SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogajalci vlade in Počivavškove skupine sindikatov pred parafiranjem sporazuma

0,11

termometer

Jakob Počivavšek
Foto: STA

Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, uspeli zbližati stališča do te mere, da je za torek pričakovati parafiranje stavkovnega sporazuma, so potrdili tako na vladni kot sindikalni strani. Podrobnosti dogovora še niso znane.

Kot je pojasnil Počivavšek, je sindikalna stran vladni že v petek poslala pripombe na četrtkov čistopis predloga, ki ga je po sredinem srečanju pripravila vlada. Ta se je zdaj opredelila do zadnjih pripomb in po Počivavškovih navedbah ocenila, da so predlogi zanje sprejemljivi. "Na končno besedilo še čakamo," je dejal Počivavšek, a dodal, da "če bo vse po sreči, bo sporazum v torek parafiran".

Predvidena je parafa enega sporazuma, katerega besedilo bo enako za celotno skupino sindikatov, v nadaljevanju pa bodo predstavniki sindikatov morali za podpise sporazumov za reševanje njihovih stavkovnih zahtev dobiti mandat organov sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Marjan Šarec Novice Šarec: Kljub stavki policija zagotavlja visoko raven varnosti

Da so Počivavškovi sindikati in vladna stran blizu dogovora, je bilo jasno že v sredo, ko so sindikati dobili vladno zagotovilo o financiranju dviga plač. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar je že tedaj izrazil pričakovanje, da tudi do stavke teh sindikatov, ki je napovedana za 5. december, ne bo prišlo.

Počivavšek je sicer v sredo pojasnil, da so ostala odprta tri vprašanja, in sicer priloga z vsemi delovnimi mesti, katerih vrednotenje se spreminja, besedilo o seznanjanju sindikatov z morebitnimi dogovori, ki bi se sklepali v javnem sektorju, in vprašanje standardov in normativov.

Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata so sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev z vlado parafirali že minuli teden. Z njimi so predvideni splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

Jakob Počivavšek Novice Počivavškova skupina ne bo blokirala dogovora sindikatov z vlado #video policija Novice Policija zaostruje stavko: Dovolj imamo arogance in praznih besed #video Upravna enota Novice Kaj za stranke pomeni stavka na upravni enoti Ljubljana #video plača, denar, podkupnina Novice Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali dogovor o višjih plačah #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin