Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
19.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

podelitev

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 19.41

7 let, 12 mesecev

Podelitev priznanj na Brdu dokaz, da se prostovoljstvo krepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je ob zaključku projekta Prostovoljec leta 2010 danes na Brdu pri Kranju sprejel več sto prostovoljcev.

Tudi vse večja prisotnost na vsakoletnem sprejemu je po mnenju predsednika dokaz, da se prostovoljstvo utrjuje, razširja in da dobiva vsako leto večje razsežnosti.

Mladinski svet je že devetič zapored izpeljal natečaj za najboljšega prostovoljca, na katerega je letos prispelo rekordno število prijav. V natečaj je 135 različnih organizacij in zavodov prijavilo 168 posameznikov in 58 projektov. Danes pa so najboljši iz različnih kategorij prejeli priznanja.

Pomembna človeška vrednota "Prostovoljstvo je postalo pomembna človeška vrednota, ki krepi solidarnost in socialno kohezijo. Ni omejena le na posamezna območja in države, ampak kot evropska vrednota sega tudi v druga okolja in dežele izven Evropske unije," je v nagovoru prostovoljcem izpostavil predsednik Türk in spomnil, da je to leto evropsko leto prostovoljstva.

Dejal je, da prostovoljstvo še vedno ni dovolj izkoriščen potencial za naš družbeni in gospodarski razvoj pa tudi za razvoj EU. "Prostovoljstvo je priložnost za učenje, za inovativnost, za blaginjo in nasploh za boljše razpoloženje," je dejal predsednik in dodal, da pomeni prostovoljstvo pomembno sestavino splošnega napredka.

Posebej je predsednik izpostavil nove oblike prostovoljstva, ki nastajajo v okviru gospodarskih družb, ki razvijajo koncept družbene odgovornosti. Hkrati je letos prostovoljstvo v Sloveniji dobilo novo oporo v zakonu o prostovoljstvu. Ta zagotavlja bolj trdno organiziranost prostovoljstva, nudi ustrezno zaščito prostovoljcem in postavlja ustrezne okvire za razvoj te dejavnosti, meni Türk, ki je prepričan, da so prav prostovoljci naša pot do uspeha.

Svetlik: Vse več govora o izgubljenih generacijah in nezainteresiranosti Podobnega mnenja je tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, ki je povedal, da je v Sloveniji vse več govora o izgubljenih generacijah in nezainteresiranosti mladih. Okoliščine pa bodo zahtevale ponoven odziv mlade generacije. "Zametek tega bi se lahko nahajal tudi v povečanem interesu mladih za prostovoljsko delo," je prepričan Svetlik, ki je spomnil, da kljub vse bolj individualizirani in tekmovalni družbi narašča pripravljenost mladih za prostovoljstvo.

Številni zaslužni prostovoljci V Sloveniji so razvite različne oblike prostovoljstva, od pomoči ostarelim, otrokom, invalidom, do razvijanja okoljevarstvene kulture, s katerimi se ukvarjajo vse generacije. V skladu s starostnimi kategorijami so bili izbrani tudi najboljši prostovoljci za leto 2010. Naziva so se veselili mladi gasilec Stanko Železinger, Benjamin Tomažič za delo z mladimi, Marko Škrajnar za delo z žalujočimi, Urša Bernardič za spodbujanje socialnega dela mladih, Taja Borštnar za pomoč mladim in Jadranka Ravnihar za delo z otroki, ki potrebujejo učno pomoč.

Naziv Naj prostovoljski projekt 2010 je prejel projekt Makfest - festival mladinske altruistične kulture, ki je k sodelovanju pritegnil 260 prostovoljcev. Naziv Naj mladinski voditelj 2010 je prejel Janko Urbanc, naziv Naj mladinski projekt 2010 pa je pripadel projektu Maribajk - kreativna prenova starih koles.

Komisija, ki je izbirala Naj prostovoljce in projekte se je odločila podeliti tudi dve posebni priznanji, in sicer Društvu ekologi brez meja za projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu, v katerem je sodelovalo kar 270.000 prostovoljcev, in Sari Munda za njen prispevek pri organizaciji dobrodelne prireditve Klic dobrote.

Ne spreglejte