Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
13.11

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30

13

Natisni članek

vlada novinarji financiranje denar Slovenska tiskovna agencija

Petek, 27. 1. 2023, 13.11

1 leto, 5 mesecev

Podpisana je pogodba za financiranje STA v letu 2023

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30

13

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc in v imenu vlade v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman sta danes podpisala pogodbo za financiranje javne službe STA v letošnjem letu. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov.

Vrednost letne pogodbe znaša 2.271.600 evrov, višina mesečnih nadomestil pa ne bo odvisna od štetja novic, ampak pogodba ponovno uvaja mesečno plačilo v dvanajstih enakih zneskih v višini 189.300 evrov.

"STA je izjemno pomembna, opravlja pomembno novinarsko delo, brez nje si Slovenije ne moremo predstavljati," je ob podpisu poudarila Bezjak Cirmanova in izrazila upanje, da bodo zaposleni na STA zdaj lažje zadihali.

Kadunc: Denarja bo dovolj za normalno delo 

Zadovoljstvo je ob podpisu pogodbe izrazil tudi Kadunc. Pogodba bo po njegovih besedah zagotavljala dovolj denarja za normalno delo STA. "Veseli me, da so sprejeli naš predlog, da je znesek letos nekoliko večji," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je STA v letih 2021 in 2022 normalno poslovala zaradi pomoči donacij Društva novinarjev Slovenije. Dodatna pogodbena sredstva v letošnjem letu bodo po njegovih besedah omogočila nadomestilo vira donacij. "Seveda pa se bomo morali še zelo potruditi, da bomo ustvarili dovolj komercialnih prihodkov, tako da bomo lahko normalno plačevali sodelavce," je dejal.

STA, Slovenska tiskovna agencija. STAnje je resno. ZaobSTAnek.si
Novice Vlada odpravila sporno uredbo o financiranju STA #video

Kot je pojasnila Bezjak Cirmanova, bo po pogodbi del fotografij STA še vedno brezplačno dostopen javnosti, po novem štiri, ne več pet. "To je korak bližje k fotografom, ki so bili vznemirjeni, ker so bile fotografije brezplačne," je pojasnila.

Kadunc pa je dodal, da STA trenutno zaposluje toliko kadrov kot pred kriznimi časi - okoli 90. Ocenil je, da bo pomen STA zaradi poglabljajoče se krize medijske krajine v prihodnje še rasel.

Po njegovih besedah se bo STA trudila povečati tržne prihodke na dveh novih področjih - iz naslova novo zagnanega videoservisa, ki ga imajo vse agencije, in novega angleškega spletnega portala The Slovenia Times.

Odprava plačevanja na kos 

Pogodbo je vlada potrdila na seji v četrtek. Dvig obsega financiranja je zlasti posledica večjih stroškov agencije za izvajanje javne službe, je po seji pojasnila Bezjak Cirmanova.

Predstavniki zaposlenih na STA so v četrtek presodili, da je pogodba za opravljanje javne službe za leto 2023 v primerjavi s pogodbo za lani "pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije". Med drugim odpravlja plačevanje na kos. Ponavljajo pa pričakovanje, da vlada letos poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA.

Na vprašanje o pripravi sprememb zakona o STA, ki bi na sistemski ravni preprečile, da bi katerakoli vlada finančno izčrpavala agencijo, je Bezjak Cirmanova v četrtek odgovorila, da je to v pristojnosti ministrstva za kulturo. Si pa določene smernice obetajo tudi od revizije računskega sodišča, ki se je začela lani in katere ugotovitve pričakujejo v tem polletju.

Uroš Urbanija
Novice Policija po več kot letu in pol od ovadbe Urbanijo povabila na zaslišanje
Igor Kadunc
Novice Igor Kadunc: RTV v mojem mandatu ni bila pod vplivom ne fašistov ne komunistov
STA
Novice Ukom z STA podpisal pogodbo o financiranju za 2022
Ne spreglejte