senčnih predelih še vedno precej snega, ki se bo obdržal še nekaj tednov, opozarja Arso. Obiskovalcem gora zato svetujejo previdnost.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da se bodo temperature prihodnji teden strmo dvigovale. Po nekaterih izračunih bi se ozračje v Sloveniji lahko segrelo vse do 40 stopinj Celzija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin